"Vivaldi: Four Seasons - Winter"

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Μας αξίζει;

_
Αυτή η ‘κατάντια’ μας τελευταία, ο διασυρμός στην διεθνή κοινή γνώμη, προσωπικά με έχει ενοχλήσει πολύ. Έστω κι αν καταλαβαίνω αρκετά από τα δίκαια όσων μας καταλογίζουν, από τα όσα μύρια μας ξεστομίζουν. Πώς κατάντησε αυτή η χώρα;

Αυτή η χώρα μας αξίζει γιατί:

- Είμαστε αρκετά τεμπέληδες, η μαγκιά είναι να δουλεύουμε όσο το δυνατόν λιγότερο και να κερδίζουμε πιο πολλά.

- Έχουμε το σύνδρομο του ‘εξυπνακισμού’, τα ξέρουμε όλα χωρίς να .. ξέρουμε τίποτα.

- Αδιαφορούμε για τους άλλους και ειδικά για τα ΑΜΕΑ.

- Οδηγούμε στο χειρότερο επίπεδο και παρκάρουμε όπου μας καπνίσει (στα πεζοδρόμια που κάνουμε κατάληψη, σε ράμπες για καροτσάκια, σε πεζόδρομους).

- Πετάμε τα σκουπίδια όπου νά’ναι, όποια ώρα της ημέρας μας θυμηθεί και παράλληλα μολύνουμε το περιβάλλον και ειδικά τις θάλασσες που είναι ανάσα.

- Δεν σεβόμαστε τους κανόνες όπως την απαγόρευση του καπνίσματος γράφοντας τους μη καπνιστές στα παλαιότερα των υποδημάτων μας.


- Ηχορυπαίνουμε, βάζοντας την μουσική στη διαπασών την νύχτα. Όποιος παραπονεθεί είναι εδώ ο αντιδραστικός.

- Είμαστε υποκριτές, ας πούμε είμαστε δήθεν φιλόζωοι και αφήνουμε τα σκυλιά μας να αφοδεύουν όπου βρουν χωρίς να μας νοιάζει ή να ενοχλούν τους περαστικούς και τα παιδιά.

- Η γκρίνια και η απαισιοδοξία μας συνοδεύουν, ειδικά τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

- Δεν έχουμε, πάρα πολλοί, την αίσθηση της κοινωνικής συνείδησης και των ωφελειών της ομάδας.


Αυτή η χώρα δεν μας αξίζει γιατί:

- Πάρα πολλοί δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ για το μεροκάματο και αξίζουμε περισσότερα.

- Έχουμε την ικανότητα να ακούμε και να αφομοιώνουμε διαφορετικές ιδέες και απόψεις αν προσπαθήσουμε να καταλάβουμε.

- Σε στιγμές μεγάλης ανάγκης ‘θυσιαζόμαστε’ για τον άλλον (βλέπε σεισμοί, πυρκαγιές, καταστροφές).

- Είμαστε μπροστάρηδες σε εθελοντικές δράσεις όπως αναδάσωση καμένων περιοχών ή καθαρισμός παραλιών.

- Κατά βάθος καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να τηρήσουμε τους κανόνες και ποιο είναι το σωστό.


- Έχουμε τον καλώς εννοούμενο εγωισμό που συνεπάγεται προσήλωση στο στόχο και τελικά πραγματοποίησή του.

- Διαθέτουμε μία επινοητικότητα για έξυπνα πράγματα γιατί δεν αντέχουμε να είμαστε άβουλα στρατιωτάκια μιας ομάδας.

- Έχουμε πίστη στην πατρίδα και τις παραδόσεις μας, άσχετα αν μειοψηφίες προσπαθούν να περάσουν ένα άλλο κλίμα για τους πολλούς.

- Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι, προτείνουμε και κυνηγάμε με πάθος τις κατάλληλες λύσεις.

