"Vivaldi: Four Seasons - Winter"

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Χριστουγεννιάτικο Καράβι

Δύο μέρες μείνανε μέχρι τα Χριστούγεννα. Μία μέρα έμεινε και για εμάς να ξεκουραστούμε. Δύσκολη και κοπιαστική ήταν η φετινή χρονιά μας, ιδίως από το Σεπτέμβριο και μετά. Σου αφήνει όμως τελικά μία αίσθηση ικανοποίησης. Και αν μπορούσα να χαρακτηρίσω την περίοδο θα την έλεγα γεμάτη.

Πολλές ευχές έχω ακούσει τελευταία όπως Χαρούμενες διακοπές, Ευχές της Σεζόν και άλλα εισαγόμενα εκ δύσεως προερχόμενα, ξενέρωτα μου επιτρέπετε. Λες και απαγορεύεται να πούμε ότι είναι Χριστούγεννα και ότι είναι μία γιορτή που ξεπερνάει τη στενή θρησκευτική της έννοια. Παρόλο βέβαια που εμείς είμαστε λάτρεις του Ορθόδοξου Πάσχα, εκεί είναι το μεγαλύτερο νόημα και τα άλλα έρχονται μετά. Αλλά ας μην κάνω άλλο κριτική.

Μόνο ας ευχηθώ σε όλους τους φίλους του ιστότοπου, τους φίλους μου γενικώς και τις οικογένειές τους

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
και
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 2009


Η .. στήλη θα κάνει για λίγο διακοπές να ξεκουραστεί, θα .. σκάω μύτη όμως συχνά πυκνά στη μπλογκόσφαιρα για σχόλια και καφέ, μελομακάρονα ή κουραμπιέδες, ότι έχετε ευχαρίστηση, καλοδεχούμενο. Θα αράξει για λίγο στο παραδοσιακό καράβι των Χριστουγέννων πριν επανέρθει με όρεξη για καινούργια πράγματα. Συνεντεύξεις .. αναλύσεις .. αποκαλύψεις .. Είδατε που ανέβηκε η διάθεση, ήθελε δεν ήθελε ..

Και όπως λένε και κάποιοι καινούργιοι μου δάσκαλοι, το βασικό ζητούμενο φίλες και φίλοι μου είναι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.


18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επίσης ευχές museum, καλή χρονιά να έχεις, να μας γράφεις και να μας ταξιδεύεις!

Πολλά φιλιά !

museum είπε...

@ Dimitra

Σε ευχαριστώ κι εσένα, να έχεις ότι επιθυμείς. Φιλιά!

Alec είπε...

Αντί των τετριμμένων και μηχανιστικά αναπαραγόμενων ευχών θα δανειστώ σκέψεις από το βιβλίο του Χρήστου Γιανναρά Εορτολογικά Παλινωδούμενα

«Μέρες γιορτινές, και στο δημόσιο βίο νιώθει κανείς να κυριαρχεί ένα κόμπιασμα αμηχανίας. Κυρίως γύρω από τα Χριστούγεννα. Με την Πρωτοχρονιά τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Η αλλαγή του χρόνου δεν έχει τίποτα το υπερβατικό, δεν μας μπερδεύει. Οι ευχές ευκολότερες, συνδέουμε την ημερολογιακή αλλαγή με ελπίδες για καλύτερη τύχη, οι δημοσιογράφοι έχουν υλικό για απολογισμούς και προοπτικές, οι πολιτικοί το ίδιο.

Εκείνα τα Χριστούγεννα είναι που μπερδεύουν όλους. Έστω να μιλήσεις για διάκοσμο, τη φάτνη, τους Μάγους, το Αστέρι της Βηθλεέμ, την οικογενειακή ζεστασιά, τη γαλοπούλα. Όλα εκκρεμή, όλα συναισθηματική ρητορεία, τυπική επανάληψη. Ακόμα και μηχανικά κάπου πρέπει να χώσεις και τη λέξη «Θεός» - έστω Θεός ειρήνης, Θεός Αγάπης – κι εκεί η γλώσσα μπερδεύεται, αρχίζει να τραυλίζει. Σε ένα πολιτισμό, δηλαδή σε ένα κυρίαρχο τρόπο βίου, όπου τα υπαρξιακά ερωτήματα απωθούνται συνειδητά, όπου το νόημα της ζωής και του θανάτου οφείλει να λησμονηθεί γιατί ταράζει την αμεριμνησιά της καταναλωτικής ευζωίας, μέσα σε ένα τέτοιο κόσμο τα Χριστούγεννα είναι μια παρένθεση αμηχανίας…
…Μια μικρή «κατήχηση» για λαθρεπιβάτες στη Γιορτή θα μπορούσε ίσως να συνοψισθεί στο συνωμοτικό ψιθύρισμα: Η οδός για τη αλήθεια και τη ζωή, την αλήθεια της ζωής και τη ζωή της αλήθειας, είναι η αμηχανία, όχι η βεβαιότητα. Οι βεβαιότητες μυρίζουν ιδεολόγημα, εγωτική ψυχολογική θωράκιση. Η ταπεινή αμηχανία είναι παραίτηση από κάθε πλασματική αυτασφάλιση, άρα ετοιμότητα σχέσης αγαπητικής αυτοπροσφοράς.

