"Vivaldi: Four Seasons - Winter"

Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2009

Οι κυνηγοί της διασκορπισμένης κιβωτού


Η περασμένη εβδομάδα ήταν περίεργη. Ας μπω κατευθείαν στο θέμα χωρίς λογοτεχνικούς προλόγους και φλυαρίες. Σαν μέλος κι εγώ του blog των Ανώνυμων Μελαγχολικών, αξιώθηκα για πρώτη φορά την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου να εκδόσω ένα θέμα εκεί. Σε δύο μέρες από τότε ένας ακατονόμαστος άνθρωπος έκλεψε τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς και τα έκανε όλα λίμπα μέσα εκεί! Πάνω από πεντακόσιες αναρτήσεις, μετά από πολύ μεράκι και επίπονη προσπάθεια τριών χρόνων, σχεδόν, έκαναν φτερά! Κι ακόμα καμιά χιλιάδα από αναμνήσεις και ποιήματα της φίλης μου της Μαριαλένας εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια! Ήτοι, 1,5 χιλιομπλόγκ. Προφανώς όλα είχαν σβηστεί, άλλωστε το υλικό είναι σε δημόσια θέα στο διαδίκτυο και δεν υφίσταται θέμα κλοπής – όλα είναι φανερά.

Γιατί βρε καλόπαιδο το έκανες; (σεβόμενος το χώρο και το επίπεδο που διατηρούμε εδώ, δεν προχωρώ σε περαιτέρω χαρακτηρισμούς). Και να πεις ότι ήσουν διανοητικής στέρησης ή καθυστέρησης; Σταμάτα να μας δουλεύεις, πως βούτηξες τότε το password; Δεν είναι δα και δουλειά για τους αδαείς. Δεν μπορώ προς το παρόν να ασχοληθώ μαζί σου, κάποτε ίσως να αναμετρηθούμε, ξέρεις, έχει ο καιρός γυρίσματα.'Οταν έστειλα μήνυμα στη Γιώτα, μου εξήγησε και αντιλήφθηκα τι είχε γίνει. Χωρίς να το πολυπιστεύω εκείνη την στιγμή της απάντησα ότι θα τα βρούμε και θα τα πάρουμε πίσω.
Είναι του χαρακτήρα μου να δίνω ελπίδες - σε μία 'στραβή' περίπτωση- ακόμα και όταν φαινομενικά είναι ελάχιστες ή δεν υπάρχουν καθόλου. Κι όμως υπήρχαν και πολλές.

Σκέφτηκα ότι λογικά θα υπάρχουν αντίγραφα ασφαλείας για το κάθε τι, έστω και σε προσωρινές μνήμες. Το μόνο που με ανησύχησε είναι πως οι δωρεάν υπηρεσίες συνήθως δεν ασχολούνται με αντίγραφα τόσο επιμελώς. Μία αστραπιαία αναζήτηση στο διαδίκτυο ξεκίνησε, και όχι μόνο εκεί. Ερωτήσεις σε γνωστούς, φίλους και γνώστες του χώρου. Email στη Google (κατασκευάστρια της blogspot - εκεί είμαστε και οι Ανώνυμοι και και η Μαριαλένα κι εγώ παρεμπιπτόντως). Πρώτες απαντήσεις, πρώτες ελπίδες. Ένας δραστήριος προγραμματιστής είχε φτιάξει ένα undelete utility (μία εφαρμογή για ακύρωση σβησίματος) που την χρησιμοποιήσαμε αμέσως. Και, ω του θαύματος, να σου μπροστά μας οι αναρτήσεις των τελευταίων εβδομάδων! Δεν μπορεί, για όλη αυτή την μοναδική κατασκευή θα υπάρχει Θεός.


Κι άλλοι συνδυασμοί, μέθοδοι επανάκτησης δοκιμάστηκαν, δυστυχώς το σύστημα είχε .. αμνησία πάνω από τις .. 2-3 βδομάδες. Ο ασθενής χρήζει και άλλης θεραπείας και άμεσης. Ίσως να νοσηλευτεί για ένα διάστημα για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και η προτεινόμενη θεραπεία. Συνέχιζα να είμαι χαμένος στα κανάλια των αναζητήσεων, ηλεκτρονικά φόρα, σκόρπιες γνώσεις αμφίβολης χρησιμότητας. Για στάσου, κάτι βρήκαμε. Ναι, είναι η διεύθυνση της Google για να αναφέρουμε το πρόβλημα. Την εντόπισα ακριβώς μέσα από αναρίθμητες επιλογές και συνδυασμούς. Δύσκολα τα πράγματα, δεν λες που τουλάχιστον ανακτήσαμε αυτό το λίγο; Το μη χείρον βέλτιστο.

Άρχισα να συνειδητοποιώ, μετά την αναλυτική επιστολή στην μαμά Google, πως ό,τι ήταν να κάνουμε, το κάναμε. Από την πλευρά τη δική μας. Αν τα είχαν αποθηκεύσει οι ίδιοι οι κατασκευαστές έχει καλώς, αν όχι λυπούμαστε πολύ - αλλά από το τίποτα καλές και οι βδομάδες.


Ξάφνου το μάτι μου εστιάζει σε μία κοπέλλα, blogger κι αυτή, που είχε χάσει τη δουλειά της από τυχαία διαγραφή τον περασμένο Οκτώβριο, έτσι ανέφερε. Ρωτούσε κι εκείνη απεγνωσμένα. Σκόρπιες, αόριστες απαντήσεις αιωρούνταν στα ηλεκτρονικά φόρα. Αποτέλεσμα ουσιαστικό δεν βλέπαμε. Και τότε σκέφτηκα να κοιτάξω το blog της. Εντοπίζω και πλοηγούμαι στα καλαίσθητα γραφικά του. Περιεργάζομαι το υλικό του. Από Οκτώβριο και μετά, όλα ήταν καλά. Αναμενόμενο αφού διαγράφτηκαν τότε. Διατρέχω τον χρόνο προς τα πίσω, Σεπτέμβριος, Αύγουστος, Ιούλιος. Ήταν όλα στη θέση τους, σαν να μην το άγγιξε κανείς. Ο ενθουσιασμός επανέρχεται, υπήρχε τρόπος. Η επιστολή μας στη Lisa ακολουθήθηκε από αναλυτική της απάντηση. Ναι, τα posts υπάρχουν όλα, ή τουλάχιστον η συντριπτική τους πλειοψηφία! Χρειάζεται όμως να τα ψάξουμε ένα προς ένα και να τα σώσουμε στην συνέχεια. Αυτό ήταν. Οι τρόποι αναζήτησης πληροφοριών είναι παιχνιδάκι για μας, είναι θέμα χρόνου.


Οι κυνηγοί, όχι της χαμένης αλλά, της κατακερματισμένης κιβωτού που διασκορπίστηκε μετά το ατυχές συμβάν της περασμένης βδομάδας είναι εδώ! Θα τους πάρει λιγάκι να ολοκληρώσουν το .. θεάρεστο έργο τους. Αλλά ο μαραθώνιος έχει τερματισμό, εγγυημένο. Η πλειονότητα των posts θα ανακτηθεί! Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά ..

ΥΓ1:

Την ώρα που ολοκληρώνεται αυτό το post έχει ανακτηθεί κοντά στο μισό των posts των Ανώνυμων Μελαγχολικών. Τα posts της Μαριαλένας έχουν και αυτά καλή πρόοδο στην ανάκτησή τους.


ΥΓ2:
Dear Lisa,

If it hadn't been for you, we might not be able to recover our posts so quickly and so effectively. Perhaps we would not do anything and give up. I am sorry that you cannot read this post, this is mainly for Greeks.

Thanks a million for your help! Take care.

26 σχόλια:

Andreas είπε...

Δαιμόνιε museum τι ξετρύπωσες και πάλι; Σε ευχαριστώ που θα κοιμάμαι ήσυχος από δω και πέρα, γιατί να παίρνω μέτρα προστασίας και να σκοτίζομαι; Απλά θά΄ρχομαι σε σένα. Γεια σου φίλε!