- Μπορούμε να διαπρέψουμε αν διαμορφωθούν οι κατάλληλες δομές και συνθήκες, επιζητούμε την αξιοκρατία, οι περισσότεροι από εμάς.

-----------
Τι από όλα είμαστε; Τι μας αξίζει και τι δεν μας αξίζει; Τα αρνητικά ας είναι προς αποφυγή και τα θετικά προς καλλιέργεια και παραπέρα βελτίωση. Και κάτι καλύτερο θα ξημερώσει, αυτό είναι βέβαιο.
_

8 σχόλια:

Kostas είπε...

Καλή παρουσίαση των θετικών και αρνητικών μας επιγραμματικά. Προσπάθησες να είσαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται.

Dimitra είπε...

Museum υπάρχουν πολλά καλά υπέρ και κατά των Ελλήνων. Ένα που μου άρεσε είναι αυτό με το να διαμορφωθούν οι κατάλληλες δομές και συνθήκες. Συμφωνώ και πιστεύω αυτή είναι η διαφορά μας από άλλα πιο προηγμένα κράτη.

Καλό απόγευμα!

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί ποτέ δεν φταίνε!
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά από την απομάκρυνση από το ταμείο καμία ευθύνη δεν φέρνει ..ο ταμίας. Κανένα λάθος στο μέτρημα δεν αναγνωρίζεται. Εσύ, ο απλώς ανίδεος και αγαθός πολίτης, που δεν ξέρεις ότι άλλαξε ο ταμίας, θα πληρώσεις το λάθος σου .Το κράτος δηλαδή ο ταμίας αντί να σε προστατέψει, ως όφειλε, σε κορόιδεψε για πολλοστή φορά. Οι τόσες κυβερνήσεις που άλλαξε ο τόπος μας ποτέ δεν φταίνε. Εσύ είσαι και θα παραμείνεις το θύμα
Αυτοί που σε καταδυναστεύουν ποτέ δεν φταίνε !Αυτοί που θησαυρίσανε πάνω στις πλάτες σου δεν φέρνουν καμία ευθύνη για την απροσεξία σου. Εσύ που είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις σου ,για τα λάθη σου και για τις επιλογές σου ας πρόσεχες! Αν το αναλύσουμε προσεχτικά θα δούμε ότι πράγματι φταις
• Φταις επειδή ξέχασες ότι ζεις σε ένα κόσμο όπου κυριαρχεί το χρήμα και το κέρδος και όχι η τιμιότητα και το ήθος. Σε μία ζούγκλα όπου ανεβαίνεις πάνω στο πτώμα του άλλου ,πεσμένου και λυγισμένου συνανθρώπου σου
• Φταις επειδή δεν μέτρησες εκεί μπροστά στα μάτια του ταμεία τι σου έδωσε. Δεν φαντάστηκες ότι θα σε κλέψει .Δεν διανοήθηκες ότι θα σε εκμεταλλευτεί ,ότι θα καταχραστεί το χρήμα σου. Ότι θα χρησιμοποιήσει την θέση του για να σε ξεζουμίσει!
• Φταις επειδή δεν έκατσες να τον ρωτήσεις αν πληροί τις προϋποθέσεις να είναι ταμίας. Αν δικαιούται να ασχοληθεί με το μέλλον και τα λεφτά σου.
• Φταις επειδή δεν μπήκες στον κόπο να ελέγξεις ο ίδιος την τιμιότητα και την φερεγγυότητα του ταμία. Δεν ενδιαφέρθηκες να δεις πόσα έχει αποκτήσει μόνο από την δουλειά του !
• Φταις επειδή όταν είχαμε εκλογές δεν έλεγξες ποιους ψήφισες. Υπήρχαν και μερικοί έξυπνοι που αδιαφόρησαν επιδεικτικά για τις εκλογές. Εθνικές, ευρωεκλογές η δημοτικές Δεν σε ένοιαξε ποιος θα γίνει ο ταμίας των οικονομικών σου.
• Φταις επειδή δεν ενημερώθηκες τι σημαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση .Την είδες μόνο σαν πηγή κονδυλίων και δεν διάβασες τα μικρά γράμματα που λέγανε για τι ποσά πρέπει να πληρώσεις. Ποιές θα είναι οι υποχρεώσεις σου απέναντί της. Δεν σου φταίει η Ε.Ε. επειδή συμφώνησες ,με την σιωπή σου, να γίνεις ένα από τα πρωτοκλασάτα σκλαβάκια τους

Maria Tzirita είπε...