Η ζωτική και ζωοποιός αμηχανία ξεκινάει με ερωτήματα: Ποιο μυστικό του έρωτα μπορεί να κρύβουν τα Χριστούγεννα, ποια δυνατότητα να αγαπήσω και να αγαπηθώ; Αν το αδύναμο βρέφος στη φάτνη της Βηθλεέμ δεν είναι μια παραμυθένια γραφικότητα, αν είναι ο Θεός που έγινε άνθρωπος, τότε τι θα πει Θεός και τι θα πει άνθρωπος; Κι αν μόνο τον έρωτα (όποτε και αν μου χαριστεί) αληθινά τον γιορτάζω, πως θα γίνει να καθαρίσω το σταύλο της Βηθλεέμ από την κόπρο της νοησιαρχικής θρησκειοποίησης και τα γλυκερά ψυχολογήματα, να ψηλαφήσω εκεί εμπειρικά τον Θεό εραστή και όχι χωροφύλακα του ανθρώπου;»

Ανώνυμος είπε...

Museum,τώρα στις γιορτές που οι περισσότεροι από εμάς θα είμαστε μαζί με τις οικογένειές μας, με τους φίλους μας, ας χτυπήσουμε την πόρτα, ας κοιτάξουμε και τους αρρώστους,τους μοναχικούς συνανθρώπους μας, μικρούς και μεγάλους, και ας τους πούμε ένα Χρόνια Πολλά.
Καλά Χριστούγεννα, Καλή Χρονιά!

museum είπε...

@ Alec,

Άλεκ σε ευχαριστώ για το κείμενο που άφησες. Παρόλο που είναι για λίγους και διακρίνω μια κάποια επιτήδευση στη γραφή του. Οι αλήθειες που λέει ο γνωστός συγγραφέας δεν με γεμίζουν και πολύ με αισιοδοξία νιώθω σαν να με επιπλήττει για κάτι κακό που έχω κάνει. Θα προτιμούσα να ακούσω ένα φλογερό και αισιόδοξο λόγο ενός πεφωτισμένου εκκλησιαστικού ηγέτη όπως ο επίσκοπος Αλβανίας. Αναστάσιος που θα τον καταλάβουν οι πολλοί. Εμένα με ρίχνει περισσότερο το πέρασμα στην άλλη χρονιά γιατί νιώθω ότι μεγαλώνω βιολογικά. Τα Χριστούγεννα νιώθω μία εξωστρέφεια και είμαι σε μία διάθεση που να μπορώ ακόμα και να συμπονώ ανθρώπους που αντιπαθούσα. Αντίθετα μου δίνει την ευκαιρία για περισσότερη σκέψη και εσωστρέφεια το Πάσχα.

Κάποιες ευχές ίσως είναι μηχανιστικά αναπαραγόμενες ή τετριμμένες. Οι ευχές όμως δεν είναι διαγωνισμός συγγραφικής ικανότητας ή λογοτεχνίας. Αρκεί μόνο να βγαίνουν από μέσα μας, να τις εννοούμε. Υπάρχουν ευχές που όσο και αν τις ξαναπείς είναι ευλογία, όπως ας πούμε η υγεία. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς όσο μεγαλώνει και πολλά πράγματα δεν είναι δεδομένα στην υγεία τη δικιά μας και των γύρω μας.

Καλές γιορτές! Να είμαστε καλά και να επιδιώκουμε πάντοτε το καλό!

museum είπε...

@ efi

Έφη πόσο μεγάλες κουβέντες είπες, έτσι απλά. Μακάρι να το κάνουμε αρκετοί από εμάς, να πάμε σε κανένα νοσοκομείο ή ίδρυμα. Αν δεν δώσουμε εμείς ποιοι θα δώσουν; Θα προσπαθήσω αύριο, ειλικρινά. Μακάρι, τα υπόλοιπα είναι πλεονασμοί.

Πολλές Ευχές!

panagiota είπε...

Δεν ειμαι ποιητής δεν είμαι λογοτέχνης!
Απλός άνθρωπος σαν όλους σας είμαι!
Ευχες θα σας στείλω με όλη την καρδιά μου να έχετε πάντα υγεία και ευτυχία.
Αλλά επειδή πάντα κουτουλάω στο "να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι" και γιανα σας πω την μαύρη αλήθεια όταν το ακούω ή το διαβάζω χαμογελάω με συγκατάβαση και ανάβω τσιγάρο ή στην χειρότερη ψάχνω αν υπάρχει κάνα μπουκάλι βότκα στο σπίτι να πνίξω τα " λόγια,λόγια,λόγια" που νάχαμε να λέγαμε!!!

