"Vivaldi: Four Seasons - Winter"

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Εποχές: Καλοκαίρι

_

Άρτι αφιχθέντες στο κλεινόν άστυ μετά από δύο εβδομάδες διαδρομών στην ύπαιθρο και όχι μόνο. Οφείλω πάντως να ομολογήσω ότι το κοντράστ συναισθημάτων ανάμεσα στη χαρά, την ξεκούραση, τη χαλαρότητα και την επιστροφή στα καθήκοντα, είναι συγκρίσιμο με εκείνο του καταπράσινου, υγρού του Ιονίου σε αντιδιαστολή με το ξερό, σεληνιακό τοπίο των Κυκλάδων - αλλά με μία άλλου είδους ομορφιά, με πολλούς υποστηρικτές. Τα απόλαυσα πάντως και τα δύο όπως ακριβώς ζω την καθημερινότητά μου με το ίδιο κέφι με τις διακοπές μου.

Οι φετινές εξορμήσεις μου έμοιαζαν λίγο διαφορετικές: Αναζήτησα τη ραστώνη, την αραίωση των σκέψεων και τη χαλαρότητα και ανακάλυψα την ένταση, την εξυπνάδα και την εμπειρία πυκνών παραστάσεων. Η παρέα μου ειδικά στο δεύτερο μέρος τους στις Κυκλάδες ήταν πληθωρική: εξυπνάδα, ευφυολογήματα, μελέτη βιβλίων, ανάλυση ιδεών. Ομολογώ ότι έγινα σοφότερος και το εννοώ. Αν και δεν ήταν όλες οι στιγμές ιδανικές, η αίσθηση πληρότητας της επιστροφής συνοψίζει όλες τις εντυπώσεις.


Το καλοκαίρι μου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη θάλασσα και τον έρωτα - και τα δύο κομμάτια της μεσογειακής μας φύσης. Ειδικά για το πρώτο, δεν θα μπορούσα να διανοηθώ την εποχή χωρίς αυτή. Βουτάω σχεδόν καθημερινά στα νερά της από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Για το δεύτερο, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Τις χρονιές που είμαστε ερωτευμένοι, απολαμβάνουνε τα αγαθά. Σε πιο μοναχικές περιόδους, είτε παραμένουμε κλεισμένοι στο καβούκι μας ή προσπαθούμε διακαώς ακόμα και να επινοήσουμε ρομαντικές καταστάσεις για να επικοινωνήσουμε, να νοηματοδοτήσουμε το ερωτικό κομμάτι της εποχής.

Βέβαια, ας μην παραγνωρίσουμε και κάποια αρνητικά όπως η μοναξιά που μπορεί να φέρνει το καλοκαίρι. Δύσκολα κάνω νέες παρέες, μάλλον δρέπω τους καρπούς όλης της χρονιάς, χώρια που ο καθένας σκέφτεται όπου φύγει-φύγει για λίγες στιγμές ξεκούρασης, διαφορετικές. Το καλοκαίρι μετράω τους φίλους μου που έλεγε κι ένας στενός μου άνθρωπος.


Από την άλλη, η ενέργεια που σου δίνει ο καιρός, η μεγάλη μέρα και το φως της, λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστές του χρόνου, των παραστάσεων και των συναισθημάτων. Μόνο λίγη Τέχνη θέλει κανείς να μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την ενέργεια, πράγμα όχι και τόσο αυτονόητο για τους πολλούς.

Με πολλή δυσκολία συνεχίζω να χτυπώ τα πλήκτρα, θα το ομολογήσω ότι έχω ξεσυνηθίσει. Λες και το κάνω για μην να μείνει παραπονεμένο το καλοκαίρι μιας και έγραψα για όλες τις άλλες εποχές. Είμαι όμως γεμάτος όρεξη και θέληση για νέα ωραία πράγματα. Προσμένω στο Σεπτέμβριο για καινούργιες εκκινήσεις!


