"Vivaldi: Four Seasons - Winter"

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Οικονομική κρίση: Οδηγός Επιβίωσης

_
Στα πλαίσια των .. δύσκολων ήμέρων που ζούμε, της οικονομικής κρίσης απαιτούνται κάποιες .. συντονισμένες προσπάθειες όλων μας:

- Μειώστε το φαγητό σας, καταβροχθίστε την μισή ποσότητα. Έτσι δεν θα χρειάζεστε παραπάνω γυμναστήριο για να κάψετε τις περιττές θερμίδες. Επιτυγχάνεται επομένως εξοικονόμηση χρημάτων για τροφή και μαζί στα .. δίδακτρα των γυμναστηρίων. Μετά δε από λίγο καιρό, όταν .. κλείσει το .. στομάχι σας, δεν θα καταλαβαίνετε τη διαφορά.

- Ελαττώστε τον αριθμό των κοινωνικών εξόδων σας με την παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου καθεμίας ξεχωριστά. Βγαίνατε πέντε φορές την εβδομάδα από δύο ώρες; Τώρα θα βγαίνετε τρεις φορές από τρεις έως τρεισήμισι ώρες. Μειώνονται έτσι τα έξοδα μετακίνησης κατά 40% και ο χρόνος μετάβασης (που είναι χρήμα, μην το ξεχνάμε), ενώ ο συνολικός χρόνος διασκέδασης μένει ίδιος. Παράλληλα γίνεστε και πιο ουσιαστικοί. Οι πολλές φορές την εβδομάδα κουράζουν, βλέπετε.

- Μειώστε το τσιγάρο ή κόφτε το ρημάδι εντελώς. Εδώ, στα σοβαρά, κερδίζεις χρόνο, χρήμα και χάνεις ελάχιστη ευχαρίστηση. Πόσα τσιγάρα από ένα πακέτο είναι απόλαυση; Βέβαια, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στην καπνοβιομηχανία θα μου πείτε; Κάτι μπορεί να σκεφτούμε εδώ.


- Μειώστε το αλκοόλ μόνο στις .. Κυριακές και .. αργίες. Χυμοί φρούτων, αναψυκτικά με πολλά παγάκια ή .. σόδα στη θέση τους. Και ποιος θα καταλάβει ότι την βγάζετε έτσι στα μπαράκια; Δύσκολα γίνεται ορατό δια γυμνού οφθαλμού.

- Γνωριστείτε μεταξύ σας. Είναι πασιφανές ότι η κρίση δεν ευνοεί την .. ατομικότητα. Μοιραζόμαστε τα έξοδα, μοιραζόμαστε τα αγαθά, όλοι συνεισφέρουμε, έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον και στο τέλος .. πολλαπλασιάζουμε την ευχαρίστηση και απόλαυση. Επιτέλους, όχι πια μόνοι.

- Πλέον και οι αγορές σας γίνονται ομαδικές. Πως λέμε στις τρεις συσκευές, η μία δώρο ακόμα και στα ρούχα και σε οτιδήποτε. Προσοχή, δεν ανεβάζουμε την ατομική κατανάλωσή μας, απλά τον αριθμό των ατόμων που καταναλώνουν ομαδικά.

- Ακόμα και στο γραφείο, δεν αγοράζουμε μόνο μία .. τυρόπιτα. Αλλά ένα .. ταψί τυρόπιτας που μοιράζεται ισόποσα μεταξύ συναδέλφων. Το ίδιο και στο ψωμί με φρατζόλα αντί για ψωμάκι ή κουλουράκια.

- Ανακαλύπτουμε μαγαζιά με ρούχα από .. δεύτερο χέρι. Εννοείται όλα αυτά τον Αύγουστο και το Φεβρουάριο στις εκπτώσεις. Και ειδικά στις πρώτες μέρες. Είμαστε στημένοι στις πόρτες στην έναρξη των εκπτώσεων για να αγοράσουμε πρώτοι (*).


