"Vivaldi: Four Seasons - Winter"

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Διλήμματα

_
Αρκετές φορές έχουμε βρεθεί ανάμεσα σε αυτά για να διαλέξουμε, διλήμματα αληθινά ή κατά συνθήκη. Πράγματα που είναι έτσι ή απλώς τα νομίσαμε. Ή πάλι που ο χρόνος τα έχει ξεπεράσει ως τέτοια.


Πολιτικοποίηση ή κομματικοποίηση

Είμαι πολιτικοποιημένος αλλά όχι κομματικοποιημένος έλεγε κάποιος. Σωστό για τη μη ταύτιση με τις κατευθυντήριες γραμμές ενός κόμματος. Από την άλλη βέβαια οι πολιτικές απόψεις εκφράζονται συνήθως μέσα από το φάσμα των κομμάτων, επομένως το πιο πιθανό είναι πως ο πολιτικοποιημένος υποστηρίζει ένα κόμμα. Και το διαζευκτικό αφορά τους λίγους.


Λογική ή συναίσθημα

Άπειρες φορές το ακούσαμε. Σαν να μην σκέφτεται αυτός που έχει αισθήματα ή ο λογικός να είναι αναίσθητος. Ετυμολογικά, το συναίσθημα είναι η λογική συν το αίσθημα. Ένα οργανωτικός νους που έρχεται εδώ να επεξεργαστεί τις αισθήσεις μας. Αλλιώς θα ήταν συγκίνηση, κάτι το ωραίο βέβαια, αλλά μάλλον μία μικρή παρόρμηση με ελάχιστη σκέψη. Πολλοί συγκινούνται, λίγοι έχουν συναισθήματα.


Εργάτες ή πωλητές

Η αιώνια κόντρα και η μάχη μεταξύ των επινοητών, αυτών που φτιάχνουν τα αγαθά και εκείνων που τα προωθούν στην αγορά. Είναι δυνατόν να πληρώνεται καλύτερα αυτός που πουλάει το προϊόν από εκείνον που το έχει φτιάξει; θα ακούσεις. Οι παραγωγοί λένε πως χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαν αγαθά. Οι πωλητές πως χωρίς τον πελάτη δεν θα φτιάχνονταν παρά λίγα προϊόντα.


Παραγωγή ή δημιουργικότητα

Απόρροια της βιομηχανικής εποχής και της συστηματοποίησης της παραγωγής. Ο εργάτης στη γραμμή παραγωγής, υπεύθυνος μεν, αλλά μόνο για να εκτελεί προκαθορισμένα βήματα ενεργειών. Σε αντίθεση με τον τεχνίτη που βάζει όλη τη φαντασία και δημιουργικότητά του να φτιάξει κάτι για τους λίγους. Βέβαια χωρίς μαζική παραγωγή δεν θα είχαμε πράγματα για τους πολλούς.


Αναλογικά ή ψηφιακά

Ο κόσμος μας είναι αναλογικός και η ψηφιακή του εκδοχή μία προσομοίωση του για καλύτερη αποθήκευση και επεξεργασία πολλών δεδομένων. Η καλύτερη αναλογική μηχανή είναι υπέρτερη της καλύτερης ψηφιακής. Βέβαια η μέση ψηφιακή είναι παρασάγγες ανώτερη της μηχανής της κλασσικής εποχής. Όμως είναι και αναλώσιμη όπως θέλει το πνεύμα της εποχής.


Βουνό ή θάλασσα

Το ερώτημα αφορά δύο τρεις δεκαετίες πίσω όταν το βουνό ήταν καλή εναλλακτική λύση καλοκαιρινών διακοπών και ‘έπαιζε’ δυνατά στα σχέδια. Σήμερα δεν υφίσταται καν τέτοιο δίλημμα. Η θάλασσα είναι κυρίαρχη, μα και το βουνό ελκύει πολλούς λάτρεις του στο καταχείμωνο. Το διαζευκτικό μάλλον θα έπρεπε να αλλάξει με το συνθετικό.


