"Vivaldi: Four Seasons - Winter"

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Περί ανωνυμίας των ιστολογίων (blogs)

_
Με μικρή καθυστέρηση αναρτήθηκε αυτή η δημοσίευση μιας και οι απουσίες μετά το Πάσχα και οι εργασιακές υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν την συγγραφή νέου κειμένου νωρίτερα.

Αφορμή για αυτό στάθηκαν οι δηλώσεις Πάγκαλου περί της ανωνυμίας των blogs. Ενοχλήθηκα πολύ με τις δηλώσεις του αυτές με ισοπεδωτικές κριτικές κατά δικαίων και αδίκων, σαν ένας ανώνυμος blogger κι εγώ παρόλο που έχω δημοσιοποιήσει το όνομά μου σε συγκεκριμένα posts - αυτό είναι γνωστό για όσους διαβάζουν εδώ.


--------------------------
Αφού αρχικά αφήσουμε ασχολίαστο τον τίτλο του δημοσιεύματος: http://www.inews.gr/155/pagkalos-ta-blogs-einai-i-dimosiografia-ton-ekviaston.htm
γιατί δεν μας το επιτρέπει το επίπεδό μας, θα δώσουμε αποσπάσματα και τις απαντήσεις μας παρακάτω:

Τα ανώνυμα blogs είναι σαν να γράφεις νύχτα στους τοίχους ένα καινούργιο σύνθημα κάθε 10 λεπτά ..

ΑΠ: Δεν υπάρχουν ανώνυμα blogs, η πραγματική ταυτότητα του ιδιοκτήτη ή των συγγραφέων τους μπορεί να ανακαλυφθεί σε χρόνο dt μέσα από την πληθώρα των προγραμμάτων παρακολούθησης πακέτων κίνησης διαδικτύου και άλλες εφαρμογές στατιστικών και παρόμοιων αναλύσεων. Για ποια ανωνυμία μιλάμε όταν ο καθένας μας είναι περίπου ‘φακελωμένος’ και μπορούμε να ξέρουνε ανά πάσα στιγμή τί κάνει, πού βρίσκεται, ακόμα και μέσα στην προσωπική του ζωή; Το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι αδύναμο επομένως, σχεδόν αβάσιμο.

Η ανωνυμία των blogs δικαιολογείται με το επιχείρημα του φόβου: ο απλός πολίτης γράφει ανώνυμα γιατί (υποτίθεται ότι) η εξουσία καραδοκεί για να τον κυνηγήσει.

ΑΠ: Προφανώς κάποιος όταν επιδίδεται σε παράνομες πράξεις, καλά θα κάνει η εξουσία να τον κυνηγήσει και να τον τιμωρήσει. Συμφωνούμε σε αυτό. Είναι κάποιο μέρος της αλήθειας εδώ αλλά όχι ολόκληρη – μάλλον ένα μικρό μέρος. Τι γίνεται όμως με την ανταλλαγή ιδεών; Με αυτή την ανωνυμία οι ιδέες δεν επηρεάζονται από το πόσο επώνυμος ή ανώνυμος είναι ο φορέας τους. Κι έτσι ο καθένας θα μπορεί να διαβάζει και να κρίνει αυτές τις ιδέες άσχετα από αυτόν που τις εκφράζει.



Παραδείγματος χάριν ένα πρόσωπο μεγάλης επιρροής μπορεί περνάει τις ιδέες του λόγω της δημοφιλίας του (προπαγάνδα). Όταν οι ιδέες δεν συνδέονται με πρόσωπο, η όλη υπόθεση βρίσκεται στην ορθότητα των απόψεων και την ουσία των ιδεών. Εννοείται βέβαια πως οι προσωπικές αναφορές ή εξαιρετικοί ισχυρισμοί που σχετίζονται με την ζωή ανθρώπων πρέπει να είναι ενυπόγραφες. Ακόμα, αν κάποιος θέλει να γράφει ανώνυμα τις απόψεις του ή να εκδίδει τα πονήματα του χωρίς να δίνει το όνομά του, γιατί κάποιος να του το απαγορεύει;

Ο δημόσιος λόγος των blogs είναι ο χειρότερος βιαστής της ελληνικής γλώσσας. Εξαντλείται, πολλές φορές, στα βασικά ρήματα (κατά προτίμηση όσα έχουν σχέση με σεξουαλικές πράξεις) και τις συνήθεις βρισιές ..

