"Vivaldi: Four Seasons - Winter"

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Τέχνη; Ας το καλύτερα, στερέψαμε



Ήμουν σε μία παρέα προχθές και μιλάγαμε για Τέχνη. Σοβαρά άτομα, καλλιεργημένα. Αν και δεν υπάρχει κάτι κοινά αποδεκτό, μου ήρθε στο μυαλό ο ορισμός του Gombrich στο Χρονικό της Τέχνης: Τέχνη είναι μία πρωτοφανής εμπειρία των μορφών. Δηλαδή οι μορφές, οπτικές, ακουστικές είναι αυτές ή άλλες ανακινούν τις αισθήσεις και τα συναισθήματα με τρόπο πρωτόγνωρο και ξεχωριστό. Επομένως εξαρτάται από τον αποδέκτη του έργου της ή από μόνη της είναι Τέχνη; Δεν ξέρω να σας πω. Το μόνο που έχω καταλάβει είναι πως τελευταία οι νέες δημιουργίες, οι πιο πολλές λίγα έχουν να μας που και να μας συγκινήσουν. Κοινώς σταγόνες τέχνης έχουν απομείνει. Στερέψαμε.

Έχουμε κατακλυστεί από άπειρη γνώση και τέχνη (;) σκόρπιες, ασύνδετες, ασυνάρτητες. Ότι είναι να ειπωθεί έχει ειπωθεί, τα δήθεν καινούργια είναι αναμάσημα των παλιών, επανέκδοσή τους σε χειρότερη βερσιόν. Δεν μπορώ άλλη τέχνη, μπούχτισα, μου αρκεί μόνο να σκεφτώ κι άλλο, και να δω ότι έχει φτιαχτεί ως τώρα με κριτική και με άλλη στάση απέναντί του.

Όλοι αυτοί οι μαϊντανοί που ξαμολιούνται στα λογής λογής εγκαίνια, με τις λιμουζίνες τους, τα αστραφτερά τους κοσμήματα και τα ταγιέρ τους, τι σχέση έχω με δαύτους; Θα τους έλεγα να κοιτάξουν μέσα τους, ακόμα κι αν μπορούν μπορεί να πέσουν μέσα στο κενό τους.

ΥΓ1: Γιατί museum; Δεν είμαι κανένας μουσειάκιας, ούτε και μουσειακό είδος! Απλά ο administrator στο πρώτο έτος στο Πανεπιστήμιο, μου έδωσε αυτό το user name επειδή το επώνυμό μου δεν χωρούσε. Είχε μέγιστο 6 ή 7 χαρακτήρες.
ΥΓ2: Το 23 είναι το αγαπημένο μου νούμερο, 23 Ιουλίου γεννήθηκα, 23 αρραβωνιάστηκα, 23 παντρεύτηκα, 23 θα πω στο δικηγόρο μου να εκδώσει το διαζύγιο σε λίγους μήνες (είδατε, τα νούμερα δεν είναι πάντα τυχερά). Μην ξεχάσω, το 23 φορούσε στη φανέλα του, ο ήρωας των παιδικών μου χρόνων, o Michael Jordan.

20 σχόλια:

ένας στρατολάτης είπε...

Α, εσύ μπήκες φορτσάτος! Από το 2ο ποστ καταπιάνεσαι με το τι είναι Τέχνη κι αν ζει σήμερα ή την έφαγε η μαρμάγκα...
Καλή αρχή!

museum είπε...

Ευχαριστώ στρατολάτη!
Έτσι μου ήρθε το θέμα, ήταν και η παρέα. Θά'χει και πιο βατά θέματα προσεχώς!

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ είπε...

File museum kali arhi ke kali synehia

museum είπε...

Ευγενία σε ευχαριστώ για το σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

Καλώς ήρθες στον φωσφορίζοντα ηλεκτρονικό κόσμο .
---------------------
Λατρεύω τα Μουσεία , ιδίως τα αρχαιολογικά (βίτσιο) .
---------------------
Θα τα λέμε .

