"Vivaldi: Four Seasons - Winter"

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Δέκα μειονεκτήματα των κοινωνικών δικτύων


Απενεργοποιημένος ένα μήνα από το μεγάλο κοινωνικό δίκτυο θα μπορούσα πιο ψύχραιμα να παρουσιάσω τα υπέρ και τα κατά της χρήσης του. Ας σημειώσω μόνο πως σε αυτό τον ένα μήνα της αποχής μου από αυτό το δίκτυο, κατόρθωσα να διαβάσω ένα-δύο βιβλία, να επαναπροσεγγίσω από κοντά κάποιους φίλους μου και ακόμα να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση μέσα από τη σωματική άσκηση. Παρακάτω δίνουμε δέκα μειονεκτήματα της χρήσης των κοινωνικών δικτύων. Απανταχού υποστηρικτές τους, μην ανησυχείτε, θα παρουσιάσουμε και τα υπέρ τους την επόμενη φορά.

1.    Εθισμός
Είναι απίστευτο πόσο εθιστική είναι η χρήση τους. Γεγονότα συμβαίνουν και αλλάζουν με φρενήρεις ρυθμούς: ενημερώσεις καταστάσεων, φωτογραφίες, εικόνες προφίλ, σχολιασμοί, κοινοποιήσεις, αριθμοί από likes που αυξάνουν συνεχώς - για την δήθεν επιβεβαίωση μας, ειδοποιήσεις. Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στο σπίτι ή την καφετέρια  έρχεται σε δεύτερη μοίρα, το φαγητό μπορεί να περιμένει να απαντήσουμε πρώτα στην τάδε ανάρτηση, οι συζητήσεις αραιώνουν, όλα έπονται της χρήσης του δικτύου. Οπουδήποτε πιάνει το wi-fi είμαστε συνδεδεμένοι.

2.    Απομόνωση
Η ψευδαίσθηση ενός αληθινού χώρου κοινωνικότητας μας κρατάει συνδεδεμένους στο δίκτυο. Μπορώ να σχολιάσω σε ότι γράφει το ίνδαλμα των παιδικών μου χρόνων, καμιά φορά μου απαντάει κιόλας, τι αίσθηση, ποτέ δεν έχω βρεθεί τόσο κοντά. Προϊόντος του χρόνου προτιμώ να κάθομαι σπίτι, ‘συντροφιά’ με το κοινωνικό μου δίκτυο, μου αρέσει και περνάω καλά. Όταν βέβαια θέλω να βγω έξω για σινεμά, θέατρο ή άλλη δραστηριότητα, οι δυνατότητες επιλογών αληθινών φίλων για παρέα έχουν περιοριστεί. Απομονωθήκαμε χωρίς να το καταλάβουμε.

3.    ‘Παραμόρφωση’ της εικόνας των ανθρώπων
Το μοίρασμα φωτογραφιών ανθρώπων είναι κάτι το ωραίο. Κυρίως εκείνων που απεικονίζουν τους φίλους μας που γνωρίζουμε και που βρίσκονται σε ωραίες στιγμές. Όμως η έκθεση φωτογραφιών έχει καταντήσει μία ωραιοποιημένη αναπαράσταση της εξωτερικής μας εμφάνισης που φτάνει μέχρι και να παραμορφώνει το πώς είμαστε. Στιγμιότυπα εικόνων που τελικά δεν έχουν και πολλή σχέση με το πως είμαστε από κοντά.


4.    Η κοινωνικότητα δεν προσομοιάζεται
Το διαδίκτυο κατόρθωσε να προσομοιάσει με επιτυχία την αλληλογραφία μέσω email, τις ειδήσεις μέσω των ιστοσελίδων, την τηλεόραση μέσω της web tv, ακόμα και τα βιβλία έως ένα βαθμό μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων. Η γραφή έχει προαχθεί και ειδικά τα blogs έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην ανταλλαγή των ιδεών και γενικά στην ελευθερία της δομημένης σκέψης. Τα κοινωνικά δίκτυα προσπαθούν να προσομοιάσουν τους ανθρώπους μέσα από φωτογραφίες και ένα προφίλ. Αν η διαφορά μεταξύ χαρτιού και οθόνης δεν είναι μεγάλη - ακόμα και την οθόνη  μπορείς να την εκτυπώσεις, η διαφορά ανθρώπου και σελίδας προφίλ είναι χαώδης.

