"Vivaldi: Four Seasons - Winter"

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Εθνικές επέτειοι και εορτασμοί


Οι εορτασμοί της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου ήταν λαμπροί με τη μαζική συμμετοχή του κόσμου στις παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις μνήμης. Τα αφιερώματα στους ήρωες του ΟΧΙ ήταν πολλά: στην τηλεόραση, το διαδίκτυο, τον γραπτό τύπο, σε ομιλίες και όχι μόνο και βοήθησαν όλους μας να σκεφτούμε και να νιώσουμε αρκούντως το νόημα της χθεσινής επετείου. Βέβαια δεν έλειψαν και εκείνοι που βγήκαν να γκρινιάξουν και αυτή τη μέρα (λες και εμείς δεν κάνουμε κριτική και δεν ξέρουμε τα ελαττώματά μας) για τις παρελάσεις ή ακόμα και την Χ.Α. που ακούσαμε. Αυτούς τους αφήνω στην μιζέρια τους.


Δεν σου αρέσει, γιατί ασχολείσαι;

Εφόσον δεν σας αρέσουν αυτές οι εκδηλώσεις και εορτασμοί γιατί ασχολείστε; Βλέπετε πως ο κόσμος αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις, επομένως κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε γραφικοί – εκτός από αντιδραστικοί που είστε. Για παράδειγμα, εγώ  προσωπικά δεν συμμετείχα ποτέ στις εκδηλώσεις εορτασμού του Πολυτεχνείου εκτός σχολείου (δεν μου αρέσει η καπηλεία της αριστεράς και οι δήθεν προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις) αλλά σέβομαι ότι πολλοί άνθρωποι εορτάζουν και συγκινούνται. Το ίδιο συμβαίνει και με τις Εθνικές επετείους και μάλιστα με πολλαπλάσια συμμετοχή και συγκίνηση – είναι αυτονόητο λόγω των διαφορετικών μεγεθών των επετείων.




Παρέλαση με άλλες σημαίες και άλλους ύμνους

Πολλοί ενοχλούνται από τις σημαίες. Άλλοι ακόμα και από τον Εθνικό μας Ύμνο. Μέγιστη υποκρισία για τις παρελάσεις και τις σημαίες. Γιατί δεν τους ενοχλούν οι σημαίες, τους ενοχλούν οι Ελληνικές Σημαίες, δεν τους ενοχλούν οι παρελάσεις, αρκεί αυτές να γίνονται υπό τους ήχους των δικών τους εμβατηρίων. Το σημαντικό της υπόθεσης είναι πως η αθρόα προσέλευση του κόσμου στις παρελάσεις, η ενεργή συμμετοχή του και η κατανόηση του νοήματος της επετείου για την πατρίδα μας, κατατάσσει τους πρώτους περίπου στο περιθώριο.


Οι παρελάσεις είναι θετικές αλλά ..

Οι παρελάσεις είναι κάτι το ωραίο και μας αρέσουν. Ενισχύουν την πεποίθηση ενός έθνους ενωμένου και δυνατού, το αίσθημα πατριωτισμού και υπερηφάνειας. Μια στιγμή όμως. Οι παρελάσεις είναι γιορτή, χαρά και θέαμα για μικρούς και μεγάλους και όχι ιδιωτικές εκδηλώσεις για κάποιους πολιτικούς με προσωπικές προσκλήσεις κι αυστηρά μέτρα ασφαλείας που διώχνουν τους γονείς με τα παιδιά τους. Ακόμα, είναι απαράδεκτο οι πολιτικοί και άλλοι να βρίσκονται σε βάθρο ψηλότερα από τους υπόλοιπους. Οι παρελάσεις είναι γιορτή και όχι κάτι για να πουν οι πολιτικοί ότι κι αυτοί τίμησαν την Εθνική επέτειο.



Η Ελλάδα του σήμερα

Η Ελλάδα του σήμερα απαρτίζεται δυστυχώς από πολλά άτομα – και ειδικά τα πιο  νέα, που έχουν έλλειψη παιδείας που σημαίνει
έλλειψη πίστης σε στόχους, ιδανικά, καλούς σκοπούς. Από τους ήρωες της επανάστασης που ελευθέρωσαν την χώρα καταλήξαμε στους ημι-εγγράμματους πολιτικούς και σε ένα λαό που κυριαρχούν το δήθεν, η αδιαφορία, το υποτιθέμενο στυλ και η απαξίωση. Η σημαία μας δεν έχει την αξία που της πρέπει για πολλούς αν και για να είμαστε ελεύθεροι, κάποια εκατομμύρια Ελλήνων θυσιάστηκαν στο όνομά της. Το ενθαρρυντικό βέβαια είναι πως υπάρχει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό Ελλήνων με πίστη σε αξίες, αρχές και ιδανικά που μπορεί να τραβήξει το “κάρο από την λάσπη”.

Ο Εθνικές επέτειοι είναι πολύ σημαντικές

 
Οι Εθνικές επέτειοι είναι πολύ σημαντικές και ειδικότερα για τα νέα παιδιά. Ο εξωραϊσμός της ιστορίας μπορεί να περιέχει υπερβολές ή μη εστίαση σε όλες τις αλήθειες αλλά είναι απαραίτητος για να χτιστεί φρόνημα στις νέες γενιές. Και ακόμα  για τους μεγαλύτερους, αυτές οι μέρες είναι μια ευκαιρία να εστιάσουν στα τόσα θετικά της πατρίδας μας και να νιώσουν περήφανοι και ενωμένοι. Και όπως είδαμε πρόσφατα, η αποδοχή και συμμετοχή σε αυτές τις εορτές από ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας, δείχνει πως υπάρχουν οι δυνατότητες για την αναγέννηση του Έθνους μας.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: