"Vivaldi: Four Seasons - Winter"

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Ημέρες καύσωνα στην πόλη

.
Καλώς τον κι ας άργησε. Το τελευταίο κύμα καύσωνα που μας επισκέφτηκε μας θύμισε το θέρος, έστω και αργά. Βροχές, καταιγίδες συχνά-πυκνά, μία παρατεταμένη περίοδος φαινομένων που εναλλάσσονταν πρωτύτερα. Η ζέστη ήταν υποφερτή μα και ο καιρός ασταθής για να σχεδιάσεις διακοπές κι εξορμήσεις. Ώσπου έφτασε ο καύσωνας. Στρογγυλοκάθισε για τα καλά στο τέλος του Αλωνάρη και είναι αισθητός δίχως τη συνδρομή υπερβολών, αγχωμένων παρουσιαστών ή τεχνητών μεθόδων. Το καταλαβαίνουμε κι εμείς όλοι που έχουν πάψει να ανοίγουμε το κουτί του πανικού και της ανοησίας. Ευτυχώς που είχαμε διαφύγει κιόλας σε κοντινό νησί. Κάτι το αεράκι δροσιάς που έπνεε, λίγο η απομάκρυνση από το μπετό, η κάθοδος στις παραλίες δεν μας επηρέασαν. Ίσα – ίσα μετέτρεψαν την .. κατάρα σε .. ευλογία. Σήμερα όμως, στο κλεινόν άστυ, το νιώθουμε στο πετσί μας - είναι και η υγρασία που εντείνει τις αισθήσεις μας κι αδυνατίζει τις αντοχές μας.


Συνειρμοί του καύσωνα

- Η φύση γίνεται επιθετικότερη όσο της επιτίθεσαι. Περισσότερα κλιματιστικά, περισσότεροι καύσωνες.
- Τίποτα δεν βρίσκεται στο μέτρο: πολλή ζέστη - πολύ κρύο, ανάπτυξη και ακρίβεια - φτήνια και ύφεση, πολλές ώρες δουλειάς και ξεζούμισμα – μερική απασχόληση και παράπονο.
- Το μέτρο μάλλον ήρθε σαν τεχνητή επινόηση ή μέσος όρος για το συνολικό απολογισμό μας.
- Το μέτρο υπάρχει στιγμιαία ή καθόλου. Η ζωή μας είμαι κυρίως υπερβολές: Καύσωνας – παγωνιά, πολλή χαρά- πολλή λύπη, παύση - τρέξιμο, stop και play. Πλήρης ασυνέχεια.
- Δεν είναι βέβαιο ή ίσως είναι μύθος το ότι νιώθουμε περισσότερο τους καύσωνες στις μέρες μας. Μια ματιά στην στατιστική περασμένων δεκαετιών αρκεί.
- Καύσωνας: Μία εκδίκηση της φύσης στον τσιμεντοπολιτισμό μας.
- Ανεβαίνει το θερμόμετρο, πέφτουν οι αντοχές μας: ασύμμετρο.
- Τελικά ποια εποχή του χρόνου είμαστε, εμείς οι πολλοί, ευχαριστημένοι;
- Καύσωνας: μία υπενθύμιση για λίγη παύση από τη ρουτίνα.
- Η θάλασσα κάνει τον καύσωνα αγαθό: σε καλεί κοντά της να αφεθείς στην κυριολεξία.
- Ο καύσωνας μπορεί να είναι και πιο παραγωγικός: στο γραφείο σου με κλιματισμό και είσαι μια χαρά.
- Καύσωνας: Λιγότερη σκέψη, ξεκούραση του μυαλού.

--------------------

Δεν θα ήμουν σε θέση να φανταστώ τον εαυτό μου να μη κατοικώ σε παραθαλάσσια πόλη τώρα το καλοκαίρι ή έστω σε κοντινή απόσταση από μία παραλία. Η θάλασσα είναι όχι μόνο λυτρωτική αλλά σου ανεβάζει και τη επιθυμία πολύ παραπάνω από το συνηθισμένο. Ιδιαίτερα για όσους είναι πιο τυχεροί να βουτάνε στα νερά της, μέσα σε λίγη ώρα και όχι μέσα από μπάνιο-εκδρομή.



Αν και, φίλοι μου, θα το ομολογήσω ότι βαριά μου πέσανε η ζέστη και το λιοπύρι άμα την επιστροφή μου στα ημερήσια καθήκοντά μου, ο καύσωνας αντιμετωπίζεται και μάλιστα δίχως τεχνητά μέσα. Αν εξαιρέσουμε αυτούς που έχουν ιδιαιτερότητες, οι υπόλοιποι, η πλειοψηφία, μπορούμε. Το κυνήγι της τελειότητας και μέσω των τεχνολογικών επιτευγμάτων, δεν ξέρω αν έχει νόημα, όταν μας αδυνατίζει στο να νικήσουμε τα πιο απλά και να σταθούμε στα πόδια μας, στέρεοι.