5.    Κακή χρήση της γλώσσας

Η χρήση της γλώσσας των δικτύων είναι τόσο κακή που αν κάποιος γράψει σωστά, μέχρι και γραφικός θα θεωρηθεί. Με εξαίρεση το αίσχος των greeklish ή την έλλειψη τονισμού που έχουν περιοριστεί, υπάρχουν ένα σωρό παραδείγματα κατακρεούργησης της γλώσσας. Τα lol, rofl ή κίτρινα ανθρωπάκια είναι ανάμεσα στα μαργαριτάρια. Η χρήση γενικής και η ροή της γλώσσας είναι ανύπαρκτες: - δείτε τις φωτογραφίες του Δημήτρης, - διαβάσατε τις δημοσιεύσεις της Μαρία; Είπατε τίποτα;

6.    Όπου πάει το ρεύμα
Αν και δεν χρειάζονταν τα κοινωνικά δίκτυα για να επιβεβαιωθεί, οι πολλοί δεν έχουν άποψη. Γνώμη τους είναι οι γνώμες των άλλων, τελικά και οι ζωές τους είναι μιμήσεις των ζωών των άλλων. Η οποιαδήποτε αρλούμπα ενός επωνύμου θα εισπράξει εκατοντάδες like, μια αποκαλυπτική φωτογραφία που διακηρύσσει υποτίθεται κάτι σημαντικό σε άθλια greeklish θα τραβήξει σαν σφουγγάρι της θετικές ψήφους. Να σημειώσουμε ότι γνώρισμα των έξυπνων ανθρώπων είναι να πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα και τις τάσεις.

7.    Παρακολούθηση της ιδιωτικής μας ζωής
Η λογική της κλειδαρότρυπας επικρατεί ανάμεσα στους υποτιθέμενους φίλους, αφού δεν γνωρίζουν όλοι ότι οι πολυάριθμοί ‘φίλοι’ μας έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες μας, το ιστορικό των ενημερώσεων μας, τις κινήσεις μας. Επιπλέον, άλλες πληροφορίες εκτίθενται στη δημόσια θέα του διαδικτύου όπως μέσα από τους σχολιασμούς μας σε άλλες αναρτήσεις. Οι ρυθμίσεις για την αύξηση της ιδιωτικότητας  δεν είναι ξεκάθαρες και οι χρήστες είναι μπερδεμένοι. Το αποτέλεσμα είναι όλο και περισσότερη έκθεση των δικών τους πληροφοριών.



8.    Τίποτα καινούργιο από τις υπάρχουσες υπηρεσίες

Αυτά τα δίκτυα δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω από τις υπάρχουσες υπηρεσίες του διαδικτύου. Το email, το chat, η βιντεο-διάσκεψη, το blogging με την δυνατότητα σχολιασμού και τα likes υπήρχαν και πριν τα κοινωνικά δίκτυα. Οι ηλεκτρονικές  ψηφοφορίες υπήρχαν ήδη, ακόμα και οι προσωπικές ιστοσελίδες χρηστών ή τα ηλεκτρονικά άλμπουμ φωτογραφιών. Τα κοινωνικά δίκτυα δεν έχουν λανσάρει μία καινούργια σημαντική υπηρεσία για πρώτη φορά.

9.    Δεν σε επανενώνει με τους παλιούς φίλους

Θυμάμαι τα επιφωνήματα θαυμασμού από φίλους ότι βρήκαν τους παλιούς τους συμμαθητές, τους γνωστούς από το στρατό ή από την κατασκήνωση. Και εγώ είχα κάνει το ίδιο και ήμουν ενθουσιασμένος όταν βρήκα τα ίχνη τους. Τελικά μετά από χρόνια διαπιστώνω πως τίποτα δεν έχει αλλάξει  και αυτή η εύρεση δεν με έχει φέρει βήμα πιο κοντά με αυτούς τους ανθρώπους. Με όσους επικοινωνούσα από πριν μέσω τηλεφώνου και συναντήσεων, με αυτούς συνεχίζω να επικοινωνώ.

10.    Αναφορά για τα πάντα
Η χρήση του κοινωνικού ηλεκτρονικού μέσου δεν περιορίζεται μόνο στο χρόνο που είμαστε συνδεδεμένοι, έχει γίνει πάθος και συνοδεύει κάθε δραστηριότητά μας. Βγαίνουμε έξω με τους φίλους μας για να βγάλουμε φωτογραφίες που θα αναρτήσουμε στο δίκτυο και που στοχεύουμε σε μεγάλο αριθμό likes. Όταν συζητούμε  (στον περιορισμένο χρόνο μας λόγω του εθισμού) σκεφτόμαστε τι από αυτά θα ανεβάσουμε σαν ενημέρωση κατάστασης.  Η έγνοια μας έχει να κάνει με την πορεία του αριθμού των likes της τελευταίας μας φωτογραφίας. Η αληθινή μας ζωή γίνεται με αναφορά στο κοινωνικό δίκτυο και όχι το αντίστροφο.

