"Vivaldi: Four Seasons - Winter"

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Τεχνοκρατική κουλτούρα: Less than zero




Κοντά δεκαπέντε χρόνια στο κουρμπέτι, στη φάμπρικά μας των κομπιουτεράδων κι έχω εντρυφήσει σε όλες τις εισαγόμενες λέξεις, ορολογίες, επιθετικούς προσδιορισμούς στην πλειονότητά τους. Πώς να γίνει αλλιώς όταν έπρεπε να προσαρμόσουμε τις λύσεις λογισμικού στους τοπικούς χρήστες, επομένως το ίδιο ίσχυε και για τις οθόνες επικοινωνίας, τα εγχειρίδια χρήσης και λοιπά παρελκόμενα. Μέχρι εδώ καλά. Αλλά το να φτάσουμε στο σημείο η ορολογία να μπει στο λεξιλόγιο και στην καθημερινότητα μας, πάει πολύ.

- Έλα παππού μου να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου, σαν να λέει, εγώ θα σε μάθω να μιλάς και να γράφεις σωστά. Ξέχασε τις κλασσικές παλιομοδίτικες εκφράσεις, εδώ θα μάθεις την εξέλιξη της γλώσσας και της σκέψης.

Αφήνω την φλυαρία, μου.. λείπει η μαγεία των λέξεων, τις αναφέρω:

- Τοποθετηθείτε πρώτα εσείς να τοποθετηθώ εγώ μετά και να αρχίσει ο διάλογος.
Τι είμαι, έπιπλο να τοποθετηθώ ή αντικείμενο; Αν είναι δυνατόν. Να περάσει ο επόμενος παρακαλώ.

- Να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις γνώσεις μας και τα πλεονεκτήματά μας.
Μέχρι και διαχείριση των συναισθημάτων έχω ακούσει !

Βοήθεια!! Τι είναι τα συναισθήματα και οι σκέψεις, χαρτοφυλάκιο ή project; Θύματα της στερεοτυπίας, να γράφετε ότι θέλετε, αγχωθείτε, τρέχετε, εγώ δεν θα πάρω. Τρέξε, τρέξε μικρούλη, διαχειρίσου μικρέ παλιάτσο.

- Ποια είναι η τρέχουσα στοχοθέτηση της ημερίδας; Έλεγε μια συμπαθητική κατά τα άλλα συνάδελφος.
Τι λες τώρα; Αν ήταν η γλώσσα μας να συνέθετε έτσι τις λέξεις, θα είχαμε σχολάσει από νωρίς.

Ρωτάς τεχνοκράτες και συζητάς στον ελεύθερό τους χρόνο, σου μιλούν με την ίδια ξύλινη, βαρετή και μονότονη γλώσσα. Και μόλις τους λες στοιχειώδεις λέξεις απλές και όμορφες, αμήχανοι κοιτούν μέσα στην άγνοιά τους.

- ‘Βοηθήστε τους ανθρώπους που ζουν στην ένδεια’, τους λες, σφυρίζουν ανέμελα.
- ‘Οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι άνδρες οδηγοί είναι επιθετικοί γιατί το αυτοκίνητο στον άντρα είναι φαλλική προέκταση’, τους έλεγα. Άκρα σιωπή.

ΥΓ: Συγγνώμη για το έντονο ύφος μου μα δεν μπορούσα να τα κρατήσω μέσα μου.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ότι οι άνθρωποι των υπολογιστών έχουν μονόπλευρα ενδιαφέροντα, φαίνονται βαρετοί αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αλλά και δημοσιογράφοι ή πολιτικοί χρησιμοποιούν τέτοιους όρους όπως τοποθέτηση που είναι μία πληκτική λέξη.

Την καλησπέρα μου.

museum είπε...

@ Kostas

Κώστα, δεν υποστηρίζω ότι είναι έτσι τα πράγματα, τουλάχιστον αυτή είναι η δικιά μου άποψη στα χρόνια που δουλεύω. Πραγματικά ελάχιστα είναι τα άτομα που μπορείς να πεις κάτι παραπέρα, Και η γλώσσα είναι μία ένδειξη του τρόπου σκέψης και των ενδιαφερόντων τους. Φαντάσου ακόμα ότι πολλοί στη δουλειά φωνάζουν ο ένας στον άλλον με το όνομα χρήστη τους!

