Πολλοί υποστηρίζουν πως η κοινωνικότητα του Έλληνα σημαίνει και την έλλειψη του κακώς εννοούμενου εγωισμού και ότι εγωιστές είναι οι Ευρωπαίοι που ίσως να είναι και πιο μοναχικοί. Η αλήθεια βέβαια είναι διαφορετική. Οι Ευρωπαίοι είναι μάλλον πιο αυτόνομοι και η κοινωνικότητα του Έλληνα προσβλέπει σε ίδια οφέλη (π.χ. συντεχνιακές παρέες, ομάδες συμφερόντων, ευκαιριακές γνωριμίες κ.λπ.). Ο υπέρμετρος, κακώς εννοούμενος εγωισμός του Έλληνα φαίνεται στο ότι ποτέ δεν δέχεται θετικά την πληρωμή των φόρων, δεν υπακούει στους νόμους της καθημερινότητας (κυκλοφοριακό, καθαριότητα, ηχορύπανση κ.λπ.), ενδιαφέρεται μόνο για το δικό του καλό και της οικογένειάς του και δεν δίνει δεκάρα για το σύνολο.
Στο ΑΤΜ της γειτονιάς μου για ανάληψη για τους γονείς μου. Ο νέος, καβάλα στην βέσπα του πάνω στο πεζοδρόμιο. Άλλοι πεζοί στην ουρά.
- Κύριε, έχετε παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο.
- Έλα μου;
- Με συγχωρείτε, έχετε παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο.
- Δεν έχω παρκάρει, ήρθα να πάρω χρήματα.
- Αν κάνω λάθος, εντάξει, συγγνώμη που ρώτησα.
Στην συνέχεια, άλλος αναβάτης έρχεται παραδίπλα με την μηχανή αναμμένη πάνω στο πεζοδρόμιο. Τί σχέση μπορώ να έχω εγώ με αυτούς τους ανθρώπους; Πώς μπορεί η ανομία και το θράσος να έχουν τα ίδια δικαιώματα, να πληρώνουμε τους ίδιους φόρους, να έχουν την ίδια βαρύτητα ψήφου για το μέλλον της χώρας; Πώς μπορούν να κυκλοφορούν ατιμώρητοι; Μια Ελλάδα που σε πληγώνει.