- Το φιλοδώρημα είναι πια άγνωστη λέξη στο λεξιλόγιό μας. Ανοίγουμε ειδικό λογαριασμό για τα χρήματα που θα δίναμε σε φιλοδωρήματα. Άσε που θα πληρώναμε χωρίς να .. δικαιολογείται στις αποδείξεις.

- Περπατάμε για αποστάσεις μέχρι δύο ή και τριών χιλιομέτρων. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ποδήλατο (προσοχή στην οδήγηση σας παρακαλώ). Στην ανάγκη ας έχουμε μαζί μας κι ένα σακίδιο με μία αλλαξιά ρούχα αν χρειαστεί.

- Επίσης ας αγοράσετε (εδώ δεν θέλω εκπτώσεις, αρκετά πια) ένα ζευγάρι .. καβούρια να τα τοποθετήσετε στις τσέπες σας όταν χρειάζεται να βγάλετε χρήματα.

- Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερης σημασίας, μάθετε απέξω τον οδηγό επιβίωσης και επαναλάβετε εβδομαδιαία τουλάχιστον μία φορά το καθένα από τα παραπάνω.

*: Εδώ υπάρχει και μία άλλη .. σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία περιμένουν το τέλος της εκπτωτικής περιόδου όταν οι τιμές πιάσουν πάτο για να αγοράσουν. Έχουν κι αυτοί μία λογική, πώς να διαφωνήσουμε;

ΥΓ: Αγαπητοί φίλοι μου, η αληθινή οικονομική κρίση που βιώνουμε, δεν θα μπορέσει να μας λυγίσει, να μην μας κάνει να χαμογελάμε και να αισιοδοξούμε, μαζί με την προσπάθεια.
_

16 σχόλια:

Unknown είπε...

πολύ αισιόδοξο το κείμενο αγαπητέ museum...
Για λίγο (τόσο όσο το γνωστό στιγμιαίο λάθος) με έκανες να νιώσω ευγνωμοσύνη για όλους εκείνους που μου επέβαλαν την κρίση ... ;)

Christos είπε...

Πολύ χιουμοριστικό το κείμενό σου museum. Χρειάζεται καμιά φορά να το διασκεδάζουμε και να μην τα παίρνουμε όλα τα πράγματα στα σοβαρά. Μπορώ να πω βέβαια ότι κάποιες συμβουλές από τον οδηγό θα τις εφαρμόσω!

Yannis είπε...

Έξυπνος και ευρηματικός ο οδηγός Δημήτρη. Μόνο που προυποθέτει ότι θα έχουμε ένα ελάχιστο ποσό χρημάτων για να καταναλώνουμε. Τί γίνεται αν δεν έχουμε ...μία?

Lilith είπε...

Πολύ καλό τον βρίσκω τον οδηγό!
Ίσως καταφέρει και το ακατόρθωτο...
Να μάθει τους Έλληνες να σκέφτονται λογικά και ανάλογα με το πορτοφόλι τους! :)))

Καλό απόγευμα museum!

ΥΓ: Yanni... σωστά!!!
Χαχαχαχαχααα!!! :)))

museum είπε...

@ Katerina

Συμφωνώ μαζί σου Κατερίνα ότι και η κρίση είναι καλύτερη για μας. Ας πούμε, σήμερα εξοικονομώ περισσότερα χρήματα :) Και με πολύ καλή ποιότητα ζωής!

Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!

museum είπε...

@ Christos

Να τις εφαρμόσεις Χρήστο ! Και αν έχεις καμιά ιδέα ακόμα να μας την πεις. Ποτέ δεν πήρα τα πράγματα στα σοβαρά, δεν επιβιώνεις αλλιώς αγαπητέ.

Να είσαι καλά!

museum είπε...

