"Vivaldi: Four Seasons - Winter"

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Δέκα μειονεκτήματα των κοινωνικών δικτύων


Απενεργοποιημένος ένα μήνα από το μεγάλο κοινωνικό δίκτυο θα μπορούσα πιο ψύχραιμα να παρουσιάσω τα υπέρ και τα κατά της χρήσης του. Ας σημειώσω μόνο πως σε αυτό τον ένα μήνα της αποχής μου από αυτό το δίκτυο, κατόρθωσα να διαβάσω ένα-δύο βιβλία, να επαναπροσεγγίσω από κοντά κάποιους φίλους μου και ακόμα να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση μέσα από τη σωματική άσκηση. Παρακάτω δίνουμε δέκα μειονεκτήματα της χρήσης των κοινωνικών δικτύων. Απανταχού υποστηρικτές τους, μην ανησυχείτε, θα παρουσιάσουμε και τα υπέρ τους την επόμενη φορά.

1.    Εθισμός
Είναι απίστευτο πόσο εθιστική είναι η χρήση τους. Γεγονότα συμβαίνουν και αλλάζουν με φρενήρεις ρυθμούς: ενημερώσεις καταστάσεων, φωτογραφίες, εικόνες προφίλ, σχολιασμοί, κοινοποιήσεις, αριθμοί από likes που αυξάνουν συνεχώς - για την δήθεν επιβεβαίωση μας, ειδοποιήσεις. Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στο σπίτι ή την καφετέρια  έρχεται σε δεύτερη μοίρα, το φαγητό μπορεί να περιμένει να απαντήσουμε πρώτα στην τάδε ανάρτηση, οι συζητήσεις αραιώνουν, όλα έπονται της χρήσης του δικτύου. Οπουδήποτε πιάνει το wi-fi είμαστε συνδεδεμένοι.

2.    Απομόνωση
Η ψευδαίσθηση ενός αληθινού χώρου κοινωνικότητας μας κρατάει συνδεδεμένους στο δίκτυο. Μπορώ να σχολιάσω σε ότι γράφει το ίνδαλμα των παιδικών μου χρόνων, καμιά φορά μου απαντάει κιόλας, τι αίσθηση, ποτέ δεν έχω βρεθεί τόσο κοντά. Προϊόντος του χρόνου προτιμώ να κάθομαι σπίτι, ‘συντροφιά’ με το κοινωνικό μου δίκτυο, μου αρέσει και περνάω καλά. Όταν βέβαια θέλω να βγω έξω για σινεμά, θέατρο ή άλλη δραστηριότητα, οι δυνατότητες επιλογών αληθινών φίλων για παρέα έχουν περιοριστεί. Απομονωθήκαμε χωρίς να το καταλάβουμε.

3.    ‘Παραμόρφωση’ της εικόνας των ανθρώπων
Το μοίρασμα φωτογραφιών ανθρώπων είναι κάτι το ωραίο. Κυρίως εκείνων που απεικονίζουν τους φίλους μας που γνωρίζουμε και που βρίσκονται σε ωραίες στιγμές. Όμως η έκθεση φωτογραφιών έχει καταντήσει μία ωραιοποιημένη αναπαράσταση της εξωτερικής μας εμφάνισης που φτάνει μέχρι και να παραμορφώνει το πώς είμαστε. Στιγμιότυπα εικόνων που τελικά δεν έχουν και πολλή σχέση με το πως είμαστε από κοντά.


4.    Η κοινωνικότητα δεν προσομοιάζεται
Το διαδίκτυο κατόρθωσε να προσομοιάσει με επιτυχία την αλληλογραφία μέσω email, τις ειδήσεις μέσω των ιστοσελίδων, την τηλεόραση μέσω της web tv, ακόμα και τα βιβλία έως ένα βαθμό μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων. Η γραφή έχει προαχθεί και ειδικά τα blogs έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην ανταλλαγή των ιδεών και γενικά στην ελευθερία της δομημένης σκέψης. Τα κοινωνικά δίκτυα προσπαθούν να προσομοιάσουν τους ανθρώπους μέσα από φωτογραφίες και ένα προφίλ. Αν η διαφορά μεταξύ χαρτιού και οθόνης δεν είναι μεγάλη - ακόμα και την οθόνη  μπορείς να την εκτυπώσεις, η διαφορά ανθρώπου και σελίδας προφίλ είναι χαώδης.