ΥΓ: Οι φωτογραφίες είναι από την Κέρκυρα και την Κίμωλο που επισκέφτηκα. Ήταν ξεχωριστές οι διακοπές μου φέτος, όπως συχνά συμβαίνει τελευταία. Και βοήθησαν αρκετοί σε αυτό ..
_

17 σχόλια:

Dimitra είπε...

Καλώς ήρθες από τις διακοπές σου! Πιστεύω να τα πέρασες πράγματι πολύ ωραία. Η περιγραφή σου είναι πολύ καλή και τα δύο μέρη που πήγες φαίνονται το ίδιο καλά!

Να περνάς καλά!

Andreas είπε...

Καλωσόρισες museum, είχαμε καιρό να σε ακούσουμε. Ελπίζω να ανανεώθηκες και να ξεκουράστηκες φίλε. Το καλοκαίρι δεν τελείωσε, έχουμε πολύ καιρό ακόμα!

Dinos είπε...

Καλώς όρισες museum και πάλι στη βάση σου. Ελκυστικότατο μου κάνει το πακέτο διακοπών σου, που συνδύασε Ιόνιο και Αιγαίο. ΄Το καθένα έχει τη χάρη του.
Θα τα πούμε και από κοντά.

Υ.Γ. "Αγαπητέ" anonymos, γιατί μπαίνεις σε μια παρέα που δεν σου αρέσει?

museum είπε...

Για τον ακατονόμαστο ή ακατονόμαστη μάλλον που μπήκε και λέρωσε το ιστολόγιο, ας τον/την πληροφορήσω πως δυστυχώς για αυτόν, η τεχνολογία τον έχει πιάσει από τα log files.

Και ξέρω ποιος είναι μα την ατυχία μου. Μα τόση δειλία;

Ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες που τυχόν τους αρέσουν αυτά που γράφω ή ίσως και να μην τους αρέσουν αλλά δεν μπαίνουν με αυτό τον τρόπο.

Museum - Δημήτρης Μωυσίδης
email: dmoisidis@yahoo.com

Lilith είπε...

Αυτό που μ' αρέσει σε σένα, museum, είναι που αντιμετωπίζεις τη ζωή με τις κατάλληλες δόσεις λογικής, ευαισθησίας και αισιοδοξίας. :)
Χαίρομαι που πέρασες όμορφα!
Έτσι έβαλες τις βάσεις και για έναν όμορφο Χειμώνα.

Καλωσήρθες!

ΥΓ: Η δεύτερη φωτογραφία είναι από την Κέρκυρα;
Παράδεισος!!!

Ανώνυμος είπε...

"Το καλοκαίρι μετράω τους φίλους μου που έλεγε κι ένας στενός μου άνθρωπος".Πολύ μου άρεσε αυτή η φράση.Καλώς ήρθες από τις διακοπές σου!

museum είπε...

@ Dimitra

Σε ευχαριστώ Δήμητρα. Οι φετινές διακοπές, μου φάνηκαν σαν να έλλειπα ένα μήνα από την πόλη και τη δουλειά. Δεν ξεχωρίζω κανένα από τα μέρη των διακοπών μου.

Καλημέρα!

museum είπε...

@ Andreas

Φίλε Αντρέα, ανανεώθηκα ναι, ξεκούραστος όχι τόσο μιας και το καλοκαίρι σε ωθεί καμιά φορά σε υπερδραστηριότητα χωρίς να το καταλάβεις. Ναι, η εποχή συνεχίζεται.

Καλή σου μέρα!

museum είπε...

@ Dinos

Καλώς σε βρήκα Ντίνο μου. Ναι, οι διακοπές συνδύασαν πράσινο και σεληνιακό τοπίο σε ισόποσα μέρη (καλά που με διόρθωσες, μου ξέφυγε, δεν είναι άνθρωπος να σεληνιαστεί!). Θα τα πούμε προσεχώς.

Νά’σαι καλά!

museum είπε...