Μπάσκετ ή ποδόσφαιρο

Πέσαμε εδώ στην περίπτωση, πολλοί ξέρουν την τρέλα που κουβαλάω με την πορτοκαλιά μπάλα. Το ένα παίζεται στον αέρα, το άλλο στο έδαφος, το ένα έχει λεπτομέρεια, το άλλο κίνηση σε μεγάλο χώρο, στο πρώτο η μπάλα μεταφέρεται, στο άλλο λακτίζεται. Τελείως διαφορετικά πράγματα κι αφήνεται στην αισθητική του καθενός να διαλέξει.


Χειμώνας ή καλοκαίρι

Όπως λέμε, αυτό το χρώμα μου αρέσει περισσότερο ή το δικό μου .. ποδήλατο είναι καλύτερο από το δικό σου. Όσα καλά κι αν έχουν οι δύο εποχές, παρόλο που το καλοκαίρι είναι πιο γλυκό γιατί συνδυάζεται με την άδεια από τη δουλειά, εγώ δεν θα πάρω. Προτιμώ φθινόπωρο και άνοιξη, τα όρια των εποχών - γνωρίζουν οι παλαιότεροι αναγνώστες.


Αεροπλάνο ή πλοίο

Το ένα αστραπιαίο, σε ταξιδεύει από άκρη σε άκρη της γης, το άλλο αργότερο, σου διώχνει το άγχος: ότι και να κάνεις, σε είκοσι ώρες θα φτάσεις. Όταν βέβαια έχει αναταράξεις ή ανέμους και τα δύο είναι βάσανο. Έχω και μία φοβία για τα αεροπλάνα παρόλο που είναι ασφαλή. Οι πιο πολλοί τα διαλέγουν βέβαια λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου κι επιλογών προορισμών.


Εφημερίδα ή διαδίκτυο

Σαν παιδί της τεχνολογίας ας μεροληπτήσω υπέρ του νέου μέσου. Η αφή του λείπει θα πείτε; Μα τυπώνω το κείμενο. Το δέσιμο των σελίδων; Ψιλοπράγματα. Μόλις γίνει συνείδηση το διαδίκτυο, τα έντυπα μέσα θα ‘μικρύνουν’. Το βιβλίο βέβαια είναι μία άλλη ιστορία. Με επιμέλεια, ιστορία με αρχή μέση και τέλος, θα παραμείνει κλασσικό.
_

23 σχόλια:

Andreas είπε...

Καλή Χρονιά museum! Ωραία μας τα γράφεις. Να σου γράψω κι εγώ μερικά διλήμματα:
Προοδευτικοί ή φιλελεύθεροι;
Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός;
Ξανθιές ή μελαχρινές; :)))

Και πιο παλιά:
Πελέ ή Μαραντόνα;
Φλώροι ή μάγκες;
ΗΠΑ ή Σοβιετική Ένωση; (κορυφαίο !!)

Ανώνυμος είπε...

Τα διλήμματα είναι εφευρέσεις των media για να προκαλούν ίντριγκα, να ασχολείται ο κόσμος και να πουλάνε. Δεν υπάρχουν διαμετρικά αντίθετα πράγματα, μόνο διαφορετικά.

Μ.

Dinos είπε...

