"Vivaldi: Four Seasons - Winter"

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

“Επιλεκτικές” ψηφιακές υπηρεσίες


Η κρατική μας τηλεόραση, παρόλα τα όσα ακούγονται για την κυβερνητική της προτίμηση σε όλο το φάσμα της ειδησιογραφίας της, σημειώνει κατά γενική ομολογία πολύ καλές επιδόσεις. Πολιτικές εκπομπές, συνεντεύξεις σκεπτόμενων ανθρώπων, ιστορικά και καλλιτεχνικά αφιερώματα, σοβαρότητα και κύρος διακρίνουν το πρόγραμμά της. Ειδικότερα τελευταία, τα κρατικά κανάλια έχουν επεκταθεί και στην ψηφιακή τους εκδοχή εμπλουτίζοντας και διευρύνοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες για τους Έλληνες πολίτες. Για όλους όμως; Μήπως αλήθεια για κάποιους εκλεκτούς ή επιλεγμένους;

Τα ψηφιακά κανάλια όπως το Σινέ +, το Πρίσμα ή το Σπορ + με πρόγραμμα σχεδόν ίσο σε χρόνο μα το ήδη υπάρχον των τριών κρατικών καναλιών, καλύπτουν την εμβέλεια μόνο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Ελλάδας. Οι λοιπές περιοχές βρίσκονται 'στην απέξω'. Παρόλο που οι κάτοικοί τους πληρώνουν κανονικά και με το Νόμο το ισόποσο της εισφοράς στην κρατική τηλεόραση μέσω του γραμματίου είσπραξης της ΔΕΗ. Τίποτα. Και όταν ειδικά βλέπουμε τις σχετικές διαφημίσεις από το πρόγραμμα της πανελλαδικής εμβέλειας κρατικής, μελαγχολούμε. Θα είχε ενδιαφέρον αν κινούνταν κάποιος νομικά πάνω σε αυτό. Αν μπορούσε και αν υπήρχε πιθανότητα δικαίωσης έστω απλά για την τιμή των όπλων.

Τα σχόλια και οι σκέψεις, δικά σας. Πριν όμως, ας παραθέσω μερικές σκέψεις στο ζήτημα από ομοιοπαθούντες - καλά καταλάβατε κι εγώ σε αυτή την κατηγορία ανήκω.


-----------------------------------------------------------

- "Γιατί λοιπόν να πληρώνω όσο οι Αθηναίοι ή οι Θεσσαλονικείς;"

Κατάγομαι από τον νομό Έβρου και θέλω να σας εκφράσω ένα παράπονο που έχω και αφορά την κρατική τηλεόραση. Εδώ και ένα περίπου χρόνο (ίσως και παραπάνω) λειτουργεί η ψηφιακή κρατική τηλεόραση. Εμείς δυστυχώς όμως δεν έχουμε δυνατότητα λήψης του σήματος με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δούμε κορυφαία αθλητικά γεγονότα (όπως το τουρνουά τένις που διεξάγεται αυτήν την εποχή στην Γαλλία). Το παράπονο μου είναι το εξής. Γιατί να πληρώνω την Ε.Ρ.Τ το ίδιο με τον Θεσσαλονικιό η με τον Αθηναίο ενώ αυτοί έχουν την δυνατότητα να δουν ψηφιακή τηλεόραση, και κατ επέκταση τα προγράμματα της, και εγώ οχι; Δεν φροντίζουν που δεν φροντίζουν για τίποτα οι εδώ πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, ας φροντίσουν τουλάχιστον για την διασκέδαση μας.
(Γράφει ο Ευάγγελος Παπάζογλου στο Press-gr)



- Θα συμφωνήσω απόλυτα με όσα έγραψε ο φίλος από τον Έβρο και θα ήθελα να σημειώσω πως
ούτε στην Πάτρα εκπέμπει το ψηφιακό σήμα της ΕΡΤ. Ήθελα να ήξερα, όλοι αυτοί οι κύριοι μάνατζερ με τους παχυλούς μισθούς της ΕΡΤ, όταν κάνουν συνεντεύξεις τύπου και αναλύουν τον... κοινωνικό χαρακτήρα της ΕΡΤ μας περνάνε για ηλίθιους; Η ΕΡΤ διαφήμιζε πως μέσα στο... 2006 θα έφτανε το σήμα στην Πάτρα, 208 χιλιόμετρα από την Αθήνα και έχουμε 2008! Επίσης, εδώ και 18 μήνες, δεν έχουν απαντήσει σε mail για το πότε προγραμματίζουν να έλθει στην Πάτρα.
(Γιατράς Τάσος, Πάτρα)