@ Lilith

Αγαπητή Λίλιθ, καλώς σε βρήκα! Προσπαθούμε να τα συνδυάζουμε όλα όσο γίνεται. Οι διακοπές είναι χρήσιμες γιατί ακόμα σε κάνουν να σκεφτείς για πράγματα που ίσως θα μπορούσες να κάνεις και τα έχεις παραμελήσει.

Θα σε επισκεφτώ στα μέρη σου το συντομότερο!

ΥΓ: Σωστά, η φωτογραφία είναι από την μαγευτική βόρεια Κέρκυρα!

museum είπε...

@ Ανώνυμος

Ακριβώς έτσι είναι μόνο και μόνο αν το παρατηρήσει κανείς: μετράμε τους φίλους μας, δηλαδή λιγοστεύουν οι παρέες. Καλώς σε βρήκα ανώνυμε φίλε.

Alec είπε...

Αγαπητέ Museum,

Δεν έχω να προσθέσω κάτι το ιδιαίτερο αφού το δεύτερο σκέλος των διακοπών σου το μοιράστηκες μαζί μου και γνωρίζω από πρώτο χέρι. Το μόνο που θα πω είναι ότι βιώσα φέτος τη σπάνια αίσθηση του να έχω χορτάσει με τις διακοπές και να θέλω να επιστρέψω σχεδόν με ανυπομονησία στη δουλειά. Και του χρόνου!

museum είπε...

@ Alec

Αγαπητέ Άλεκ, καλώς επέστρεψες κι εσύ στα καθήκοντα γεμάτος, πλήρης διακοπών. Και του χρόνου να έχουμε κέφι και όρεξη για δράσεις που μας αρέσουν, όπως συνέβη αρκετές φορές στην Κίμωλο. Στο κυνήγι για .. διάσημες ξέρες και όχι μόνο!

Και σε άλλα με υγεία!

ΦΩΦΩ είπε...

Γεια και καλησπερίτσα Δημήτρη!

Κι από εμένα ένα καλώς ήρθες από τις διακοπές σου. Μπράβο που πέρασες τόσο όμορφα και με την ωραία περιγραφή σου με ταξίδεψες λιγάκι. Πολύ ωραίες κι οι φωτογραφίες σου! Μου αρέσει αυτός ο βράχος που είναι σαν μανιτάρι... χε χε πραγματικό καπρίτσιο της φύσης.

Καλό σου βράδυ και χαιρετίσματα από το Βορρά

museum είπε...

@ ΦΩΦΩ

Αγαπητή Φωφώ, καλώς σε βρήκα. Οι φετινές διακοπές μου ξεπέρασαν τις αρχικές μου προσδοκίες. Και δεν τις κυνήγησα τόσο αλλά ήρθαν .. μόνες τους, χάρις σε καλούς φίλους. Ο βράχος που βλέπεις είναι από τα αξιοθέατα της Κιμώλου, ένα όμορφο νησί που μπορεί να εξελιχθεί σε προορισμό.

Οι χαιρετισμοί μου από τη Νοτιοδυτική μεριά!

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ είπε...

I evtihia ine i stigmiea esthisi oti yparhis,ise elefteros ke yse kala.Zis,orizis to soma ke tin skepsi su ke ehis dipla su ta atoma pu agapas.Milame gia devterolepta megistis ikanopiisis.

museum είπε...

@ ΕΥΓΕΝΙΑ

Ευχαριστώ για το σχόλιο και το ωραίο κείμενο, εμπλούτισες τον ορισμό της ευτυχίας. Θα το γράψω με Ελληνικά για να το προσέξουν οι αναγνώστες:

“Η ευτυχία είναι η στιγμιαία αίσθηση ότι υπάρχεις, είσαι ελεύθερος και είσαι καλά. Ζεις, ορίζεις το σώμα και την σκέψη σου και έχεις δίπλα σου τα άτομα που αγαπάς. Μιλάμε για δευτερόλεπτα μέγιστης ικανοποίησης.”