Σήμερα, στην εποχή των συνεχών ανατροπών, της κατάρρευσης των στεγανών, της ανάγκης ευρύτερων συναινέσεων, της υποχρεωτικής χρήσης πιο σύνθετων και πλουραλιστικότερων αντιμετωπίσεων, μου φαντάζει μέγιστη πολυτέλεια και σπατάλη η λογική του "ή ..... ή ..."
1. Η πολιτικοποίηση οδηγεί στην ανάγκη εξεύρεσης ενός χώρου έκφρασης (είτε αυτός υπάρχει είτε όχι),
2. Η λογική είναι ο θυρωρός και διαχειριστής όλων όσων έχω και ξέρω. Το συναίσθημα είναι μια βάρκα που μπορεί να με οδηγήσει “έξω” στον ωκεανό.
3. Σήμερα ο πωλητής εκτιμάται πολύ περισσότερο από τον παραγωγό (πολύ δυσκολότερο να πείσεις τον καταναλωτή σε περίοδο ύφεσης να αγοράσει). Σε περιόδους όμως καταναλωτικής ευφορίας ;;;
4. παραγωγή ή δημιουργικότητα, μου θυμίζει πολύ το έρευνα ή ανάπτυξη (απαραίτητα και τα δύο),
5. όσο πιο κοντά θα έρχεται η ψηφιακή αναπαράσταση ενός αντικειμένου στο ίδιο το αντικείμενο, τόσο πιο πολύ θα υπερισχύει το ψηφιακό του αναλογικού,
6. όταν ήμουν μικρός, τα καλοκαίρια πηγαίναμε 1 μήνα στο βουνό και περνάγαμε και 1,5 μήνα στη θάλασσα. Πώς μπορώ να ξεφύγω τώρα από κάποιο από τα δύο. Ψηφίζω και τα δύο
7. Όλο το χειμώνα αποζητώ το Καλοκαίρι και το Καλοκαίρι απολαμβάνω το Καλοκαίρι.

DSK είπε...

Δυστυχώς ανώνυμε, πέρα απο εφευρέσεις των Media τα διλήμματα είναι τόσο αληθινά όσο και ο αέρας που αναπνέω. Να αλλάξω δουλειά για τρία κατοσταρικα παραπάνω ή θα δυσανασχετήσω στο νέο άγνωστο και ίσως πιο δύσκολο περιβάλλον ? Να αγοράσω τώρα το χαρτί του ΟΤΕ ή να περιμενω την Άνοιξη με τη νέα κυβέρνηση ? Να την πέσω στη καστανή κοπελίτσα που γνώρισα χθές στο bar και να ξεκινήσει από τη κίνηση αυτή μια σχέση που μπορεί να οδηγήσει (δυνητικά) σε ένα διαλυμένο γάμο ή να αδρανήσω εκείνο το βράδυ και να περιμένω γιατί στο επόμενο ταξίδι μου θα γνωρίσω τη γυναίκα τως ζωής μου. Διλήμματα υπάρχουν, και ευτυχώς που υπάρχουν γιατί όμορφαίνουν τη ζωή , ακονίζουν το μυαλό, μας διαφορποιούν από τα ζώα που βλεποντας ένα μπιφτέκι στο δρόμο ορμάνε να το φάνε χωρίς να σκεφτούν ότι είναι πιθανώς γεμάτο γυαλιά , δημιούργημα ενός ανεγκέφαλου που έριξε τη φόλα του στο άτυχο ζωντανό.. Γενικά τα διλήματα είναι θέμα τύχης να τα προσδιορίσεις ορθά και να αποφασίσεις. Έμπειρη γυναίκα σημαίνει μυαλό εμπειρίες, πλούτο εσωτερικό. Αθώα γυναίκα σημαίνει το μίσχο του λουλουδιού που είναι τοσο εύθραυστος στο παραμικρό φύσημα.. Σημαίνει όμως (λογικά πάντα) και ανοιγμα σε νέες εμπειρίες, σε νέα προοπτική ζωής. Αντε να βγάλεις ακρη τι θες...τι προτιμάς.. Στήθος ή μπούτι. Το ένα υγιεινό, το άλλο νόστιμο. Βράσε ρύζι.. Διάβαζα ένα βιβλίο τελευταία περί τον Σωκράτη τον Αθηναίο. Ο μεν Αριστοφάνης τον περιγράφει κάπως αρνητικά, σαν άνθρωπο που διέφθειρε τη νεολαία που ζήταγε χρήματα για να διδάξει, ρακένδυτο και πεινασμένο και σχεδόν ελεεινό.... Ο Πλάτων αντίθετα τον περιγράφει με τα καλύτερα λόγια και του αποδίδει τις καλυτερες των αρετών. Για ένα τόσο μεγάλο άνδρα, υπάρχουν τόσο διφορούμενες απόψεις. Σιγά μην αποφασίσουμε εμεις τι είναι καλυτερο για πιο απλά πράγματα..Πχ. σεξ ή έρωτας...

Dimitra είπε...