Θεωρώ ότι μας αξίζει, ναι. Κάθε άνθρωπος έχει τη ζωή και την τύχη που του αξίζει και το ίδιο και μια χώρα. Εμείς του εκλέξαμε και εμείς οι ίδιοι την κάνουμε τη λαμογιά με μεγάλη άνεση μόλις μας δοθεί η ευκαιρία. Είναι άδικο σαφώς και δεν αξίζει σε αυτούς που διαφοροποιούνται, που δεν τους ψήφισαν, που δε θα έκλεβαν αν τους δινόταν η ευκαιρία. Αλλά αυτοί είναι λίγοι...

museum είπε...

@ Kostas

Αντικειμενικός δεν γίνεται να είμαι φίλε Κώστα. Υποκειμενικός είμαι γιατί γράφω τις απόψεις μου. Προσπαθώ βέβαια να εξηγώ την κάθε θέση μου :)

museum είπε...

@ Dimitra

Εννοείται Δήμητρα πως οι δομές δυσκολεύουν του καλούς να κάνουν την διαφορά σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας. Να τραβήξουν το κάρο από τη λάσπη και για τους υπόλοιπους. Ατομικά είμαστε ήδη καλοί!

Καλή βδομάδα!

museum είπε...

@ Ανώνυμος - ΕΥΓΕΝΙΑ

Ευγενία, ωραία μου τα γράφεις. Και ανοίγεις ένα μεγάλο ζήτημα. Το κράτος και η διαφθορά δυστυχώς έχουν γίνει έννοιες αλληλένδετες. Ξέρεις τι μου κάνει εντύπωση όμως; Ότι πολλοί μιλούν για το κράτος μα κανείς, σχεδόν ελάχιστοι, δεν σπάει τη σιωπή του, τη σιωπηρή συνενοχή του να δράσει, να κινηθεί, να διαμαρτυρηθεί, να καταγγείλει. Δεν φτάνει μόνο η διαπίστωση και το παράπονο. Όσο για τα περί διλήμματος μεταξύ χρήματος και ηθικής καταλαβαίνω πως το θέτεις, αλλά δεν υφίσταται καν κάτι τέτοιο. Το χρήμα μπορεί να είναι και ένα μέσο για ευγενείς επιδιώξεις όταν υπάρχει έλεγχος και νομιμότητα. Και ακόμα η ανηθικότητα μπορεί να μην σχετίζεται με οικονομικές επιδιώξεις.

Τέλος για να ξεκαθαρίζω την άποψή μου στα περί σκλαβιάς, δεν ξέρω πως εννοείται η ελευθερία, προσωπικά όμως είμαι αναφανδόν υπέρ της ενωμένης Ευρώπης των εθνών της. Ο καθένας θα βοηθηθεί καλύτερα από τον περίγυρό του.

Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.

museum είπε...

@ Maria Tzirita

Αγαπητή Μαρία, οι εναλλαγές για το αν το αξίζουμε ή όχι περνούν τόσο γρήγορα στη σκέψη μου. Κάποιες φορές λέμε καλά να πάθουμε, άλλες ότι είμαστε πολύ αυστηροί. Η γνώμη μου είναι πως έχουμε καλές μονάδες και ‘υλικό’ για καλύτερα, υστερούμε όμως στις δομές και στον συντονισμό προσώπων και πραγμάτων. Υπό αυτή την έννοια ίσως και η επιτήρηση να είναι ωφέλιμη.