- Να προσθέσω κι εγώ τη φωνή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης από την Καλαμάτα

για την πλήρη αδιαφορία της ΕΡΤ στο θέμα της κάλυψης της υπόλοιπης χώρας (πλην Αττικής, Θεσ/κης και Θεσσαλίας) με ψηφιακό σήμα. Φαίνεται η Ελλάδα αρχίζει και τελειώνει σ αυτές τις περιοχές κατά την ΕΡΤ. Είμαστε στο 2008 και τα περί κάλυψης όλης της χώρας μέχρι τέλους του 2007 αποδεικνύονται απλά φούσκες. Δεν έχουν αντιληφθεί ίσως ότι οι διαμαρτυρίες κάποια στιγμή θα μετατραπούν σε οργή μπροστά στη φανερή κοροϊδία.
(Κ.Μ.).


Πηγή: http://www.satleo.gr/content/view/257/1/, από το περσινό 2008 αλλά εξίσου επίκαιρο και σήμερα. Κυρίως λόγω του Νόμου της αδράνειας που διέπει τις περί αποκέντρωσης εξελίξεις στην πατρίδα μας. Αλλά για αυτό το τεράστιο θέμα θα καταπιαστούμε πιο ειδικά μία άλλη φορά.

14 σχόλια:

Kostas είπε...

Γεια σου φίλε museum και Χρόνια Πολλά,

Συμφωνώ κι εγώ μαζί σου, όχι μόνο γιατί είμαι από την ίδια πόλη που δεν πιάνουμε ψηφιακή ΕΡΤ. Ακόμα και από την Αθήνα ή τη Μακεδονία να ήμουνα το ίδιο θα έλεγα. Τι να πω, αδικία, ανοργανωσιά ή αδιαφορία; Θά'θελα κι εγώ να πληρώνω όσο πιάνω και βλέπω στο δέκτη μου.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς , δεν είναι η μόνη περίπτωση , που αποδεικνύει , ότι ... Ελλάδα ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ η Αθήνα ... Άντε βαριά - βαριά και η Θεσσαλονίκη .
Να πω "καλώς ήρθες" ;
Να το πω .

museum είπε...

@ Kostas

Φίλε Κώστα ανταποδίδω τις ευχές! Για τα θέμα μας, τι άλλο να σου πω; Το μόνο που μπορώ να κοιτάξω είναι μήπως θα μπορούσε να γίνει κάποια αγωγή ή εξώδικη διαμαρτυρία μα έχω την αίσθηση ότι θα έχουν οργανωθεί καλά σε αυτά (στο πως θωρακιζόμαστε όταν αδικούμε είμαστε πρώτοι).

Καλό απόγευμα.

museum είπε...

@ silia

Το θέμα μου κέντρισε το ενδιαφέρον όταν ήθελα να δω εκπομπές που τις διαφήμιζαν σαν προσφορά στους Έλληνες (με το αζημίωτο βέβαια της ΔΕΗ και της εφορίας), και δεν μπορούσα

Ναι γύρισα Άννα, καλώς σας βρήκα!

Lilith είπε...

Ε, με τόσες μέρες απουσίας, πρέπει να σου πούμε Welcome! :)
Ωραίο το θέμα σου.
Έτσι είναι με αυτό το τραπέζι που λέγεται Ελλάδα.
Άλλος τρώει χαβιάρι και άλλος φασολάδα και το λογαριασμό τον μοιράζονται στα ίσα!
χαχαχαχαχα!!! :)))

museum είπε...

@ Lilith

Ωραία παρομοίωση !! Και μάλιστα αυτό το τραπέζι δεν είναι όπως τα κανονικά που όλοι πληρώνουν ρεφενέ. Εδώ δεν είναι το ότι κάποιοι ενώ μπορούν να φάνε, δεν θέλουν ή δεν πεινάνε. Απλά εδώ όλοι θέλουν και επιλεγμένοι μπορούν. Και σε καφενείο να πάει κανείς πιο δίκαιη μοιρασιά θα γίνει.