Αγαπητέ Δημήτρη, αναλύσεις πολύ ωραία τις έννοιες σε κάθε παράγραφο και δείχνεις αυτό ακριβώς που νομίζω και γράφεται σε προηγούμενα σχόλια, ότι δεν υπάρχουν στην ουσία πλήρεις αντιθέσεις. Ο τρόπος που παρουσιάζεις το καθένα θέμα ξεχωριστά μου άρεσε, χωρίς ακρότητες και δίνοντας τα θετικά και αρνητικά σε λίγες γραμμές.

Καλό σου απόγευμα!

museum είπε...

Αντρέα πάρε και μερικά διλήμματα από μένα:
Ομπάμα ή Χίλαρι;
Software ή harware;
Κρασί ή μπύρα;
Μπέργκερ ή σουβλάκι;
Φουρτουνάτσηδες ή Βροντάτσηδες; (κορυφαίο)
Κυνηγοί ή οικολόγοι;

Ωραία που γελάσαμε λιγάκι. Να είσαι καλά!

museum είπε...

Ανώνυμε φίλε, γράφεις αλήθειες υπό συνθήκες όμως και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ας πούμε στον αθλητισμό και την show biz, φτιάχνουν συχνά τεχνητούς πόλους για δήθεν ανταγωνισμό και θόρυβο (π.χ. Κ.Ρονάλντο - Μέσι ή Κόμπι - Λεμπρόν κλπ). Που στην ουσία είναι διαφορετικά πράγματα.

museum είπε...

@ Dinos

Φίλε Ντίνο με την ενδελεχή ανάλυσή σου, θα με βρεις ταυτόσημο με τις απόψεις σου. Σύνθεση, σύνθεση, σύνθεση και μόνο. Όσο η αλήθεια έχει πολλές πλευρές, τόσες και περισσότερες είναι οι απόψεις ή λύσεις και πράγματα που πρέπει να συνθέσουμε. Οι αλήθειες του ενός ή των άλλων και του συνόλου. Ελάχιστα πράγματα είναι πανάκεια, απόλυτα εφαρμόσιμα και αποκλείουν κάτι άλλο στην ολότητά τους. Τούτο μπορεί να συμβαίνει μόνο αποσπασματικά.

Μου αρέσει να ταξιδεύω και με τρένο και με αεροπλάνο συνολικά (όχι σε μία δεδομένη στιγμή που θα επιλέξω), έχω και αναλογικές και ψηφιακές μηχανές, πηγαίνω και βουνό και θάλασσα, δουλεύω δημιουργικά αλλά και μηχανικά ώρες - ώρες, διαβάζω και εφημερίδα εκτός από τα blogs και το ‘δίχτυ’ και συχνά οι πολιτικές απόψεις μου υπάρχουν ή και δεν υπάρχουν στο κομματικό φάσμα. Κάποιος χρησιμοποιεί τη λογική και άλλες φορές μόνο συναίσθημα ή και τα δυο μαζί. Επίσης του αρέσουν πολλά σπορ, είναι επιχειρηματίας, φτιάχνει και πουλάει ο ίδιος το προϊόν του και μαζί δουλεύει και σκληρά σαν εργάτης. Να είσαι καλά καλέ φίλε!

museum είπε...

@ DSK

Φίλε Δημήτρη, τα γράφεις σωστά και συμφωνώ σε όσα λες. Ο ανώνυμος φίλος εννοεί βέβαια τα τεχνητά διλήμματα που κατασκευάζονται χωρίς να υπάρχουν δύο εντελώς αντίθετα πράγματα. Το δίλημμα όπως το ορίζεις είναι η σκέψη για τη λήψη μίας απόφασης σε μία δεδομένη χρονική στιγμή που σαφώς και χρειάζεται για να κρίνουμε προτού επιλέξουμε. Τα δίλημμα όπως το ορίζουμε εδώ εμείς είναι δύο έννοιες υποτίθεται αντίθετες διαχρονικά που μας υπαγορεύεται ότι μόνο η μία από αυτές χρησιμεύει αποκλείοντας την άλλη. Ακόμα και η αθώα ή η έμπειρη που περιγράφεις είναι δύο ‘ιδανικές’ καταστάσεις. Υπάρχουν σε όλους μας κομμάτια αθωότητας, κομμάτια εμπειρίας, κάποιες φορές θέλουμε το ένα ή το άλλο. Και η υποκειμενικότητα όπως γράφεις στο τέλος δείχνει ότι μάλλον δεν υπάρχουν διλήμματα. Για κάποιους ακόμα ίσως να είναι χρήσιμα και τα δύο υποτιθέμενα ‘αντίθετα’.

museum είπε...