Ίσως πάλι πολλά πράγματα να είναι και θέμα οπτικής γωνίας του καθενός ή και προσαρμογής στα πράγματα. Σαν τον φίλο μου τον Shadi από τη Σαουδική Αραβία, που ήταν όλο με το χαμόγελο στα χείλη παρόλους τους 50 βαθμούς της ζέστης που μου διηγιόταν ότι ζούσε!
..
.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι τέτοιες οι απαιτήσεις της εργασίας σήμερα που δεν μπορείς να δουλέψεις χωρίς κλιματιστικό το καλοκαίρι, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί χωρίς αυτό η ζέστη, ότι και να λέμε.

Φιλικά Χ.

Silia είπε...

Πάντα ήπιος .
Πάντα γλυκός .
Πάντα μακριά από γκρίνιες .
Πάντα με κάτι καλό στο στόμα σου (στην γραφίδα - στο πληκτρολόγιο σου) , για όλα .
......
... γι αυτό μου αρέσεις .
Καλές δροσιές .

museum είπε...

@ Ανώνυμος

Έχεις δίκιο, η τεχνολογία βοηθάει και ειδικά στη ζέστη τώρα διευκολύνει τη ζωή μας. Εγώ μιλούσα βέβαια για την υπερχρήση της που φτάνει στην υπερβολή της. Μπορούμε και με λιγότερα μέσα να ζήσουμε μία καλή ποιότητα.

Καλή σου μέρα.

museum είπε...

@ Silia

Μη νομίζεις, δεν είμαι και τόσο ιδανικός. Από εδώ προσπαθώ να βγάζω τον καλό μου εαυτό και να βλέπω τις αισιόδοξες πλευρές. Πάντως σε ευχαριστώ πολύ για όλα αυτά που γράφεις!

Να έχεις μία όμορφη μέρα!

Kostas είπε...

Φίλε museum ο καύσωνας δεν παλεύεται αν διαρκεί πολλές μέρες. Χθες είχα την πιο ζεστή μου νύχτα. Οι πιο καλές στιγμές της μέρας ήταν όταν οδηγούσα με το αυτοκίνητο, όταν ήμουν στο γραφείο με το air condition ή στη θάλασσα. Ας ελπίσουμε να απαλλαγούμε σύντομα από αυτόν.

Καλημέρα!

museum είπε...

@ Kostas

Κώστα, όσο πιο πολύ το σκεφτόμαστε τόσο πιο δύσκολα θα απαλλαχθούμε. Είναι μία πραγματικότητα η ζέστη, και ας ψάξεις να βρεις ότι θετικότερο μπορείς. Για την ώρα θα σου συνιστούσα να πάρεις το ταίρι σου να πας διακοπές σε μία παραλία.

Παραδεισένια θα είναι και θα περάσεις σπέσιαλ! Να είσαι καλά!

Lilith είπε...

Ό,τι σπείραμε θερίσαμε.
Αυτό είναι αλήθεια.
Το τσιμέντο (και όχι μόνο), έφερε τον καύσωνα (και όχι μόνο)!
Έχει δίκιο ο Κώστας. Αν κρατήσει πολλές μέρες δεν παλεύεται!
Εκτός κι αν είσαι σε καλύβα στο βουνό. :)

"πολλά πράγματα να είναι και θέμα οπτικής γωνίας του καθενός ή και προσαρμογής στα πράγματα".

Έτσι είναι.
Μόνο που... υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται πολύ περισσότερο από άλλους να συμβιβαστούν με κάποια δεδομένα. Όσο θετικά και να το βλέπουν!

Πιο παλιά, όλα ήταν λιγότερο ακραία, όχι μόνο ο καιρός.
Και οι ζωές μας γενικότερα.

Τώρα απλά κάνουμε υπομονή για να μην τρελλαθούμε! :)

Καλό σου απόγευμα!

museum είπε...

@ Lilith

Σωστά μου τα γράφεις, απλά πιστεύω πως περισσότερο το θέμα είναι ο εαυτός μας, ο απαιτητικός, ο ανικανοποίητος. Εντάξει οι τσιμεντούπολεις είναι συχνά ασφυκτικές, μα κι εμείς το ίδιο απαιτητικοί και τελειομανείς που μας φταίνε όλα. Βάζουμε πάντα κλιματιστικό για να μην αλλάξει στο ελάχιστο η θερμοκρασία από τους 26 βαθμούς, θέλουμε να πάμε εξωτικές διακοπές ή εκδρομή κάθε Σαββατοκύριακο και μας φταίει η ακρίβεια, βαριόμαστε να περπατήσουμε 100 μέτρα παραπάνω και ευθύνεται ο δήμος που δεν έχει θέσεις στάθμευσης.

Δεν νομίζω ότι είναι συμβιβασμός απλά είναι ευφυΐα και δεις και να κυνηγήσεις το όμορφα ανάμεσα στα άλλα μη ιδανικά. Αν ψάξουμε ανάμεσα στις γραμμές, με λίγη φαντασία παραπάνω θα κάνουμε τα φαινομενικά άσχημα τόσο όμορφα, που, όχι μόνο θα φοβόμαστε αλλά και θα επιδιώκουμε τέτοιες συνθήκες.

Να είσαι καλά και Καλό Σαββατοκύριακο!