@ Yannis

Ομολογώ ότι έχεις κάποιο δίκιο εδώ Γιάννη. Αν δεν έχουμε μία θα επιβιώνουμε χωρίς να καταναλώνουμε! Τι άλλο να πω; Οδηγός αποφυγής κατανάλωσης.

museum είπε...

@ Lilith

Αγαπητή Lilith, πέρα από χιούμορ, ο Έλληνας ας πάψει να είναι σπάταλος, σπάταλος στα σκουπίδια που παράγει, στην τροφή που πετάει, στο περιττό που ζει. Ακόμα και η ανοργανωσιά είναι σπατάλη χρόνου, χρήματος, δυνάμεων, χωρίς αποτέλεσμα.

Καλή βδομάδα να έχεις!

Andreas είπε...

Τελικά φίλε Δημήτρη, με αυτά και με αυτά, η ποιότητα ζωής πάει περίπατο άμα σκεφτόμαστε έτσι για το παραμικρό. Εκτός και αν κάνεις χιούμορ γιατί αν τα πάρουμε στα σοβαρά όλα αυτά, δεν μας βλέπω και καλά. Μες στη μιζέρια θα ζούμε.

museum είπε...

@ Andreas

Αντρέα έχεις δίκιο και δεν έχεις δίκιο. Προφανώς προσπαθώ να διασκεδάσω τις εντυπώσεις. Κάποια σημεία είναι ρεαλιστικά, κάποια όχι. Καλώς ή κακώς, η οικονομική άνεση και το ξόδεμα χωρίς σκέψη έχουν περάσει ανεπιστρεπτί ή τουλάχιστον για αρκετά χρόνια μπροστά μας.

silia είπε...

Όλη η ανάρτηση σου μου άρεσε , αλλά το "...Είναι πασιφανές ότι η κρίση δεν ευνοεί την .. ατομικότητα. Μοιραζόμαστε τα έξοδα, μοιραζόμαστε τα αγαθά, όλοι συνεισφέρουμε, έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον και στο τέλος .. πολλαπλασιάζουμε την ευχαρίστηση και απόλαυση. Επιτέλους, όχι πια μόνοι" , μου άρεσε ακόμα πιο πολύ ...
Να αποτολμήσω να σου θυμίσω την παροιμία , που λέει "Δάσκαλε που δίδασκες ...κλπ" ;... ή έχεις πάψει πια , να ... είσαι "μόνος" ;
------------------------
Συγχώρησε με , ... Δεν είναι αδιακρισία ... Χιούμορ είναι
=======================
By the way , που λένε και οι μορφωμένοι κοίτα κι εδώ :
ovolos.gr
xariseto.gr
................
Φιλιά .

museum είπε...

@ silia

Άννα Σίλια καλωσόρισες στα μέρη μου! Δεν ξέρω αλλά η σκέψη της παρέας μου ήρθε αμέσως λόγω της κρίσης. Ο καθένας μόνος του νόμιζε ότι μπορούσε τα πάντα. Πόσο μεγάλο λάθος κάναμε. Η οικονομική κρίση ας μας κάνει να χαμηλώσουμε, να ρίξουμε τους εγωισμούς μας και να δούμε τον άλλον και τα πράγματα από νέα οπτική. Κάτι καλό μπορεί να βγει από όλα αυτά. Ουδέν κακό αμιγές καλού.

Θα σε πάρω τηλέφωνο να τα πούμε.

Πολλά φιλιά!

ΦΩΦΩ είπε...

Καλημέρα σου Δημήτρη!!

Αχ ωραίο.... lol... μ'αρέσει πολύ το κειμενάκι και μου δώρησες ένα καλό γέλιο... καλό κάνει επειδή με όλα όσα ακούει κάποιος καθημερινά πάνω σ'αυτό το θέμα σε φέρνουν σε σημείο κατάθλιψης... Σωστά το αντιμετωπίζεις εσύ και καλά έκανες κι έγραψες αυτό το χιουμορίστικο κείμενο!