Με πολύ αγάπη σε όλους δυο λινκ θα παραθέσω παρακάτω.
Αν κάποιος θέλει και άλλα "περί ανθρωπιάς" είμαι στην διάθεση του.

Καλά χριστούγεννα -άγνωστοι φίλοι- συνάνθρωποι μου

"ActionAid Hellas"

"Hamogelo"

museum είπε...

@ panagiota

Αγαπητή Παναγιώτα,

Και σε σένα προσωπικά να στείλω τις θερμές ευχές μου. Να είσαι πάντα καλά και να χαίρεσαι την κόρη σου! Σήμερα ίσως και να την ‘κάνω’ από το γραφείο νωρίτερα και αν προλάβω θα πάω με ένα φίλο σε ένα ίδρυμα, να δώσουμε κι εμείς κάτι το ελάχιστο.

Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες που άφησες, μόνο που τα links δεν δουλεύουν. Αν θα μπορούσες να ξαναέστελνες έτσι για να τα δουν και οι επισκέπτες μας.

Φιλιά.

http://despoinasdecoupage.blogspot.com είπε...

Χαρούμενα Χριστούγεννα.
Καλή χρονιά να έχεις.

Όσο για τα άλλα ... Θα συμφωνήσω απόλυτα με την φιλενάδα μου την Παναγιώτα.

museum είπε...

@ Ξυπόλυτη

Σε ευχαριστώ, να σου ευχηθώ κι εσένα για αυτές τις μέρες ότι καλό επιθυμείς, κυρίως υγεία και πολοούς και καλούς επισκέπτες στο ιστολόγιό σου!

panagiota είπε...

Καλέ μου Μ.
Πολλές ευχές για χαρούμενα Χριστούγεννα!
Χαίρομαι ιδιαίτερα που είσαι άτομο με ευαισθησίες

Σημασία δεν έχει το λίγο που δίνουμε.Σημασία έχει πως το κάνουμε με αγάπη από το υστέρημα μας και όχι για να κομπάζουμε πως είμαστε καλοί άνθρωποι.
Και μόνο η επίσκεψη σας με τον φίλο σου στο ίδρυμα είναι πράξη αγάπης και ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο μας.
Προσωπικά μετά από όλο αυτά που έπαθα στα επαγγελματικά μου Χριστουγεννιάτικα αυτό που με τρώει περισσότερο είναι πως ίσως να μην μπορέσω να δώσω αυτό το "ελάχιστο" τον επόμενο μήνα.
Ουτε η ΔΕΗ ουτε το ΤΕΒΕ ούτε η κυρά-Εφορία θα φτωχύνουν αν δεν τους πληρώσω.
Οι "ΑΛΛΟΙ" όμως?????

panagiota είπε...

Κι επειδή είμαι και ξεχασιάρα σαν την Χαρίκλεια του ανέκδοτου και από τα κομπιουτερίστικα είμαι μπούφος (η κόρη μου κάνει τα δύσκολα πάντα)λινκ κανονικά δεν ήξερα να βάλω.
Φίλε μου, όμως τα έχω στο μπλογκ μου.
Θα μου δώσεις μεγάλη χαρά αν τα περάσεις και στο δικό σου...

museum είπε...

@ panagiota

Ευχές πολλές και από μένα Παναγιώτα! Τρεις μέρες ήμουνα εκτός δικτύου, μόλις σε διάβασα. Λοιπόν θα ανεβάσω τα links σου όχι απλά στα σχόλια αλλά στην αρχή του ιστολογίου για να διακρίνονται πιο εύκολα.

Να περνάς όμορφα και μην σε επηρεάζουν κάποιες προσωρινές καταστάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Με τις καλύετερες μου ευχές για δύναμη και Υγεία



ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ



ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ





Κάθεσαι δίπλα στον χρόνο και αναπολείς

Την χρονιά που πέρασε

Τόλμησε μέσα στο μυαλό σου να βρεις

Το εγώ σου που γέρασε


Δεσμεύεσαι του χρόνου να είσαι πιο καλά

Από υγεία και προκοπή

Να μην χάσεις ποτέ στην ζωή σου την χαρά

Το όνειρο να μην χαθεί !

museum είπε...

@ Ανώνυμος - ΕΥΓΕΝΙΑ

Ευγενία θερμά ευχαριστώ για τις Ευχές και το έξοχο ποίημα σου!

Από την πλευρά μου να σου πω πέρα τα στερεότυπα για
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ!
για την ονομαστική σου εορτή (24 Δεκεμβρίου σωστά;) κάτι πιο πρωτότυπο:

Ζευγάρι στέλνω τα πουλιά άμα χαθεί το ένα
Να έρθει το άλλο να σου πει Χρόνια Πολλά από μένα !!

Ανώνυμος είπε...

poly glyko avto pu egrapses

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ BLOG-ΜΕΛΗ

ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΜΕΛΕΙ

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΟΝΟ ,ΔΙΧΩΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ

ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΟΝΟ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ

museum είπε...

@ DIONYSOS

Ευχαριστώ πολύ, Καλή Χρονιά, θα σε επισκεφτώ σύντομα.