Πηγή εικόνων:
1. http://diakonima.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2014/11/765769f51234e52cca6a4bb1f9f5b22c_L.jpg
2. http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02249/phoneaddiction_2249742b.jpg

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Πέντε λάθη που οι επιτυχημένοι άνθρωποι αποφεύγουν


Διαβάσαμε πρόσφατα μία ενδιαφέρουσα σύντομη παρουσίαση πέντε λαθών που οι επιτυχημένοι άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν. Μια κατά το μάλλον ή το ήττον υποκειμενικής επιλογής λίστα που όμως εμείς συμφωνούμε αρκετά και την αποδίδουμε παρακάτω.


1. Αποφυγή ανάληψης ευθυνών

“ Το τίμημα του μεγαλείου είναι η υπευθυνότητα.” – Winston Churchill

Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάποιος θα αντιληφθεί σε έναν επιτυχημένο άνθρωπο είναι ότι ο τρόπος σκέψης του δεν περιλαμβάνει την κατηγόρια ή την εξεύρεση θυμάτων. Όταν κάτι πάει λανθασμένα δεν θα τον ακούσεις να επιρρίπτει σε άλλους τις ευθύνες ή να βρίσκει δικαιολογίες. Είναι πιθανότερο να πάρει πάνω του το λάθος παρά να κατηγορεί τους άλλους ή την κακή του τύχη. Η παραδοχή των λαθών μας πιθανότατα θα μας κάνει να μάθουμε από αυτά παρά να τα επαναλάβουμε.



2. Αναβλητικότητα

" Η αναβλητικότητα είναι η κακή συνήθεια να αναβάλεις πράγματα  για μεθαύριο για κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει προχθές." - Napoleon Hill

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αναλαμβάνουν δράση ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι η ‘τέλεια’ στιγμή. Όταν ο Γουτεμβέργιος ανακάλυψε την τυπογραφία, η ικανότητα ανάγνωσης και  γραφής ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, δεν ήταν η καλύτερη περίοδος για τη μαζική παραγωγή βιβλίων. Μην περιμένετε για την τέλεια στιγμή για να κάνετε κάτι. Δουλέψετε σκληρά και μην εγκαταλείπετε  - ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω σας. Η επιτυχία είναι συνήθως η συσσώρευση πολλών μικρών επιτευγμάτων σε μία μακρά περίοδο χρόνου.


3. Να ακολουθείς το ρεύμα

“ Τα μεγάλα πράγματα δεν γίνονται που εκείνους που ενδίδουν στις τάσεις, στη μόδα και στο τι λέει ο κόσμος.” – Jack Kerouac

Κάθε μέρα παράγουμε 2,5 πεντάκις εκατομμύρια bytes δεδομένων. Σε αυτό τον καταιγισμό πληροφοριών, μπαίνουμε στον πειρασμό να μεταπηδήσουμε σε κάθε νέο πράγμα, να δοκιμάσουμε το κάθε τι - αυτό κάποιες φορές καλείται και το σύνδρομο του απαστράπτοντος αντικειμένου (“shiny object syndrome”). Αυτή η μεταπήδηση στο κάθε τι,  μας στερεί το χρόνο να κατανοήσουμε σε βάθος  - δεν είναι το δια βίου κυνήγι της γνώσης. Εστίασε τις ενέργειές σου στην κατανόηση της πηγής του τι θέλεις να πετύχεις και αγνόησε τα υπόλοιπα. Αν λόγου χάρη, θέλεις να πετύχεις στις πωλήσεις ή στο μάρκετινγκ, μελέτησε την ψυχολογία του ανθρώπου παρά τα τελευταία συστήματα μάρκετινγκ των κοινωνικών δικτύων.