Χμμμ... αυτό που λες για την χρήση ποδηλάτου είναι μια χαρά και είναι κάτι που εμένα εδώ στην Ελλάδα μου έχει λύψει πολύ επειδή αρκετά μικρά δρομολόγια τα έκανα πάντα με το ποδήλατο όταν ζούσα στη Γερμανία και γενικά οι άνθρωποι εκεί το χρησιμοποιούν καθημερινά (αφού υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές κι ανεξαρτήτως από την πραγματικότητα της κρίσης!).

Καλά που υπάρχουν και οι εκπτώσεις! Είναι όντως πολύ καλή ευκαιρία να κάνει κάποιος απαραίτητες αγορές π.χ. ρούχα, παπούτσια σε αρκετά καλύτερες τιμές. Και πριν την κρίση προσωπικά δεν ψώνιζα ρούχα κλπ. εκτός εποχής εκπτώσεων επειδή απλά ήταν υπερβολικά ακριβά. Στις εκπτώσεις βρήσκω πολλά όμορφα, ποιοτικά πράγματα κατά 30% - 50% χαμηλότερες τιμές. Οπότε το συνιστώ κι εγώ!

Να είσαι καλά Δημήτρη, πολύ καλή σου μέρα και συνέχισε να μας κάνεις να (χαμο-)γελάμε σ'αυτούς τους καιρούς

museum είπε...

@ ΦΩΦΩ

Καλημέρα Φωτεινή! Έχεις ακούσει που λέμε αυτός διασκέδασε τις εντυπώσεις; Ε, λοιπόν αυτό γίνεται κι εδώ. Εντυπώσεις κακές, διασκέδαση πολλή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς την κρίση εκτός από θετική διάθεση, σκέψη και δράσεις. Κι μέσα από το χιούμορ, οι σωστές αναγωγές οδηγούν σε αλήθειες και εφαρμόσιμες προτάσεις για ποιτικότερη διαβίωση στα μέτρα του δυνατού.

Να σου πω την αλήθεια, σχεδόν πάντα στις εκπτώσεις ψώνιζα και προσπαθούσα να αποκόπτω την ποιότητα της ζωής μου από τα χρήματα σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. τρέξιμο έξω, μπάνια στη θάλασσα σε κοντινές αποστάσεις, παρέες με φίλους, ταξίδια βασικά με τη δουλειά και συνδυασμός διακοπών στις επιπλέον μέρες που έμενα ιδιωτικά). Έτσι μου έρχεται πιο ομαλά η μετάβαση στην νέα κατάσταση.

Εκείνοι που ζούσαν πραγματικά πάνω από τις δυνατότητές τους με δανεικά, έξοδα και χλιδή θα δυσκολευτούν λιγάκι περισσότερο.

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο!

Ανώνυμος είπε...

Me liga logia tha efarmosume tin mesogyaki diatrofi ton horon tu MAGREB.Fakes suvlaki,rizi me araka,lahanika psimena sto TAJIN ke poly ma poly aera kopanisto.Se takta hronika diastimata mia gulia nero apo plasrtiko bukali pu psithike ston ilio.Ama imaste kala pedakia tha kerasume ton eavto mas ke me mia hortastiki salata tabule.To kreas tha ine to gegonos tis hronias(2/hrono) ke tha kinigame ta liga hortarakia pu ehune mini stin erimi ke kameni gy.ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

museum είπε...

@ Ανώνυμος - ΕΥΓΕΝΙΑ

Νερό από το μπουκάλι δεν θα πίνουμε, μόνο της βρύσης, κορόιδα δεν θα μας πιάσουν. Κρέας όμως θα τρώμε, ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές και θα αρχίζουμε να καταναλώνουμε. Θα γίνουμε και αλλεργικοί στα είδη που οι τιμές τους κρατιόνται τεχνητά ψηλά.

Η επανεκκίνηση θα μας βρει καλύτερους και δικαιότερους.