_
Επαναδημοσιεύω το κείμενο που ανέβασε στο κοινωνικό δίκτυο ο διαδικτυακός μου φίλος και συνοδοιπόρος blogger Σάκης ή Σταυραετός εδώ στην μπλογκόσφαιρα. Γνωστό το κείμενο σε πολλούς ίσως αλλά μια χαρά να το ανεβάσει κανείς. Να είσαι καλά Σάκη!
Όταν ρωτήσανε τον Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου, δεν ανέφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων.
«Η μόρφωση είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς...
Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους;
1. Πρώτα απ' όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται από αυτές...
2. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα & λογική..
3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές..
4. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα..
5. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους..
6. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες & τις αποτυχίες τους..
7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους...»
ΣΩΚΡΑΤΗΣ
---------
Το κείμενο υπάρχει μεταξύ άλλων και εδώ:
1. http://press-gr.blogspot.com/2010/07/blog-post_04.html
2. http://lolaparea.blogspot.com/2010/04/blog-post_24.html
_
Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
10 σχόλια:
Φυσικά και ο μορφωμένος άνθρωπος είναι θέμα συμπεριφοράς!
Αυτά τα πέντε σημεία και κάποια άλλα ακόμα, είναι αυτά που απαραιτήτως πρέπει να γνωρίζει και να βάζει σε εφαρμογή αυτός που θέλει να ονομάζεται μορφωμένος. Τα υπόλοιπα, είναι απλά πληροφορίες. Όσες και να μαζέψει, δεν θα τον βοηθήσουν πουθενά αν δεν έχει καταφέρει τα προηγούμενα.
Καλό μεσημέρι, Museum! :)
Να υποθέσω δηλαδή φίλε museum ότι οι σημερινοί Έλληνες είναι οι πιο πολλοί αγράμματοι. Δεν έχεις κι άδικο ότι σε κάποια από αυτά είμαστε στον πάτο.
Καλημέρα φίλε museum. Ο μορφωμένος άνθρωπος επομένως είναι θέμα πράξεων και όχι τι γνωρίζει και τι περγαμηνές έχει. Άλλωστε και η φιλοσοφία του Σωκράτη δεν ήταν βιωματική; Οι μαθητές του ζούσαν τη φιλοσοφία και όχι μόνο την διδάσκονταν μέσα στη θεωρία.
Kόλησα εγώ με τον τρίτο ορισμό:
Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές..
Κατά συνέπεια η Ελλάδα είναι μια χώρα αμόρφωτων, όταν η παραοικονομία αγγίζει περίπου το 30% του ΑΕΠ, όταν η φοροδιαφυγή υπολογίζεται περί τα 30 δισ. το χρόνο ξεπερνώντας και το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας, όταν , όταν , όταν ....
Καλημέρα σε όλους !
@ Lilith
Φυσικά οι πράξεις είναι αυτές που μετράνε. Ακόμα και αν ότι μάθαμε δεν είναι μόνο πληροφορίες αλλά και κατανόηση δηλαδή γνώση, δεν έχει καμία αξία εφόσον είναι αποκομμένη από την πρακτική της εφαρμογή. Είναι μόνο ένα θεωρητικό υποβοήθημα και τίποτα άλλο.
Μια καλή βδομάδα να έχεις! :)
@ Andreas
Φίλε Αντρέα δεν ξέρω αν είναι οι πιο πολλοί αγράμματοι αλλά σίγουρα είναι εκείνοι που ξεχωρίζουν. Ένας μορφωμένος άνθρωπος που τολμάει να αντισταθεί φαντάζει .. γραφικός.
@ Dimitra
Ακριβώς Δήμητρα, τώρα συνοψίζεις όλο το νόημα εδώ! Και ο Σωκράτης ο ίδιος μάζευε τους μαθητές του, τους δίδασκε και τους μυούσε σε έναν φιλοσοφικό τρόπο ζωής. Νομίζω ότι είναι μοναδικό χαρακτηριστικό της Αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας!
@ DSK
Και σε αυτό το σκέλος είμαστε αμόρφωτοι, συμφωνώ φίλε Δημήτρη. Είναι και άλλες παράμετροι όμως όπως η απληστία μας δηλαδή ο μη έλεγχος των απολαύσεών μας, η αντιπάθεια για τους διαφορετικούς, η έλλειψη ψυχραιμίας και λογικής. Υπάρχουν βέβαια και τα θετικά στον Έλληνα (όπως γενναιοδωρία, αντιμετώπιση δυσκολιών, πείσμα, καλός εννοούμενος εγωισμός), αλλά θέλουμε ακόμα δουλειά.
Φίλε museum ο Σωκράτης τα είπε όλα. Τι παραπάνω να προσθέσεις; Οι γνώσεις χωρίς κοινωνική παρουσία και συμπεριφορά, όχι μόνο δεν έχουν αξία αλλά κάνουν και κακό. Πάρε παράδειγμα ξιπασμένους ανθρώπους που δυσκολεύονται να έχουν ελάχιστο αριθμό φίλων.
@ Christos
Σωστά Χρήστο, να σου πω κάτι; Έχω κάνει παρέα με αρκετούς ανθρώπους και πάντα αντιπαθούσα τις συντεχνιακές παρέες. Άνθρωποι δηλαδή που είναι υποτίθεται σε ένα κοινά υψηλό επίπεδο και συνεννοούνται. Σε πληροφορώ λοιπόν ότι οι πιο μορφωμένοι φίλοι μου είναι μηχανουργοί, τεχνικοί ή σερβιτόροι με πραγματική καλλιέργεια και αληθινή λεπτότητα συμπεριφοράς. Ενώ αρκετοί από τους λοιπούς με τα χαρτιά και τα πτυχία, είναι άστα ..
Δημοσίευση σχολίου