4. Να προσπαθείς να λειτουργείς μόνος σου


“ Η ζωή δεν είναι μια ατομική  δραστηριότητα. Είναι μια μεγάλη συνεργασία και όλοι χρειάζεται να μαζέψουμε γύρω μας τους ανθρώπους που νοιάζονται για μας και μας υποστηρίζουν.” – Tim Gunn

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν, είναι να περιστοιχίζονται από άλλους επιτυχημένους ανθρώπους. Η ύπαρξη ενός δικτύου ανθρώπων, ενός γκρουπ ιδιοφυών, το να περιβάλλεται κάποιος από έξυπνους ανθρώπους, όλα αυτά συνιστούν τη διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία. Αυτό είναι αλήθεια είτε θέλει κανείς να πετύχει ένα στόχο όπως είναι η απώλεια βάρους (μελέτες έδειξαν πως οι άνθρωποι χάνουν περισσότερο βάρος σε ένα γκρουπ παρά μόνοι)  είτε ένα επιχειρηματικό στόχο.


5. Έλλειψη πίστης

“ Πίστευε στον εαυτό σου! Έχε πίστη στις ικανότητές σου! Χωρίς μια ταπεινή αλλά λογική αυτοπεποίθηση δεν μπορείς να είσαι επιτυχημένος ή ευτυχισμένος.” – Norman Vincent Peale

Αυτό δεν είναι μία θετική επιβεβαίωση ή απεικόνιση της επιτυχίας, αλλά μάλλον, όπως είπε ο Peale, “μια ταπεινή αλλά λογική αυτοπεποίθηση”, με την οποία  μπορείς να πετύχεις ότι ξεκινάς να πετύχεις. Ας σκεφτούμε το ανάποδο, όπου κάποιος είναι σκεπτικός. Αν δεν πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει κάτι, τότε γιατί να προσπαθήσει; Χρειάζεται να αναπτύξει κανείς μία δυνατή πίστη στον εαυτό του, ακόμα και στις αποτυχίες ή αντιξοότητες αν τελικά ελπίζει να είναι επιτυχημένος.

--------------------

Η αποφυγή αυτών των λαθών θα βοηθήσει στην επιτυχία στη δουλειά ή σε ένα απλό στόχο ή έργο αλλά για να είμαστε ειλικρινείς χρειάζεται κανείς να είναι και ευτυχισμένος. Ένα έκτο λάθος που οι μη επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν είναι ότι δεν ψάχνουν μία υγιή ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά, την οικογενειακή τους ζωή, τους φίλους και την υγεία τους. Μόνο αν κανείς έχει σαν στόχο την ευτυχία και την ισορροπία στην ζωή του μπορεί να είναι αληθινά επιτυχημένος σε κάθε άλλο πεδίο της ζωής.


Πηγή άρθρου: https://www.linkedin.com/today/post/article/20140610061240-64875646-which-of-these-mistakes-do-you-make-that-successful-people-don-t?trk=mp-author-card

Πηγή εικόνων: 1. https://everestbusinessfunding.com/site/uploads/2014/03/successful-business.jpg
2. http://brucerosenstein.com/wp-content/uploads/2013/07/Summer-happiness-photo.jpg

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Οι καλύτερες ταινίες όλων των εποχών


Παρακάτω είναι η λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών που έχω δει ποτέ στον κινηματογράφο. Δεν έχω την απαίτηση να είναι μία καθολική λίστα με τις καλύτερες ταινίες για όλους, αυτή είναι όμως η δική μου καταγραφή με βάση τη συγκλονιστική εμπειρία που βιώσαμε όταν τις παρακολουθήσαμε – τις περισσότερες και παραπάνω από μία φορά. Η σειρά δεν είναι τυχαία, αρχίζουμε από την καλύτερη και προχωράμε. Δίπλα στον τίτλο της ταινίας βρίσκεται και το όνομα του σκηνοθέτη–δημιουργού της.



Doctor Zhivago - David Lean

Fiddler on the roof - Norman Jewison

Midnight Express - Alan Parker

The Remains of the Day - James Ivory

Apocalypse now - Francis Ford Coppola

The Shinning  - Stanley Kubrick

Kramer vs. Kramer - Robert Benton

One Flew Over the Cuckoo's Nest  -  Milos Forman

Raging Bull - Martin Scorsese

Taxi Driver  - Martin Scorsese



Out of Africa -  Sydney Pollack

Angel Heart - Alan Parker

Rumble fish - Francis Ford Coppola

Sophie’s choice - Alan Pakula

Cinema Paradiso - Giuseppe Tornatore

The Double life of Veronique - Krzysztof Kieslowski

The Silence of the Lamps - Jonathan Demme

Terms of Endearment – James Brooks

The legends of the fall - Edward Zwick

Empire of the Sun - Steven Spielberg