Sakis είπε...

oi Α.Μ είναι τυχεροί που έχουν έναν τέτοιο αφοσιωμένο και καλό φίλο συνοδοιπόρο.
(και εγώ φυσικά )
τους χαιρετισμούς σε όλους)

Lilith είπε...

Λυπάμαι πολύ, museum!
Τι να πω...
Τουλάχιστον δεν χάθηκαν όλα...
Καλό κουράγιο!

panagiota είπε...

Κατ'αρχας θα χαιρετήσω τον Σακη.
"Γεια σου συνοδοιπόρε σταυραετέ!"

Αγαπητέ Δημήτρη σ'ευχαριστούμε πολύ για την βοήθεια στους Α.Μ.
Κι επειδή εγώ είμαι το νυχτοπούλι της παρέας,το συμβάν το ανακάλυψα πρώτη στις 4 το πρωί αλλά είμαι και άσχετη για να καταλάβω πως μπήκε Χάκερ και τα έσβησε.
Τώρα ότι έγινε, έγινε.
Προσωπικά έχω βρει τον Απρίλιο και τον Αυγουστο του 2006 και ευχαριστώ την Μαριαλένα και την κόρη μου Μαρία που με μαθαίνουν πως να τα σώζω.(διότι είμαι μπουμπούνας επ' αυτών)
Σας χαιρετώ όλους όσους ενδιαφερθήκατε για την σελίδα μας.

efi είπε...

Μια του κλέφτη, δύο του κλέφτη, θα τον τσακώσεις Museum!O καθένας μας πιστεύει ότι θέλει, δεν έχει δικαίωμα να καταστρέφει σκέψεις, ιδέες άλλων. Αν είναι τόσο μάγκας στους ΗΥ, γιατί δεν καταστρέφει παιδικά πορνογραφικά sites,να του πούνε και όλοι Μπράβο?

kentavreas είπε...

Λυπήθηκα και εγώ museum γιατί έχεις έχεις κάνει καλή δουλειά.
Ψυχραιμία το καλύτερο φάρμακο.... και αισιοδοξία για το μέλλον.
(θα χαρώ πολύ να βρείς τον μάγκα που έβαλε το χεράκι του)

Μάρκος είπε...

Φίλε museum, κυνήγησε τα bytes της πληροφορίας ένα ένα, ξετρύπωσε τα όπου και αν βρίσκονται κρυμμένα, μέσα στα πυκνά φυλλώματα της διαδικτυακής πληροφορίας. Δίπλα σου θα βρίσκονται πιστά, τα κυνηγόσκυλα της google, που οσμίζονται απο χιλιάδες χιλιόμετρα και εντοπίζουν επακριβώς, ακόμη και την πιο μικρή λεξούλα. Σίγουρα θα καταφέρεις να συλλάβεις το κάθε bitάκι και να το οδηγήσεις πίσω στο blog όπου ανήκει.

Μονάχα οι "ιοί" (worms) φαίνεται να είναι πληροφορία πραγματικά ελεύθερη, που κινείται και αναπαράγεται ανεξάρτητα (καμμιά φορά και ενάντια) από τη βούληση ή το συμφέρον μας - αλλά και αυτούς, γυρεύουμε να τους εξοντώσουμε...

Sakis είπε...

Σωστή η Efi !!!

museum είπε...

@ Andreas

Να είσαι καλά Αντρίκο μου. Μην επαναπαύεσαι όμως ούτε στις δικές μου ικανότητες μα ούτε και στις προθέσεις λογής-λογής απρόβλεπτων που γίνονται από κακόβουλοι έως και επικίνδυνοι. Καλό βράδυ.

museum είπε...

@ Sakis

Κι εγώ χαίρομαι που σε γνώρισα Σάκη, μέσα από αυτή την προσωρινή ατυχία. Εξάλλου, όπως έγραψα και σε πρόσφατο post: κάνε την δυστυχία, ευτυχία. Θα τα λέμε.

museum είπε...