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ είπε...

File MUSEUM! pistevo oti se avti tin apoxenosi(lektiki ke orologiki)vazi to heraki tis i kata ta ala anodyni tileorasi.Avto to arthro to iha dimosievsi stin AVGI 15.08.2008 ke perase aparatirito apo ta kata ta ala axiosevasta kanalia mas.Na min po tipota ke gia to ESR.

ΤΙ ΤΑΙΝΙΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ;

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Η ερώτηση έπεσε στο κενό. Κοιταχτήκαμε και αποφασίσαμε να ρίξουμε μία ματιά στο πρόγραμμα. Το ένθετο της εφημερίδας ήταν γεμάτο φωτογραφίες και σχόλια. Για τις ταινίες .Και για την ψυχαγωγία .Μας
Επέλεξα ένα κανάλι. Στο πρόγραμμα ήταν αναγραμμένο 21 σαν ώρα προβολής. Καθίσαμε και περιμέναμε. Μετά από ένα τέταρτο διαφημίσεις αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε. Τι γίνεται ;Μήπως υπάρχει κάποιο έκτακτο γεγονός και μας το κρύβουνε; εμπεδώσαμε όλα τα διαφημιστικά τα οποία τα είδαμε από δύο και τρεις φορές το καθένα. Αλλάξαμε κανάλι μπας και βλέπαμε κάποια άλλη ταινία (που θα άρχιζε και αυτή στις 21 η ώρα)αλλά ….τίποτα. Και εκεί πέσαμε πάνω στις ίδιες …διαφημίσεις. Απογοητευμένοι ξαναγυρίσαμε στο αρχικό κανάλι όπου μετά από άλλα 5 λεπτά άρχισε επιτέλους .Η ταινία. Ο αναγραφόμενος χρόνος. διάρκειας ταινίας ήταν 96 λεπτά. Η ταινία κόπηκε στα τρία και κράτησε 127 λεπτά. Αναρωτήθηκα για τι τα πρόστιμα που επέβαλε στα κανάλια ο ΕΣΡ το 2007 δεν είχανε κανέναν αποτέλεσμα.( ALTER`16`770.000
ΑΝΤ-1`11`340.000,ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤV`1`280.000
, ALPHA`7`255.000 , MEGA`7`190.000, ΣΚΑΪ`1`20.000
και ΝΕΤ`1`15.000
Οι ναοί της ψυχαγωγίας κυνηγάνε μόνο το κέρδος και…. μας κοροϊδεύουν! Με ποιο δικαίωμα;Παίζουν με την υπομονή μας. Για τι αδιαφορούν; Για τι εξαντλούνε την υπομονή μας. Για τι δεν σέβονται; Την ψυχαγωγία μας
Αρχίσαμε μία συζήτηση .Για την ψυχαγωγία και ειδικά για τις ταινίες που επιλέγουν τα κανάλια μας. Να μας πουλήσουν. Σαν ποιοτικά κανάλια που σέβονται το κοινό τους. Κοιτάξαμε τα προγράμματα 11 καναλιών και ανακαλύψαμε τα ακόλουθα:
Την εβδομάδα 27.07.-2.08.2008 θα ξαναδούμε τις γνωστές ξαναζεσταμένες σούπες παρντόν επαναλήψεις των σειρών (ελληνικών και ξένων) και πολλά ντοκιμαντέρ. Επίσης και….48 ταινίες που θα προβληθούν το μεσημεριού και το βράδυ.(31 αμερικάνικες,14 ελληνικές, και από μία από Γαλλία, Αυστραλία και Κίνα).Στις μεταμεσονύκτιες προβολές, επίσης, κυριαρχούν οι αμερικάνικες ταινίες (31 ταινίες: 26 αμερικάνικες,2 αγγλικές, μία ελληνική, μία από την Λιθουανία και μία από την Κίνα ) .
Αρχικά ένοιωσα ότι μερικοί υποτιμάνε .Την νοημοσύνη. Μου. Μετά το ξανασκέφτηκα και δεν το πήρα προσωπικά. Μετά λογικεύτηκα. Οι αμερικάνικες ταινίες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος προβολής επειδή βολεύει.
Πολλόυς.Η επιλογή των ταινιών δεν ήτανε τυχαία. Ο τεράστιος όγκος παραγωγής των ΗΠΑ και η μεγάλη ποικιλία ταινιών δεν δικαιολογεί .Το μονοπώλιο. Η βιομηχανία παραγωγής θεάματος έχει συγκεκριμένο πρότυπο για την Ελλάδα και ακολουθεί συγκεκριμένη .Συνταγή. Προτιμούνται οι εύπεπτες ταινίες. Οι καλογυρισμένες, από άποψη κινηματογραφικής τεχνικής και με συγκεκριμένη θεματολογία. Ελαφριές, φαντασμαγορικές(virtual reality) και χωρίς ιδιαίτερο ψυχολογικό υπόβαθρο Με καλλίγραμμους ηθοποιούς που έχουν λίγο ταλέντο αλλά εντυπωσιακές εμφανίσεις και ωραία σώματα. Σαν ένα παζάρι όπου πουλιούνται πολύχρωμα μπαλόνια. Γεμάτα μόνο με αέρα. Στην ουσία άδεια. Να μην προβληματιστεί και να μην βαρυστομαχιάσει. Ο θεατής .