ΑΠ: Η συγγραφή κειμένων μέσα από το διαδίκτυο έχει βοηθήσει τη γλώσσα μέσα και από την ανακάλυψη για κάποιους ορισμένων κρυφών τους κλίσεων ή ταλέντων στον καλό χειρισμό της Ελληνικής γλώσσας. Μακαρίζω την τύχη μου γι’ αυτό που, μέσα από τα ιστολόγια, προσπάθησα να βελτιώσω αρκετά τη γραφή μου και συνεπώς τον τρόπο σκέψης μου. Ευχαριστώ τους επινοητές του διαδικτύου γι’ αυτό, τους ευγνωμονώ. Μέσα από την ενασχόλησή μου πάνω από δυόμισι χρόνια με τον χώρο των ιστολογίων, επιπλέον, γνώρισα αξιόλογα άτομα που πίσω από τα ψευδώνυμά τους μου αποκαλύφθηκαν άνθρωποι υψηλής παιδείας που θα ήταν ίσως αδύνατο να ανακαλύψω στον έξω κόσμο.


--------------------------

Τα συγκεκριμένα λόγια του πολιτικού, προφανώς έχουν επιχειρήματα και απευθύνονται σε συγκεκριμένους που κακοποιούν τη γλώσσα, διαστρεβλώνουν γεγονότα ή και παραπληροφορούν ανύποπτους χρήστες του χώρου - και συνεπώς κακομεταχειρίζονται το χρήσιμο εργαλείο του διαδικτύου. Η απόσταση όμως με το να κατηγορούμε το σύνολο των ιστολογίων είναι πολύ μεγάλη και συνιστά εξίσου μεγάλη αδικία.

Είναι τόσο απλό να επιληφθεί η δικαιοσύνη για να τιμωρήσει τους λογής παραβάτες που ενοχλούν με την ασυδοσία τους παρά να ισοπεδώνεται το σύνολο των ιστολογίων, του πιο χαρακτηριστικού τρόπου ανταλλαγής ιδεών και διάχυσης της γνώσης στις μέρες μας. Μακάρι να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον τρόπο, έχει πολλά να μας ωφελήσει – λίγους κανόνες να εφαρμόσουμε μόνο θέλει.

Δημήτριος Αλ. Μωυσίδης, blogger, Πάτρα
dmoisidis@yahoo.com
_

8 σχόλια:

geonefi είπε...

Συγχαρητήρια Δημήτρη για τη μεστή και μετρημένη απάντησή σου στη φασίζουσα και απαξιωτική προς όλους μας γλώσσα του Πάγκαλου, ο οποίος στα γεράματά του δείχνει μια αυτοκαταστροφική πτυχή του χαρακτήρα του.

museum είπε...

@ geonefi

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Παρόλα αυτά δεν έχω να απαντήσω επί προσωπικού σε κανέναν, απλά να υπερασπίσω τις θέσεις μου και την ελευθερία στην διακίνηση των ιδεών που η ηλεκτρονική δικτυακή κειμενογραφία εκφράζει στο σύνολό της.

Ανώνυμος είπε...

Τα θερμα μου συγχαρητηρια.Χαιρεσαι να τα διαβαζεις τετοια κειμενα. Συνεχισε ετσι.

DEX

museum είπε...

@ Ανώνυμος - DEX

Σε ευχαριστώ πολύ φίλε ή φίλη μου για τα καλά σου λόγια.

Alec είπε...

Δημήτρη πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου μετριοπαθές και στοχευμένο. Συγχαρητήρια.

museum είπε...

@ Alec

Ευχαριστώ Άλεκ. Είδες που ακόμα και από αρνητικές θέσεις και απόψεις μπορεί να βγει κάτι πιστεύω θετικό.

silia είπε...

Υπέροχος !
Πόσο πολύ μου αρέσεις ...

museum είπε...

@ silia

Με συγκίνησες Άννα. Να είσαι καλά!