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Ελεγε ο Τολστόι ότι η τέχνη είναι η....απάνθρωπη δραστηριότητα που έχει σκοπό την μετάδοση στους άλλους των υψηλότερων και καλύτερων αισθημάτων, στα οποία έχουν ανυψωθεί οι άνθρωποι.
Αλλά η τέχνη δεν μπορεί ν' αναπαραστήσει την πραγματικότητα ...του απαντούσε ο Εμίλ Ζολά.
Γραμματόσημα πολιτισμού, κελάηδημα πουλιών, φωτό στιγμής, ευρωπαικό σινεμά, νερά που ποτίζουν τη γή και βροχή που περονιάζει το δέρμα, παιδιά που παιζουν στο διάλλειμα, και το χορό των Ορνίθων του Αριστοφάνη. Ακόμα και τα πράσινα μάτια εκείνης σκέφτεσθε τίποτα καλύτερο;;;;
Καλή αρχή συν-μουσειάκια!

museum είπε...

Σίλια καλώς σε βρήκα στη γωνιά μου.
Έχω προτίμηση στις πινακοθήκες! Θά'ναι καλός ο χειμώνας.

museum είπε...

Διόνυσε, Θεέ του κρασιού και της χαράς!
Θα είναι καλή η κουβέντα μας εδώ. Ιδίως αν έχω συν-blog-οδοιπόρους τόσο ψαγμένους με ιδέες και φαντασία! Την Τέχνη την λατρεύω, ότι έχει παραχθεί μέχρι τώρα. Και μπορεί να ομορφύνει τη ζωή μας και τις ψυχές μας, ανάλογα με την οπτική μας.

Θα τα λέμε συχνά, σε ευχαριστώ.

Alec είπε...

Σε χαιρετώ museum και σε συγχαίρω για την όμορφη και πρωτότυπη για τα ελληνικά ιστολογικά ειωθότα πρωτοβουλία σου. Εύχομαι από καρδιάς το εγχείρημα να πετύχει και το ιστολόγιο σου να γίνει ένα πραγματικό forum ανταλλαγής απόψεων πάνω στην τέχνη. Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια προσπάθησα να δημιουργήσω ένα παρόμοιο θέμα στην ιστοσελίδα - forum της ερασιτεχνικής ομάδας που ήμουν μέλος και η προσπάθεια απέβη παταγωδώς ανεπιτυχής.

museum είπε...

@Alec,

Να είσαι καλά Alec μου! Θα μιλάμε για Τέχνη, και όχι μόνο. Το μεράκι να υπάρχει να γράφουμε και να συζητάμε. Φρέσκιοι και ζωντανοί να το ανανεώνουμε με θέματα και σκέψεις.

Ξανάρχισε το εγχείρημα με την ερασιτεχνική ομάδα και δεν θα χάσεις!

A.F.Marx είπε...

Υπάρχει "τέχνη" εντός εισαγωγικών και Τέχνη χωρίς εισαγωγικά και με το Τ κεφαλαίο.
Αλλά τελικά, Τέχνη για τον καθένα είναι ό,τι αναπαύει και ημερεύει την ψυχή του.
Καλή συνέχεια εύχομαι με όμορφα και ενδιαφέροντα ποστ.
Καλώς σε βρήκαμε

Ανώνυμος είπε...

Η τέχνη είναι ότι μπορεί να κάνει τη σιωπή να μιλήσει, να παίξει με το χρόνο, να κάνει ένα σκουπίδι να λάμψει. Στο σήμερα που ζούμε που τα σκουπίδια και η πολυλογία προσπερνούν το χρόνο, η τέχνη είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. "Ας κάνουμε μια ταινία σε άσπρο και μάυρο..." (Η κατάσταση των πραγμάτων", Βιμ Βέντερς)
Καλή αρχή!

museum είπε...

@ A.F.Marx

Σε ευχαριστώ! Νά'ρχεσαι συχνά, βελτιώνομαι με τέτοια σχόλια και σκέψεις.
(προσπάθησα να σου στείλω σχόλιο αλλά δεν με άφησε).

museum είπε...