museum είπε...

@ ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ευγενία, σε ευχαριστώ για το άρθρο σου, μου άρεσε.

Πράγματι αυτός ο καταιγισμός από Αμερικάνικες σαχλαμάρες μας υποβάλλει σε έναν ‘χαμηλό’ έως ανύπαρκτο τρόπο σκέψης, σε ένα λήθαργο της κρίσης και της αισθητικής μας. Είναι πράγματι μία σημαντική παράμετρος του όλου ζητήματος. Πίστευα και πιστεύω ότι η τηλεόραση και τα μήντια γενικότερα είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας. Υπάρχουν, αν ψάξεις, και εκπομπές διαμάντια, ασφαλώς τα περισσότερα είναι δευτεράτζες και παρακάτω.

Να σου πω την αμαρτία μου πάντως, το καλοκαιράκι το ευχαριστιόμουνα που οι λογής-λογής δημοσιογράφοι κάνανε τις διακοπές τους και μας απάλλαξαν από τις βαρετές, δήθεν αποκαλυπτικές εκπομπές τους. Και έτσι μπόρεσα να διασκεδάσω κάποιες φορές, ναι, ακόμα και με τις επαναλήψεις σειρών και φιλμ. Τα προτιμώ από τους ξύλινους γραβατοφόρους. Το μόνο που ίσως θα μας έλειπε είναι η δροσούλα μέσα στο βράδυ του κατακαλόκαιρου που θα μας έδιναν με τόσο αέρα κοπανιστό που θα παρήγαγαν!

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορεί να πει κανείς , τι σημασία έχει μια λέξη , πριν διατυπωθεί σε μια φράση .
Αλλά ακόμη και μετά την διατύπωση της , η κατανόηση του νοήματος , είναι υποκειμενική .
Οι λέξεις , δεν είναι τίποτα άλλο , από μια συμβολική παράσταση των πραγμάτων που θέλουμε να εκφράσουμε , γι αυτό και η σημασία τους , δεν είναι αποκρυσταλλωμένη αλλά αλλάζει , ανάλογα με τις περιστάσεις πχ :
1.Σκέφτομαι την κατάσταση μου = συλλογίζομαι
2.Σκέφτομαι ,αν ήταν σωστό αυτό = διερωτώμαι
3.Σκέφτομαι να πάω ταξίδι = σκοπεύω
4.Σκέφτομαι να βρω λύση = κουράζω τον νου μου
5.Το Σκέφτομαι νύχτα μέρα = έχω κατά νουν .
-----------------------
Γιατί σου τα γράφω όλα αυτά ;
Μα γιατί λατρεύω την ορθή και πλούσια χρήση του Λόγου και γιατί πληγώνομαι τόσο πολύ με την πτωχεία του στην εποχή μας και την βαριά απαξίωσή του από πολλούς που υποτίθεται ότι είναι πιο μορφωμένοι από άλλους .
Όχι στην ισοπέδωση του λόγου προς τα κάτω.... (σύνθημά μου) .

museum είπε...