5.    Κακή χρήση της γλώσσας

Η χρήση της γλώσσας των δικτύων είναι τόσο κακή που αν κάποιος γράψει σωστά, μέχρι και γραφικός θα θεωρηθεί. Με εξαίρεση το αίσχος των greeklish ή την έλλειψη τονισμού που έχουν περιοριστεί, υπάρχουν ένα σωρό παραδείγματα κατακρεούργησης της γλώσσας. Τα lol, rofl ή κίτρινα ανθρωπάκια είναι ανάμεσα στα μαργαριτάρια. Η χρήση γενικής και η ροή της γλώσσας είναι ανύπαρκτες: - δείτε τις φωτογραφίες του Δημήτρης, - διαβάσατε τις δημοσιεύσεις της Μαρία; Είπατε τίποτα;

6.    Όπου πάει το ρεύμα
Αν και δεν χρειάζονταν τα κοινωνικά δίκτυα για να επιβεβαιωθεί, οι πολλοί δεν έχουν άποψη. Γνώμη τους είναι οι γνώμες των άλλων, τελικά και οι ζωές τους είναι μιμήσεις των ζωών των άλλων. Η οποιαδήποτε αρλούμπα ενός επωνύμου θα εισπράξει εκατοντάδες like, μια αποκαλυπτική φωτογραφία που διακηρύσσει υποτίθεται κάτι σημαντικό σε άθλια greeklish θα τραβήξει σαν σφουγγάρι της θετικές ψήφους. Να σημειώσουμε ότι γνώρισμα των έξυπνων ανθρώπων είναι να πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα και τις τάσεις.

7.    Παρακολούθηση της ιδιωτικής μας ζωής
Η λογική της κλειδαρότρυπας επικρατεί ανάμεσα στους υποτιθέμενους φίλους, αφού δεν γνωρίζουν όλοι ότι οι πολυάριθμοί ‘φίλοι’ μας έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες μας, το ιστορικό των ενημερώσεων μας, τις κινήσεις μας. Επιπλέον, άλλες πληροφορίες εκτίθενται στη δημόσια θέα του διαδικτύου όπως μέσα από τους σχολιασμούς μας σε άλλες αναρτήσεις. Οι ρυθμίσεις για την αύξηση της ιδιωτικότητας  δεν είναι ξεκάθαρες και οι χρήστες είναι μπερδεμένοι. Το αποτέλεσμα είναι όλο και περισσότερη έκθεση των δικών τους πληροφοριών.



8.    Τίποτα καινούργιο από τις υπάρχουσες υπηρεσίες

Αυτά τα δίκτυα δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω από τις υπάρχουσες υπηρεσίες του διαδικτύου. Το email, το chat, η βιντεο-διάσκεψη, το blogging με την δυνατότητα σχολιασμού και τα likes υπήρχαν και πριν τα κοινωνικά δίκτυα. Οι ηλεκτρονικές  ψηφοφορίες υπήρχαν ήδη, ακόμα και οι προσωπικές ιστοσελίδες χρηστών ή τα ηλεκτρονικά άλμπουμ φωτογραφιών. Τα κοινωνικά δίκτυα δεν έχουν λανσάρει μία καινούργια σημαντική υπηρεσία για πρώτη φορά.

9.    Δεν σε επανενώνει με τους παλιούς φίλους

Θυμάμαι τα επιφωνήματα θαυμασμού από φίλους ότι βρήκαν τους παλιούς τους συμμαθητές, τους γνωστούς από το στρατό ή από την κατασκήνωση. Και εγώ είχα κάνει το ίδιο και ήμουν ενθουσιασμένος όταν βρήκα τα ίχνη τους. Τελικά μετά από χρόνια διαπιστώνω πως τίποτα δεν έχει αλλάξει  και αυτή η εύρεση δεν με έχει φέρει βήμα πιο κοντά με αυτούς τους ανθρώπους. Με όσους επικοινωνούσα από πριν μέσω τηλεφώνου και συναντήσεων, με αυτούς συνεχίζω να επικοινωνώ.

10.    Αναφορά για τα πάντα
Η χρήση του κοινωνικού ηλεκτρονικού μέσου δεν περιορίζεται μόνο στο χρόνο που είμαστε συνδεδεμένοι, έχει γίνει πάθος και συνοδεύει κάθε δραστηριότητά μας. Βγαίνουμε έξω με τους φίλους μας για να βγάλουμε φωτογραφίες που θα αναρτήσουμε στο δίκτυο και που στοχεύουμε σε μεγάλο αριθμό likes. Όταν συζητούμε  (στον περιορισμένο χρόνο μας λόγω του εθισμού) σκεφτόμαστε τι από αυτά θα ανεβάσουμε σαν ενημέρωση κατάστασης.  Η έγνοια μας έχει να κάνει με την πορεία του αριθμού των likes της τελευταίας μας φωτογραφίας. Η αληθινή μας ζωή γίνεται με αναφορά στο κοινωνικό δίκτυο και όχι το αντίστροφο.

Πηγή εικόνων:
1. http://diakonima.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2014/11/765769f51234e52cca6a4bb1f9f5b22c_L.jpg
2. http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02249/phoneaddiction_2249742b.jpg