@ Lilith

Αγαπητή Lilith, τελικά σχεδόν όλα σώζονται (σώθηκαν θα λέμε σύντομα). Σε ένα ποσοστό περίπου 98% . Καλά δεν είναι; Ευχαριστούμε!

museum είπε...

@ panagiota

Αγαπητή Παναγιώτα, ήταν σαν κάτι από προσωπικό μου χρέος. Σαν να είναι ένας γιατρός δίπλα από ασθενή, δεν θα βοηθήσει; Είναι το κανονικό και αυτονόητο.

Αρχίζω να πιστεύω τελικά πόσα μπορούν να γίνουν με ψυχραιμία, ταχύτητα και ομαδική προσπάθεια (συμπεριέλαβε και την Αμερικάνα που μας απάντησε). Από δω και πέρα θέλει ανελέητο back up (αντίγραφα ασφαλείας, σε κάθε post). Και δυσκολότερες λέξεις για κωδικούς (passwords). Καλό σου βράδυ.

museum είπε...

@ efi

Έφη, δεν έκανε και τίποτα σπουδαίο ο άνθρωπος αυτός. Μια επιτήδεια πράξη ήταν χωρίς δημιουργία, τόσο που ωθήθηκε στην παραλίγο καταστροφή. Δεν είναι θέμα 'μαγκιάς'. Για τα sites που λες το θέμα είναι να πιαστούν αυτοί που τα παράγουν, γιατί το υλικό τους μπορεί εύκολα να επανεκδοθεί. Καλό σου βράδυ.

museum είπε...

@ kentavreas

Φίλε Κενταυρέα, το δικό μου το Blog δεν το πειράξανε, αλλά αυτά της Μαριαλένας και των Ανωνύμων (κοίτα κάτω στα links). Όλα καλά τελικά, τα ανακτάμε. Καλό σου βράδυ.

museum είπε...

@ Μάρκος

Αγαπητέ Μάρκο, Ναι, έχω ξαμοληθεί με τα κιάλια και τους μεγεθυντικούς μου φακούς. Φοράω την κυνηγετική μου στολή, έχω βαφτεί στα χώματα της φύσης για να περνώ απαρατήρητος. Έχω δέσει σφιχτά τα άρβυλα κι έχω ταΐσει τα σκυλιά, φρέσκια τροφή, όχι κοκαλοειδή κι απομεινάρια. Άσχετα που λοιδορούσαν το κυνήγι, ένα κυνήγι είναι που θα μας σώσει. Μόνο που αυτό δεν έχει εξολοθρευτικά αλλά συλλεκτικά γνωρίσματα.

Παίρνω τα αντιβιοτικά μου για να θωρακιστώ στα λογής ιοβόλα, βλαβερά υποκείμενα που λυμαίνονται την κυβερνόσφαιρα. Έσο έτοιμος για κατακτήσεις διφίων και λοιπών πακετοειδών.

Καληνύχτα μικρέ εξερευνητή.

Alec είπε...

Museum,

- ή μήπως να πω James Blog - λαθος τίτλο έβαλες στις κυβερνοπεριπέτειες σου. Στην περίπτωσή σου θα ταίριαζε απόλυτα το Quantum of Solace. Αν γράψεις σενάριο και γίνει ταινία η μπλογκική σου περιπέτεια θα γίνει blockbuster.

Ανώνυμος είπε...

Και πάλι η περιπέτεια του Ψηλού είχε αίσιο τέλος. Αυτό το 1,5 χιλιοblog όμως ήταν όλα τα λεφτά. Το συμπέρασμα μετά από όλα αυτά: "ποτέ μην εμπιστεύεσαι τα δεδομένα σου σε άλλους. Πάντα backup."
Πάντως πρέπει να εκτιμηθεί δεόντως το γεγονός ότι Ο museum συμπόνεσε, αγχώθηκε, έτρεξε και μετά από κόπο βρήκε τη λύση. Μπράβο του, πραγματικά!

museum είπε...

