"Vivaldi: Four Seasons - Winter"

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Περί καπνίσματος

_
Εδώ και σχεδόν ενάμισι χρόνο έχει σχεδόν πλήρως απαγορευτεί το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα. Αφού το μέτρο ατόνησε τον περασμένο χειμώνα, οι κρατικοί επικεφαλής σκέφτηκαν με μεγάλη καθυστέρηση να το επαναφέρουν, τι να επαναφέρουν δηλαδή; το ήδη ισχύον; Από την πρώτη Σεπτεμβρίου επομένως γίνεται μία νέα αρχή στην εφαρμογή του νόμου. Περίπου δυόμισι μήνες μετά την ανανέωση του νόμου και πάλι μιλούν για επανεξέτασή του μιας και πλήττεται η .. τρυφερή ομάδα των ιδιοκτητών καφετεριών, μπαρόβιων, μπουζουξήδων και λοιπών συμπαρομαρτούντων. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με κανένα επάγγελμα ας το ξεκαθαρίσουμε, ούτε προσωπικά με άτομα που δεν τα γνωρίζω. Όμως οι συγκεκριμένες συμπεριφορές και ο τρόπος χειρισμού και παρουσίασης του θέματος είναι επιεικώς απαράδεκτα.


Στα προσκήνιο τα κέντρα αναψυχής και η προσωρινή πτώση του τζίρου τους. Από ποιον ανταγωνιστή ρε παιδιά, αφού παντού απαγορεύεται το κάπνισμα; Μήπως κιόλας φταίει και το τετράευρο ή πεντάευρο στον καφέ; Και τα άλλα υπερτιμημένα είδη και υπηρεσίες; Ή και η φτώχεια που δημιουργήθηκε για πολλούς λόγους που δεν θα εξετάσουμε εδώ;

Δεν μπορώ άλλο να ασχολούμαι με τις υποσημειώσεις και ας πάμε στην ουσία. Μεγαλύτερος φασισμός από το παθητικό κάπνισμα του εργαζόμενου που πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο του, και εισπνέει τον αέρα του εξαρτημένου της νικοτίνης δεν υπάρχει. Αλήθεια ποιος παρουσίασε, ποιος διαφήμισε στην χώρα με τόσο ευαισθησία τα ευεργετικά αποτελέσματα του μέτρου; Ο φίλος μου ο Θανάσης μου είχε πει πρόσφατα ότι σε έρευνες που έγιναν στην Μεγάλη Βρετανία, μετά την απαγόρευση του καπνίσματος, τα αποτελέσματα της μείωσης του καρκίνου του πνευμόνων, των καρδιακών και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τον καπνό ήταν θεαματικά.

Ως πότε επιτέλους οι υποσημειώσεις θα κάνουν κουμάντο για τα αληθινά γεγονότα που αφορούν τους πολλούς; Άκου λέει στενοχωρήθηκαν οι μπαρόβιοι και οι καφετζήδες που δεν καπνίζουνε; Που πολλοί από αυτούς ηχορυπαίνουν, κάνουν κατάληψη πεζοδρομίων και άλλα. Την ίδια στιγμή, στην αντίπερα όχθη, τα καλά αποτελέσματα του μέτρου είναι πολλαπλάσια. Όχι βέβαια και η προβολή τους, γιατί βλέπετε η τεράστια ωφέλεια του απλού ανθρώπου δεν μετρά μπροστά στα συγκεκριμένα συμφέροντα των λίγων.

Μιλούσα τις προάλλες με έναν κύριο γύρω στα εξήντα. Στο περίπτερό του καθόταν και όποτε περνούσα απέξω δεν μπορούσα να σταθώ από τον καπνό.
- Καπνίζετε πολύ, του είπα με τρόπο.
- Αφού θα πεθάνω έτσι και αλλιώς, μου απαντάει.


