"Vivaldi: Four Seasons - Winter"

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Καλές γιορτές

_
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν και παρόλο που δεν είναι οι πιο αγαπημένες μου γιορτές θα τις γιορτάσω κι εγώ. Μου αρέσουν θα έλεγα, ίσως η υπερβολή και η αφύσικα υπέρμετρη χαρά στην ατμόσφαιρα είναι πολύ για μένα.

Τι μου αρέσει τα Χριστούγεννα

- Η ηρεμία και η καλή διάθεση στους περισσότερους που οδηγούν σε αισιόδοξες σκέψεις για το μέλλον, πράγμα πολύτιμο σήμερα όταν όποιο κανάλι και αν ανοίξεις, όποιο ειδησεογραφικό site κι αν διαβάσεις, θα σου μιλήσουν για την ακρίβεια, την φτώχεια και ότι τα χειρότερα έρχονται.

- Οι φιλανθρωπίες σε ιδρύματα, νοσοκομεία, αδύναμους συνανθρώπους μας - μπορεί κάποιοι να λένε πως είναι κινήσεις επιφανειακές και αποσπασματικές ή και για την δική τους διαφήμιση - όμως υπάρχουν και προσφέρουν ευχαρίστηση σε αρκετούς.

- Οι πολλές μουσικές εκδηλώσεις, χορωδίες, ομιλίες που σχετίζονται με το γεγονός καθαυτό και λίγο από το νόημά του. Επιτόπιες ορχήστρες, φιλαρμονικές σε ναούς, διαλέξεις από ανθρώπους του πνεύματος, σε βοηθούν να σκεφτείς τι κρύβεται πίσω από το γεγονός της γέννησης και τις επετείους.


- Ο στολισμός της πόλης, με φωτάκια, δέντρα, φάτνες ακόμα και τον ξενόφερτο Santa Claus – ο Θεός να τον κάνει Άγιο Βασίλη. Μέσα στον κρύο και σκοτεινό Δεκέμβριο, συνθέτουν ξεχωριστή εικόνα.

- Οι διακοπές και οι άδειες πολλών από τους εργαζόμενους – εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στις πωλήσεις που έχουν πολύ μεγαλύτερο φόρτο. Ακόμα και τα εργασιομανή αφεντικά μας παίρνουν άδεια. Μην ξεχάσω και τις διακοπές από τα - γεμάτα βέβαια - αλλά κουραστικά χόμπι μας.

- Και για να μην ξεχνιόμαστε, υπάρχει ακόμα ο 14ος μισθός στους εργαζομένους στον ιδιωτικό, οι παραπάνω αγορές, η ανταλλαγή δώρων που ζεσταίνουν την αγορά και τις τσέπες πολλών. Χώρια που τα ψώνια λειτουργούν σαν αγχολυτικό.

Τι δεν μου αρέσει τα Χριστούγεννα

- Το ρεβεγιόν της παραμονής των Χριστουγέννων: Δεν μπορώ να καταλάβω πώς όταν αναμένεται το γεγονός της γέννησης, από μερικούς με εγκράτεια, κάποιοι άλλοι - που είναι η πλειοψηφία δυστυχώς, .. ξεκοιλιάζονται στο φαγητό μέχρι αργά. Δεν γεννηθήκατε στην Ελλάδα εσείς;

- Οι εθιμοτυπίες των δυτικών χωρών που δεν έχουν σχέση με τις ρίζες και παραδόσεις μας, με το στυλ και την κοψιά μας. Τυπωμένες κάρτες με Happy Holidays ή Season Greetings, ντρέπονται να πουν τη λέξη Καλά Χριστούγεννα. Και έχουν μάθει ότι ο Άγιος Βασίλης είναι από τη Φινλανδία.

- Ο Santa Claus που έχει αντικαταστήσει τον δικό μας Άη Βασίλη. Εντάξει αν είχα παιδί θα το άφηνα να ζήσει το παραμύθι του, όμως αυτός ο χοντρούλης, συμπαθητικός, ηλικιωμένος κύριος, όταν σκέφτομαι ότι πήρε εδώ το όνομα του δικού μας Μέγα Βασιλείου, δεν με πολυενθουσιάζει.


- Ο στολισμός της πόλης από το Νοέμβριο. Ευτυχώς πέρασε αυτό μα δεν μπορώ να καταλάβω πως πριν ακόμα γιορτάσουμε το Πολυτεχνείο ή τον Άγιο Ανδρέα, στολίζουμε τις βιτρίνες και τα μπαλκόνια. Μήπως λόγω υπέρμετρης προσμονής της γέννησης του Θεανθρώπου; Μπα ..