@ Dimitra

Αγαπητή Δήμητρα, δεν έχω να πω πολλά επί της ουσίας μιας και οι απόψεις μας εδώ είναι ταυτόσημες. Είδες όμως που συχνά οι συζητήσεις για κάτι που δεν υφίσταται βγάζουν τόσα χρήσιμα; Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Καλή σου μέρα!

Maria Tzirita είπε...

Το δίλημμα "λογική ή συναίσθημα" νομίζω είναι αυτό που ταλανίζει τους περισσότερους ανθρώπους...κι εμένα κυρίως βέβαια!
Σου στέλνω την καλημέρα μου και τα φιλιά μου!

museum είπε...

@ Maria Tzirita

Ας μην σε ταλανίζει το δίλημμα Μαρία. Κάποιες στιγμές βέβαια έχουμε να επιλέξουμε από τα δύο, τον περισσότερο καιρό όμως θα συνυπάρξουν αρμονικά.

Να είσαι καλά. Φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

Το δίλημμα "λογική ή συναίσθημα" είναι ψευτοδίλημμα. Η απάντηση-πρόταση είναι "Συναίσθημα στη λογική" και σίγουρα όχι "Λογική στο συναίσθημα".
Το δικό μου δίλημμα είναι "ιδιωτικός ή δημόσιος τομέας".
Μπορείτε να με βοηθήσετε λίγο σε αυτό;

museum είπε...

@ Ανώνυμος

Εύκολη η επιλογή μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού. Επιλέγεις να είσαι σε δημόσιο οργανισμό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ή σαν δημόσιος υπάλληλος είσαι και ωρομίσθιος σε διδασκαλία. Ακόμα και αυτό συνδυάζεται εύκολα χωρίς άσπρο ή μαύρο!

Lilith είπε...

Πολιτικοποίηση ή κομματικοποίηση...
Κατά τη γνώμη μου, μάταια και τα δύο.

Λογική ή συναίσθημα...
Παν μέτρον άριστον! :)

Εργάτες ή πωλητές...
Αφαίρεσε το ένα από τα δύο και θα έχουμε χάσει όλοι!

Παραγωγή ή δημιουργικότητα...
Το Jumbo είναι φθηνό και δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να
αποκτήσουν παιχνίδια. Οι συλλέκτες, ψωνίζουν από αλλού. :)

Αναλογικά ή ψηφιακά...
Η ψηφιακή φωτογραφία δε θα ξεπεράσει ποτέ την αναλογική! Έλα όμως που στην ψηφιακή δεν σου τελειώνει ποτέ το φιλμ... ;)

Βουνό ή θάλασσα...
Εδώ σηκώνω τα χέρια!
Δεν μπορώ να διαλέξω!

Μπάσκετ ή ποδόσφαιρο...
Αν και δεν είμαι καθόλου των σπορ, σαν θεατής (όποτε υπήρξα) προτίμησα το μπάσκετ. Αν μη τι άλλο, κουράζεται λιγότερο το μάτι μου λόγω της μικρότερης έκτασης του γηπέδου! :)))

Χειμώνας ή καλοκαίρι...
ΧΕΙΜΩΝΑΣΣΣΣΣΣ!!!

Αεροπλάνο ή πλοίο...
Και τα δύο αν και το πλοίο έχει μια απίστευτη γοητεία για μένα!