Δεν είχα κάτι να του απαντήσω εκείνη την στιγμή, μου φάνηκε πειστικός. Αλλά, για μια στιγμή. Τι μου είπε και γιατί δεν αντέδρασα ο αδαής; Πριονίζει τη ζωή του, χωρίς αισιοδοξία χωρίς να διεκδικεί όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερο κομμάτι της, περιμένοντας το τίποτα, αργά αλλά σταθερά. Έχει υπνωτιστεί, συνειδητοποιώντας τη βλαβερότητά της συνήθειάς του αλλά έχοντας εγκλωβιστεί στην μοίρα του και στην έλλειψη προσπάθειας και διάθεσης θετικής δράσης. Πώς μπόρεσα και έμεινα σιωπηλός;

Δεν με ενοχλεί το δικαίωμα του καπνιστή, άλλωστε κι εγώ υπήρξα καπνιστής, το σταμάτησα για πέντε χρόνια και σήμερα είμαι ‘κοινωνικός’ καπνιστής των τριών – τεσσάρων τσιγάρων την ημέρα. Ας πάνε (ή ας πάμε καλύτερα) στην αυλή να καπνίσουν ένα πακέτο τσιγάρα και να ξαναγυρίσουν. Ή, αν τους διαμορφώσουν .. αεροστεγείς χώρους καπνίσματος εσωτερικά, ας πάνε εκεί. Δεν μπορώ να βλέπω όμως ανθρώπους μη καπνιστές να υποφέρουν και να υπομένουν, μην έχοντας άλλη επιλογή και ξέροντας ότι βρίσκονται στη χώρα της παρανομίας και της ατιμωρησίας και να μένω αδρανής. Και να υποφέρουν κυρίως από ανθρώπους αμόρφωτους, μέσα στο λαμπερό κενό των επώνυμων ρούχων τους, υποτίθεται πλούσιοι και σπουδαίοι που δεν μπορούν να σεβαστούν τα στοιχειώδη. Όσο μπορώ θα το παλεύω για αυτούς.
_

14 σχόλια:

Aspa-Dimitris είπε...

Συμφωνω με ολα οσα λες.. Πολυ καλο θεμα

Besixdouze είπε...

Έχω βρει τη χαρά μου εδώ στην Αγγλία όπου δεν έχω δει άνθρωπο να καπνίζει σε κλειστό χώρο τα τόσα χρόνια που μένω στη χώρα. Ούτε έναν. Ακόμη και στις στάσεις των λεωφορείων οι καπνιστές καπνίζουν τουλάχιστον 5 μέτρα πιο πέρα.

Lilith είπε...

Προσπαθείς να βρεις λογική σε μια χώρα που βασιλεύει το παράλογο.
Γνωρίζω γυναίκα που πέρασε όλη της τη ζωή σαν εργαζόμενη (τώρα έχει βγει στη σύνταξη) προσπαθώντας να ζήσει μ' αυτό το πρόβλημα.
Ήταν αλλεργική στον καπνό του τσιγάρου και μόλις βρισκόταν σε χώρο που κάπνιζαν, πάθαινε ημικρανία που διαρκούσε 3 μέρες τουλάχιστον! Προσπαθούσε, πάντα με ευγένεια, να κάνει τους καπνιστές να καταλάβουν ότι την ενοχλεί, αλλά πολύ σπάνια γινόταν κατανοητή.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να αυτοκτονήσει. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να σκοτώνει και τους άλλους!
Έχεις δίκιο. Είναι από τα χειρότερα είδη φασισμού.

Καλό απόγευμα, Museum.

museum είπε...

@ Aspa-Dimitris

Χαίρομαι που συμφωνούμε, σε ευχαριστώ για το σχόλιο!

museum είπε...

@ Besixdouze

Εκεί είστε πολιτισμένοι αγαπητέ, τα αυτονόητα που εφαρμόζονται τα θεωρούμε εδώ σκλαβιά και αναχρονιστικά μέτρα. Εδώ στην Καμπούλ και το Αφγανιστάν της Ευρώπης. Μάλλον καλύτεροι πρέπει να είναι εκεί.

museum είπε...

@ Lilith

Ακριβώς, ο εξαναγκασμός του εργαζομένου σε παθητικό κάπνισμα είναι έγκλημα. Αυτό το μέτρο επέδρασε ευεργετικά στους εργαζομένους αλλά και στους καπνιστές εργαζόμενους μιας και φουμάρουν πια αρκετά λιγότερο – το κάπνισμα είναι τώρα διάλειμμα. Η αυτοκτονία δεν είναι δικαίωμα όπως γράφεις στη δικιά μου ιδεολογία και αν διαπιστώσω κάποιον να προσπαθεί θα τον σταματήσω με κάθε τρόπο. Αλλά καταλαβαίνω πως το εννοείς.