@ bioskaipoliteia

Έξοχος ο Βέντερς. Μπράβο για το σχόλιο! Να ανεβάζεις πιο συχνά posts, να διαβάζουμε και εμείς πιο πολύ. Γιατί δεν το κάνεις ανάρτηση το σχόλιό σου;

Νά'σαι καλά!

Roadartist είπε...

Δεν υπάρχουν κανόνες..
Ενας φουρναρης.. μπορεί κάλλιστα να είναι μακράν καλύτερος "καλλιτέχνης" από κάποιον καταξιωμένο ζωγράφο, με ευπώλητα έργα...τα οποία προωθούνται από διάφορους μηχανισμούς..
Τέχνη μπορεί να είναι το οτιδήποτε αρκεί να προέρχεται απο τη δημιουργική ορμή του ανθρώπου...Καλή αρχή!

museum είπε...

@ Roadartist

Δεν έχει σημασία το επάγγελμα στην τέχνη. Ένας μαραγκός ή ζαχαροπλάστης μπορεί να παράγει τέχνη, ένας ζωγράφος όχι. Δεν είναι κάθε ζωγραφική ή μουσική ή γλυπτική τέχνη.

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο!

Dinos είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι απόψεις των φίλων περί Τέχνης. Κανένας ορισμός και καμία προσέγγιση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εσφαλμένη και να αποκλειστεί, άρα Τέχνη είναι πολλά πράγματα που μπορούν να εκφραστούν με ακόμα περισσότερους τρόπους.
Από την πλευρά μου εγώ θα τόνιζα λίγο περισσότερο
1.τη συμβολή του έρωτα. Έρωτας με την ευρύτερη έννοια (θεία τρέλα = από και προς το θεό).
2. το αποτέλεσμα του έρωτα, που είναι η αίσθηση της πληρότητας και η οποία σε ωθεί στην
3. έκφραση

Άρα η Τέχνη μπορεί να συναντηθεί παντού και πάντοτε (ακόμα και σε μια γραμμή κώδικα ενός προγραμματιστή).

museum είπε...

@ Dinos

Ντίνο μου, ο έρωτας είναι η κινητήρια δύναμη για κάθε είδους έκφραση και διαμορφώνει τον εσωτερικό μας κόσμο, επηρεάζει την ψυχική μας διάθεση και τις σκέψεις μας.

Δίχως έρωτα στη γενικότερη του μορφή, πως είναι δυνατόν να παράξεις Τέχνη; Και ο προγραμματιστής που είναι ερωτευμένος με τη δημιουργία του, μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης!

Marialena είπε...

Αγαπητέ φίλε museum, μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι και γράφεις. Χαίρομαι που γνωρίζω τη καινούργια γενιά ελλήνων ιστολόγων, που έχουν να δώσουν κάτι με τη παρουσία τους στο περίγυρο.

Σε ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να σε γνωρίσω μέσα από το σχόλιό σου στη κοινή μας σελίδα των Ανωνύμων Μελαγχολικών. Αν θελήσεις να γίνεις μέλος της συντροφιάς μας, είσαι ευπρόσδεκτος, απλά ενημέρωσέ μας αν ενδιαφέρεσαι!

Τίποτε δεν είναι τυχαίο τελικά, ούτε ο αριθμός 23 στη ζωή σου, ούτε και ότι έχεις κάτι να πεις με αυτά που εξομολογήσαι. Καλή αρχή!

museum είπε...

@ marialena

Καλή σου μέρα. Ναι θα χαιρόμουνα ιδιαίτερα να γινόμουνα μέλος των Ανωνύμων Μελαγχολικών. Μπορείς να με γράψεις; Όπως βλέπεις είσαι ήδη στις συνδέσεις μου.

Μέσα από τα blogs, θέλω όχι μόνο να εκφραστώ, αλλά και να επικοινωνήσω και να μάθω από άλλους συνοδοιπόρους του συναρπαστικού αυτού κόσμου.

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο και τα καλά σου λόγια !