Εφημερίδα ή διαδίκτυο...
Θα διάλεγα εφημερίδα, αλλά λερώνει τα χέρια και είναι πολύ ενοχλητικό! :)

Όπως βλέπεις αγαπητέ Museum, εξαρτάται από το δίλημμα και εξαρτάται από τον άνθρωπο.
Όπως το βανίλια ή σοκολάτα...
Άντε να διαλέξεις! :)))

Καλό απόγευμα!

Ανώνυμος είπε...

όταν ήμουν νεότερος και ερωτικά κινητικότερος, θυμάμαι όταν είχα σχέση με καστανή μετά το χωρισμό ζήταγα ξανθιά και αφού μετά "γινόταν" με ξανθιά επανερχόταν η επιθυμία για καστανή. Το ίδιο με τις λεπτές και τις πιο γεμάτες. Το ίδιο με τις κοντές και τις ψηλότερες. Τελικά καταλήγουμε στο άσμα του Κώστα Χαριτοδιπλωμένου:
Ψηλές κοντές
ξανθιές μελαχρινές
αδύνατες χοντρές
όλες καλές
έχουνε κάτι που θες

όταν θες να παίξεις βόλεϋ ή μπάσκετ θες την ψηλή, όταν να πιεις κανα ουζάκι ή να παίξεις κανα τάβλι θες την κοντή

museum είπε...

@ Lilith

Πολύ μου αρέσουν οι απαντήσεις σου Λίλιθ. Βλέπουμε επομένως πως δεν υφίστανται διλήμματα. Προσωπικά βέβαια προτιμώ να:

- Γράφω με κόμματα, τελείες και παραγράφους για τα πολιτικά.
- Εκλογικεύω τα συναισθήματά μου.
- Φτιάχνω και πουλάω για να γνωρίζω και κόσμο.
- Δημιουργώ παράγοντας, πώς λέμε η δημιουργία της επανάληψης;
- Βλέπω ψηφιακή τηλεόραση ακούγοντας το παλιό αναλογικό πικάπ.
- Κάνω μπάνιο σε .. λίμνη πάνω στο βουνό.
- Παίζω με .. χέρια και με .. πόδια.
- Κρυώνω το καλοκαίρι ή ζεσταίνομαι το χειμώνα (που κρύο βέβαια σήμερα;)
- Ταξιδεύω με .. υδροπλάνο
- Διαβάζω .. τυπωμένες ιστοσελίδες από τα blog σου!

Όλα να βολευτούνε, κανείς παραπονούμενος!! Καλή βδομάδα να έχεις !!

museum είπε...

@ Ανώνυμος

Τελικά ανώνυμε, δεν μας είπες μετά από όλα αυτά, ποιες σου άρεσαν καλύτερα; Ξανθές ή μελαχρινές, κοντές ή ψηλές; Ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία αυτών που λένε ότι ερωτεύονται τις ξανθιές αλλά παντρεύονται τις μελαχρινές; Προτιμάς τις μικρόσωμες ή τις κατέβα να φάμε :)

Για το ύψος που λες δεν το σκέφτηκα ότι είναι θέμα χόμπι. Ξέρω κοντές αστέρια στο μπάσκετ και έχω δει ψηλές άσσους στο τάβλι :) Αχ, γελάσαμε λιγάκι και σήμερα!

Ανώνυμος είπε...

kala ola ayta

Silia είπε...

... blogging , ή ,facebook ? ...
blogging ... δαγκωτό .
----------------------
Φιλί ... ή μάλλον , φιλιά πολλά .

museum είπε...

@ Silia

Εννοείται blogging απέναντι σε κάθε εφαρμογή γραπτού λόγου στο ‘δίχτυ’. Υπάρχει και το wordpress ή blogspot; Και τα δύο επιλέγω!

Καλημέρα και πολλά φιλιά!

Unknown είπε...

Έχει άλλη χάρη το έντυπο .
Σαν παλιός τυπογράφος οι παλιές αγάπες δεν πεθαίνουν

museum είπε...

@ xanthibasket

Είσαι ρομαντικός και καλά κάνεις. Ίσως και οι σημερινοί νέοι να αναπολούν το διαδίκτυο μετά αν βγει κάτι άλλο. Καλωήρθες.