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Καλημέρα!

Alec είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σου Museum. Πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε ως λαός με την βλαπτική για μας νοοτροπία «ο Έλληνας δεν αλλάζει», ή «αυτοί οι νόμοι δεν μπορούν να πιάσουν στην Ελλάδα». Μα έπιασαν στην Τουρκία! Δεν μιλώ για τις χώρες της «πεπολιτισμένης» Δύσης, μιλώ για τα καρντάσια μας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου οι οποίοι είναι τόσο θεριακλήδες όσο είμαστε και εμείς, αισθάνονται τόσο ευρωπαίοι όσο περίπου και εμείς. Να μιλήσω και για τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου με τις οποίες υποτίθεται είμαστε una faccia una razza; Ή μήπως εκτός από έθνος ανάδελφο πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Homo Graecus είναι είδος μοναδικό και αμετάλλακτο από την εξελικτική διαδικασία σαν τις τεράστιες σαύρες στα νησιά Γκαλαπάγκος για εκατομμύρια χρόνια;

DSK είπε...

Το χειρότερο είναι οτι λες στο κόσμο ΕΚΟΨΑ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ και σου απαντανε χαιρεκακα , Γιατί ρε το κοψες ? χαζός είσαι ?
24 χρόνια κάπνιζα, το έχω κομενο 6 μήνες κι ελπίζω να τα καταφερω για την υπόλοιπη ζωή μου. Δυστυχως αυτό το κράτος, όπως έχουμε ξαναπεί, ΔΕΝ ΒΡΩΜΑΕΙ από το κεφάλι, αλλά κυρίως βρωμάει από τα πόδια, από εμας τους ίδιους....
Κι επειδή εμείς οι ίδιοι διαλέγουμε και τα κεφάλια τους πολιτικούς, έχουμε αυτούς που μας αξίζουν... Μήτσο κόψτο το ρημάδι, ούτε social smoker, Ούτε τιποτα !

Thanasis είπε...

Museum,
Sumfwnw apoluta me to keimeno sou kai me ta sxolia twn filwn sou (eidkia me ton Alec).
Mono sthn Ellada kapoioi paristanoun tous epanastates ths poluthronas...Pantou se olo to kosmo (akoma kai sth Tourkia) to metro efarmosthke apoluta....
Edw kapnizoun giatroi sta nosokomeia, egkues gunaikes, goneis sto autokinhto me ta paidia tous sto pisw kathisma ktl. Autou tou eidous h sumperifora thewreitai dikaiologhmena ahdiastikh sto politismeno kosmo....Sthn Ellada einai fusiologikh..

museum είπε...

@ Alec

Πιστεύω Άλεκ πως θα γίνουν βήματα προόδου αλλά πολύ αργότερα από τον υπόλοιπο κόσμο. Ακόμα υπάρχει μία σιωπηλή πλειοψηφία που υπακούει στους Νόμους, όμως η ατιμωρησία των λίγων έρχεται να παρασύρει ακόμα περισσότερους που ακολουθούν. Το κλειδί της υπόθεσης είναι αυτό για μένα γιατί μέσα από την εφαρμογή του νόμου έρχεται και η συνειδητοποίηση του γιατί ακολουθούμε κάτι. Έτσι η εφαρμογή του Νόμου δεν θα είναι πια τόσο εντατική. Τα περί γενικής έλλειψης παιδείας που λένε κάποιοι ως άλλοθι για την παρανομία τους είναι μία γενικότητα ίσως και άσχετη με το συγκεκριμένο ζήτημα.

museum είπε...

@ DSK

Φίλε Δημήτρη δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί καπνιστές που περιγελούν όσους κόβουν το τσιγάρο. Απλά οι ίδιοι δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους για τα πλείστα δικαιώματά τους – που πολλά ενοχλούν το υπόλοιπο μη καπνιστή κόσμο. Εκεί που θα σε περιγελάσουν είναι αν καπνίζεις μέσα στο αυτοκίνητο και .. δεν πετάξεις το τσιγάρο αναμμένο έξω. Γραφικό ή συντηρητικό θα σε πουν. Γιατί δεν κάνουν ίδιο στο σαλόνι του σπιτιού τους; Όσο για μένα, πιστεύω να τα καταφέρω να το σταματήσω εντελώς, τουλάχιστον να μην ξαναπάρω πακέτο.

museum είπε...