@ silia

Έχεις δίκιο σε αυτά που λες, το νόημα των λέξεων κρίνεται συχνά στα συμφραζόμενά τους. Άλλωστε αυτή δεν είναι η μαγεία της Ελληνικής γλώσσας; η ελευθερία ερμηνειών σε πολλές λέξεις ανάλογα με τον λεκτικό τους περίγυρο, η δυνατότητα να χτίσεις με σχετικά απλές λέξεις τα πιο πολύπλοκα και βαθιά νοήματα. Εκεί εστιάζεται ο πλούτος της Ελληνικής γλώσσας, που νομίζω ότι ο σημασιολογικός της πυρήνας (δηλαδή το πλήθος των βασικών λέξεων, όχι των σύνθετων) δεν είναι μεγαλύτερος ας πούμε από την Αγγλική όπου εκεί υπάρχουν πολλές λέξεις για τις αισθήσεις, τα χρώματα, τις μυρωδιές και άλλα που και η παραμικρή αλλαγή εκφράζεται από άλλη λέξη.

Πέρα από φορείς νοημάτων και εικόνων, οι λέξεις έχουν και οι ίδιες νόημα. Έγκειται στην ακουστικότητά τους, στην αρμονία, στη μελωδία τους, και τόσα άλλα που σχετίζονται με το τι θέλουν να μας εκφράσουν. Ό,τι για τον ζωγράφο είναι το υλικό του, δηλαδή τα χρώματα, τα περιγράμματα, η επιφάνεια εργασίας του, είναι για τον συγγραφέα οι λέξεις του. Αυτές εκφράζουν το ύφος και την Τέχνη του, αν υπάρχει. Όπως έλεγε και ο δάσκαλος μου της Ιστορίας της Τέχνης, αυτή δεν εκφράζεται στο θέμα της αλλά στο υλικό της. Αυτό το υλικό εδώ που σχολιάζω είναι επιτηδευμένα, ηθελημένα κακόγουστο, κακόηχο, προσπαθεί να μας βγάλει από ένα κανονικό τρόπο σκέψης και να μας τυποποιήσει έτσι όπως έχει τυποποιηθεί και η παραγωγή τους, χωρίς φαντασία, πρωτοβουλίες, τελικά χωρίς όντως ζωή.

Καλημέρα!

panagiota είπε...

Δεν θα σχολιάσω για τον γραπτό και προφορικό λόγο που οι νεοέλληνες του έβαλαν μπουρλότο και τον έκαναν στάχτη και μπούρμπερη. Οχι!!!
Γιατί μεγάλο κουτσομπολιό θα πρέπει να ανοίξω...

Αλλά να μου επιτρέψεις αγαπητέ museum να πω στην φίλτατη Ευγενία πως είναι καιρός πια να κλείσει την τι-βούλα και να βρει άλλα ενδιαφέροντα.
Από ότι διάβασα στο σχόλιο της κινητό πρόγραμμα T-V έγινε.
Κι άσχετα αν κάνει τα παράπονα της πάλι θα περιμένει καρφωμένη στην καρέκλα να δει τις αμερικάνικες μαλακίες.
Η λύση είναι μία.
Και το λέω από πείρα.
Εχετε την τηλεόραση σας μόνο για να την ξεσκονίζετε. Μην την ανοίγετε.
Το εφάρμοσα εδώ και χρόνια και σταμάτησα να βρίζω και να μαμωσταυρίζω την ηλιθιότητα μου που έβλεπε και άκουγε όλους τους πανηλίθιους που μόστραραν τις μακιγιαρισμένες και μποτοξαρισμένες φάτσες τους στο εκράν.

Την καληνύχτα μου...

museum είπε...

@ panagiota

Καλή μου φίλη εγώ ήθελα απλά να σχολιάσω ορμώμενος από το εργασιακό μου περιβάλλον. Ναι αυτό έχει επέκταση και στην τηλεόραση, συμφωνώ αν και προσωπικά παρακολουθώ αυστηρά επιλεγμένες εκπομπές και αθλητικά (πώς να γινόταν αλλιώς όταν δεν μπορείς να ταξιδέψεις για να τα απολαύσεις;). Και γενικά όπου η ζωντανή εικόνα μένει ανεπηρέαστη από τον θόρυβο του κάθε ενοχλητικού.

ΥΓ: Προχθές που είχε ποδόσφαιρο χωρίς το ενοχλητικό σχόλιο, λόγω της απεργίας, δεν ήταν απόλαυση ο ήχος του γηπέδου, του κοινού, και αυτός από τις ανάσες των παικτών και το χτύπημα της μπάλας;