- Το μέγεθος της ασχετοσύνης σε αρκετούς για το πραγματικό νόημα της γιορτής. Πόσοι θυμούνται σήμερα τα γεγονότα δύο χιλιετίες πριν ή παρακολουθούν εκδηλώσεις που προσπαθούν να ψηλαφίσουν το νόημα των ημερών; Έχουν συνθλιβεί ανάμεσα στον Santa Claus και τη χαζή χαρά.

---------------------
Όπως κι αν έχει, αναμένω με προσμονή τις γιορτές. Κλείνω τα αυτιά μου στα αρνητικά και πιάνομαι στο μέγιστο δυνατό από αυτά που μου αρέσουν. Θα περάσω καλά να είστε σίγουροι, το ίδιο και εσείς εύχομαι φίλοι μου.

Καλά Χριστούγεννα
και
Καλή Νέα Χρονιά
να έχουμε!

_

10 σχόλια:

Besixdouze είπε...

Νομίζω πως στολίζουμε όσο πιο νωρίς γίνεται γιατί μας λείπει πολύ η χαρά και η γιορτή! Προσωπικά στόλισα στα μέσα Νοεμβρίου γιατί πέρισυ δεν είχα χορτάσει καθόλου το σπίτι μου στολισμένο και φέτος ανυπομονούσα! Και να φανταστείς πως από τώρα στεναχωριέμαι που θα πρέπει να το ξεστολίσω!
Καλές γιορτές να έχουμε!!!

Ανώνυμος είπε...

Όπως πάντα εύστοχος καλέ μου φίλε . και στα "τι μου αρέσει" και στα "τι δεν μου αρέσει" ...
Δεν θα πλατιάσω . Θα σου πω μόνο τις από καρδιάς ευχές μου για χαρούμενες γιορτές . Σου εύχομαι να τις περάσεις χαμογελώντας , όχι τυπικά , αλλά γιατί έτσι θα νοιώθεις . Να χαμογελάς MUSEUM ... σου πάει (απ' ό,τι θυμάμαι... )

efi είπε...

Καλησπέρα Museum!
Συμφωνώ μαζί σου!
Γιαυτό έχουμε το μνημόνιο, έχουμε γίνει αμερικανάκια εδώ και χρόνια με στολισμό της πόλης από αρχές Νοεμβρίου, με ρεβεγιόν κλπ!χι χι!
Καλές Γιορτές!

museum είπε...

@ Besixdouze

Συμφωνώ μαζί σου αγαπητέ! Αν είναι να μας χαροποιεί ο στολισμός, πάω πάσο. Πάντως για να σου πω την αλήθεια μου θέλω φέτος να βάλω ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο καράβι στο σπίτι. Επίσης Καλές γιορτές και σε σένα με υγεία και αισιοδοξία!

museum είπε...

@ silia

Κι εσύ Άννα- Σίλια να έχεις καλές γιορτές με την οικογένειά σου και τους ανθρώπους σου! Να χαμογελάμε όλοι μας, αυθεντικά, με την ψυχή μας, χρειάζεται στις μέρες μας και πάντοτε. Καλά Χριστούγεννα!

museum είπε...

@ efi

Εδώ συμφωνούμε απόλυτα Έφη. Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά να έχεις κι εσύ, να περάσεις καλά αυτές τις μέρες!

Roadartist είπε...

Καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα!
Και εμένα δεν είναι το καλύτερο μου...με απωθεί κυρίως η υποκρισία των ημερών.. μα φέτος είναι δύσκολα για πολλούς.. Να είσαι καλά, υγεία και αγάπη!

museum είπε...

@ Roadartist

Κι εσύ να είσαι καλά τη Νέα Χρονιά, να έχεις κέφι και όρεξη να γράφεις και ότι άλλο σε ευχαριστεί. Όπως και να έχει, οι γιορτές κάτι θετικό έχουν να μας δώσουν! Ας το κρατήσουμε!

kentavreas είπε...

Χρόνια πολλά καλά φίλε museum !!!
Πολύ εύστοχα τα "μου αρέσουν" και τα "δεν μου αρέσουν" των εορτών.
Να σου πώ την αμαρτία μου, παρόλο άνθρωπος της ναυτιλίας δεν μου αέσουν καθόλου τα στολισμένα καραβάκια.....
Θερμές Ευχές από όλους μας σε σένα και τους φίλους του blog !!!!

museum είπε...

@ kentavreas

Φίλε Τάσσο Κενταυρέα ευχαριστώ κι ανταποδίδω, Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα σε σένα και την οικογένειά σου!

Τα στολισμένα καραβάκια δεν σου αρέσουν γιατί τα έχεις φάει με το κουτάλι και θέλεις κάτι το διαφορετικό! Καλά να περάσεις τις μέρες αυτές!