@ Alec

Αγαπητέ Άλεκ. Είναι πολύ μεγάλη η ευχαρίστηση που νιώθω. Αντιμετωπίστηκε επιτυχώς ένα σοβαρό τεχνικό ζήτημα και ίσως μία χαμένη υπόθεση. Μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω νέους φίλους. Ακόμα, αυτό έγινε αβίαστα, χωρίς κανενός είδους εξαναγκασμό ή προοπτική να 'κερδίσουμε' κάτι. Αλλά κερδίσαμε άλλα πολλά, όπως η αναγνώριση από όλους τους συνοδοιπόρους.. Τους ευχαριστώ ..

museum είπε...

@ Ανώνυμος

Ανώνυμε Κώστα, σιγά που δεν θα σε έβρισκα, εδώ βρήκαμε τόσα και τόσα. Εντάξει το σωστότερο ήταν να πω 1,5 χιλιο-post, για να είμαστε πιο ακριβείς. Ναι, από δω κι εμπρός θα το βάλουμε γραμμή για αντίγραφα ασφαλείας. Θα δοθούν και οδηγίες.

Καλό μεσημέρι.

DSK είπε...

πριν από μερικές μέρες , μου τηλεφώνησε κάποιος γνωστός ο οποίος μου ζήτησε να του σπάσω το password στο facebook της κοπέλας του γιατί υποψιαζόταν διάφορα.. Του απάντησα ότι λόγω χαρακτήρα , αλλά και προηγούμενης οικτρής εμπειρίας/ηλεκτρονικής κακόβουλης επίθεσης που είχα ο ίδιος δεχτεί από κάποιον ανεγκέφαλο, δεν ασχολούμαι με τέτοια πράγματα. Μου απάντησε: ΄"καλώς, θα το ψάξω αλλού ". Η ουσία είναι ότι όσο πιο πολύ επικοινωνούμε ηλεκτρονικά και καλλιεργούμε σχέσεις, ανταλλάσουμε ιδέες, τηλέφωνα κλπ, τόσο πιο πολύ θα αναπτύσσεται η αρρωστημένη αυτή αντίδραση της ηλεκτρονικής υποκλοπής ή της κατστραφής των δεδομένων όπως στο site των ΑΜ.
Δυστυχώς οι ψυχασθένειες είναι τόσο υπαρκτές όσο και τα πρωινά του κόσμου μας και οι κακόβουλες πράξεις δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τον έυρύτατα διαδεδομένο πλέον χώρο των Η/Υ. Αυτό που δεν γνωρίζω, αλλά νομίζω είναι σε στάδια πρωτόγονα ακόμα, είναι αν υπάρχουν θεσμοθετημένες κυρώσεις στη (σπάνια) περίπτωση όπου ο δράστης συλλαμβάνεται.. Ντροπή, αηδία και θυμός τα μόνα συναισθήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια από τέτοια περιστατικά. Όσο για σένα museum, απλά τα συγχαρητήριά μου για την όλη αντιμετώπιση του θέματος και για το επίκαιρο και πολύ καλοστημένο τελευταίο blog post σου.

museum είπε...

@ DSK

Αγαπητέ φίλε DSK, καλώς ήρθες ξανά στο “σπιτικό” μου. Από προσωπική εμπειρία και άποψη, όλοι αυτοί, τα “τυπάκια” που θέλουν να δείξουν τη δήθεν υπεροχή τους στην πληροφορική και να κάνουν ότι θέλουν, είναι - πέρα από το ήθος, ας το αφήσουμε αυτό κατά μέρος - πολύ λίγοι και στην τεχνολογική πλευρά. Αν είναι τόσο σπουδαίοι, να πάνε να τα βάλουνε με επαγγελματίες που έχουν εμπορικές εφαρμογές και προηγμένα συστήματα ασφαλείας. Και όχι με το δημόσιο διαδίκτυο και τους ερασιτέχνες, τους ρομαντικούς που απλά χρησιμοποιούν τα blogs για το μεράκι τους και την “τρέλα” τους. Για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος εκεί πέρα. Μπείτε αν θέλετε εκεί που μπορεί και να σας τσακώσουν. Όπως είπα και παραπάνω, αυτοί οι τύποι είναι δειλοί και θα έρθει η μέρα που θα αλλάξει ο καιρός ..

Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Καλό απόγευμα!

Lilith είπε...

Δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι!! :)

Marialena είπε...

Καλησπέρα και από μένα σε όλους και όλες!

Αχχχχ, σήμερα είναι η μέρα ή μάλλον να πω η νύχτα της μεγάλης ανασκαφής της Λάρα Κροφτ όσον αφορά στην ανακάλυψη των χαμένων ποιημάτων μου.

Μόνο το ξινιάρι μου λείπει να αρχίζω να σπάζω πλάκες στο πεζοδρόμιο για να βρω τι θα βρω...

Διάβασα προσεκτικά τις ανταλλαγές των σχολίων των προηγουμένων σχολιαστών και μέσα στη δίνη της αναδιοργάνωσης των σβησμένων ιστολογίων, έμαθα για τις περίφημες "τρύπες" των Windows και του Internet Explorer 7 και για το σπάσιμο κωδικών που κανείς μπορεί να εισέλθει σε έναν υπολογιστή μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης και σκέφτομαι πως, κατά αυτόν τον τρόπο υπάρχουν νεαροί που βρίσκουν τον δρόμο μέσα στο σύστημα του υπολογιστή που επιλέγουν να επιτεθούν, βλέπουν τους κωδικούς εισόδου και γίνονται διαχειριστές στη θέση των διαχειριστών και έτσι ανενόχλητοι ξεκινάν να διασκεδάζουν καταστρέφοντας ξένη πνευματική ιδιοκτησία...

Μάλλον θα πρέπει να γυρίσουμε σε Linux ή Apple OS σύστημα, η Microsoft έχει μεγάλη ευθύνη για τις τρύπες που αφήνει στο registry και είναι κοινό μυστικό τοις πάσοι, εκτός από εμάς τους απλούς και ανυποψίαστους εν πολλοίς, χρήστες του λογισμικού τους...

Ανώνυμος είπε...

Marialena πραγματικά πολύ όμορφος τρόπος γραφής. Απλή και ανυποψίαστη δε μου φαίνεσαι σε καμία των περιπτώσεων

museum είπε...

@ Lilith – 2

Εμείς να δεις πόσο χαιρόμαστε :-)

museum είπε...

@ Marialena

Μαριαλένα μου, ας το δούμε ψύχραιμα, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Ζήσαμε μία εμπειρία με ευχάριστο τέλος, δεν το φτάσαμε ακόμα βέβαια αλλά το προσεγγίζουμε. Το ξινάρι δεν το χρειάζεσαι πια, έχουμε εφοδιαστεί με ηλεκτρονικά όργανα ακριβούς εντοπισμού θέσης, τελευταίας κοπής, πιστοποιημένα κατά ISO!

Για το Linux και το Mozilla Firefox, ναι, υπερθεματίζω. Για τα Macintosh δεν ξέρω, έχω να δουλέψω χρόνια, είναι ασφαλή και χρηστικά συστήματα (για πολλούς κορυφαία) αλλά για την συμβατότητα με τους άλλους μην με ρωτήσεις. Θα κοιτάξω να βάλω κι εγώ σε μία partition του σκληρού μου δίσκου το Linux. Και θα ψάξω για καμιά εφαρμογή αντιγράφων ασφαλείας για εύκολη ανάρτησή των posts στην συνέχεια, σαν να μην έγινε τίποτα. Υπάρχουνε άφθονες στο ‘δίχτυ’.

Σκέφτομαι ξανά ότι μπορεί και το κίνητρο αυτών των παρείσακτων να ήταν και μία προσπάθεια επιβεβαίωσης εξαιτίας διαφόρων δυσκολιών της ζωής τους (π.χ αφραγκίες, αγαμίες κλπ), κάτι σαν μία .. φαλλική προέκταση ένα πράγμα. Τι να κάνουμε όμως, όλα είναι απομιμήσεις ..

Καλημέρα σου!