@ Thanasis

Όλα σωστά τα καταγράφουμε Θανάση, τι θα κάνουνε όμως από εδώ και μπρος; Η απάντηση είναι δράση, δράση και δράση. Η οποία θα ξεκινά από την αποφυγή επίσκεψης σε όποιο μέρος παρανομεί (π.χ. εστιατόριο, μπαρ ή άλλα μέρη) μέχρι και κλήσεις στο 1142 για διαμαρτυρία. Δυστυχώς είναι τόσο εξόφθαλμα κακές οι συμπεριφορές που δεν παίρνουν από λόγια. Αν και δεν είμαι κατά της όποιας συζήτησης για την ελάχιστη πιθανότητα να καταλάβει ο εξαρτημένος, τι κάνει και πόσους ενοχλεί.

Ανώνυμος είπε...

Έχω κόψει το κάπνισμα εδώ και 8 1/2 χρόνια . Υπήρξα "άγρια" καπνίστρια" για πάνω από ... 30 χρόνια . Εν τούτοις ειλικρινά , δεν με ενοχλεί όταν καπνίζουν γύρω μου .
Όπου πηγαίνω σε χώρους αναψυχής τον τελευταίο καιρό , όλοι ... καπνίζουν ... Ξέρεις τί με ενοχλεί ; Έχω ένα αίσθημα ... ανασφάλειας , σχεδόν απελπισίας , ότι τίποτα καλό δεν μπορεί να προκόψει σ' αυτόν τον δύσμοιρο τόπο . Γιατί είναι αδύνατον να πάει κάτι καλά , όταν ΔΕΝ τηρούνται οι Νόμοι . Όταν ένας νόμος είναι ή τον θεωρείς άδικο , ΔΕΝ παύεις να τον τηρείς . Τον τηρείς και παλεύεις για την κατάργησή του ... Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι :
Έχω έναν ανιόντα συγγενή , πολύ σπουδαίο άνθρωπο . Αθηναίος , δάσκαλος της Φιλοσοφίας , με πρωτοποριακές για την εποχή του ιδέες . Το όνομά του , Σωκράτης …. Πριν πολλά χρόνια , καταδικάστηκε σε θάνατο από την Πολιτεία , γιατί δίδασκε πράγματα που δεν την συνέφεραν (την Πολιτεία) . Και ενώ , μπορούσε να γλυτώσει τον θάνατο , αρνήθηκε την σωτηρία αυτή και ήπιε το “κώνειο” , για να μην έρθει σε αντίθεση με την μεγάλη του αγάπη …. Την Υπακοή στους Νόμους ….
Είναι και δικός σου συγγενής …. Και δικός σου …. και δικός σου … και δικός σου καλέ μου κύριε και καλή μου κυρία … Έϊ , σε σένα μιλάω …. Ναι σε σένα με το τσιγάρο στο χέρι . κάτω και δίπλα από την πινακίδα που λέει ότι το κάπνισμα απαγορεύτηκε ... δια Νόμου.

museum είπε...

@ silia

Τα είπες όλα εδώ αγαπητή Άννα, δεν είχα τέτοιο σχόλιο εδώ και μήνες. Μάλλον το τελευταίο τόσο καλό σχόλιο πρέπει να ήταν το δικό σου και πάλι. Ό Έλληνας δεν εφαρμόζει τους Νόμους επειδή έχει μειωμένη έως και ανύπαρκτη κοινωνική συνείδηση. Μαζί επομένως με έναν κακώς εννοούμενο εγωισμό. Πώς θα αλλάξει; Εάν η ανύπαρκτη εφαρμογή των νόμων από την διοίκηση γίνει, όχι πλήρης αλλά κάπως υπαρκτή. Σιγά - σιγά επομένως θα εμπεδωθεί η ωφελιμότητα και το γιατί πίσω από κάθε εφαρμογή.

Χάρηκα που ‘πέρασες’, φιλιά!