Καλό σου απόγευμα!

Andreas είπε...

Καλημέρα museum,

Το θέμα όπως το έθεσες είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως λειτουργεί το Ελληνικό κράτος. Πολίτες δύο ταχυτήτων, εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων, περιοχές άλλες προνομιούχες, άλλες παραγκωνισμένες. Ας ελπίσουμε να βάλει χέρι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπας και δούμε άσπρη μέρα.

museum είπε...

@ Andreas

Γεια σου Ανδρέα. Συμφωνώ μαζί σου, ποιος θα διαφωνούσε; Όσο αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, εννοείς να επικαλεστούμε κάποια οδηγία της ή να προσφύγει κάποιος σε ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο; Το δεύτερο το βλέπω πολύ δύσκολο να έχει κάποιος το κουράγιο να το κάνει για ένα τέτοιο θέμα. Αυτό που θα πρότεινα είναι απλώς να οργανωθούμε συλλογικά όλοι οι τοπικά ενδιαφερόμενοι.

Καλό μεσημέρι!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Δ.

Τι να πρωτοπείς κανείς για τη δημόσια τηλεόραση; Όλοι ξέρουμε για τον πακτωλό των εκατομμυρίων που δίνουν στους αιώνιους του ποδοσφαίρου από τη φτωχή μας τσέπη και σε καιρούς κρίσης ή την ανελέητη προπαγάνδα ασήμαντων αθλητικών γεγονότων όπως ας πούμε η Αθλητική Κυριακή που αρχίζει στις τέσσερις το μεσημέρι! Η ψηφιακή που δεν πιάνει στην Πάτρα είναι πταίσμα μπροστά τους.

museum είπε...

@ Ανώνυμος

Ανώνυμε φίλε, θα έρθω να συμφωνήσω μαζί σου. Οι σπατάλες του κράτους με βρίσκουν τελείως αντίθετο. Ναι, τα 30 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο για τους ουραγούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι προκλητικό ποσό. Θα ήθελα να πληρώνω ΕΡΤ μόνο για ένα βασικό ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών και τα υπόλοιπα ας είναι pay–per–view, όσοι θέλουν παραπάνω ή και μπορούν να πιάνουν σήμα, ας πληρώνουν. Το βλέπω σαν μία ικανοποιητική λύση.

Καλό Μήνα!

efi είπε...

MUSEUM,εδώ θα "δώσουμε" 900.000ευρώ για τον Σάκη Ρουβά που θα μας εκπροσωπήσει στην Μόσχα τα άλλα μας μάραναν?
*Είμαι Ρουβίτσα αλλά όχι και τόσα να δώσει η ΕΡΤ(δηλαδή ο ελληνικός λαός)που μας λένε όλο κρίση και κρίση!
Ωραιο το θέμα σου και εγώ περίμενα μέσα απο τις διαφημίσεις της ΕΡΤ την ψηφιακή τηλεόραση στην πόλη μου!

panagiota είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα αγαπητέ Δ. (έστω και καθυστερημένα)
Σχόλιο δεν δύναμαι να κάνω διότι θα επαναλάβω πως έκλεισα την Τ-Β εδώ και χρόνια...άσχετα αν την πληρώνω!
Σε φιλώ...

museum είπε...

@ efi

Γεια σου Έφη! Έχεις πολύ δίκιο, το ποσό είναι αδικαιολόγητα μεγάλο, μετριοπαθώς. Όσο κι αν μας πουν ότι κρύβει μισό χρόνο δουλειά, ότι το ισοσκελίζουν τα έσοδα από διαφημίσεις ή την αντίστοιχη της χώρας στο εξωτερικό.

Για την ψηφιακή τηλεόραση, μέσα σε όλα φταίει και η αδράνεια των τοπικών αρχόντων, που την βλέπουμε σε όλες σχεδόν της μορφές της καθημερινότητας.

museum είπε...

@ panagiota

Καλημέρα Παναγιώτα. Καλά κάνεις και δεν βλέπεις τηλεόραση. Στην πλειοψηφία τους τα προγράμματα της είναι χαμηλού επιπέδου.

Εγώ βλέπω μόνο για καμιά αθλητική διοργάνωση. Ο χρόνος και το μεγάλος κόστος δεν μου επιτρέπουν να τις δω ζωντανά.