_
Έμπνευση ιδιαίτερη δεν έχω τελευταία - για γράψιμο, ας το ξεκαθαρίσω - ούτε πολύ χρόνο, βλέπετε αυτός έχει γεμίσει από δράσεις έξω στον καθαρό ουρανό, μα και στις κλειστές σάλες του χορού. Είπα να κάνω και πράξη τη σταδιακή αποκόλλησή μου από τον ‘προσομοιωμένο’, συχνά ‘ξέβαθο’ κόσμο του internet στον ελεύθερό μου χρόνο που τον .. παραγέμιζε μέχρι πρότινος.
Το παραγέμισμα είναι συνήθως μία λέξη με αρνητική χροιά και κοιτάτε που σκέφτηκα τώρα τους .. παραγεμισμένους κάδους των σκουπιδιών στην βρώμικη πολιτεία που ζω! Το είπε κι ο δήμαρχός της, απαντώντας στους εργάτες της καθαριότητας όταν ζήτησαν αύξηση και καλύτερους όρους εργασίας. Είχε και κάποιο δίκιο όπως και να έχει, όταν εκείνοι αφήνουν τους κάδους ανοιχτούς να χάσκουν στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Και συχνά ράθυμοι, σαν να μην νοιάζονται κι αν αφήνουν απορρίμματα στον δρόμο (θα έρθει η σκούπα να τα μαζέψει αργότερα, σου λένε).
Το θέμα των σκουπιδιών επηρεάζει την αισθητική εικόνα της πόλης και βέβαια την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος. Και αν για το πρώτο σκέλος της υπόθεσης, πολλοί μπορούν να κρυφτούν πίσω από την ασφάλεια του υποκειμενισμού και της διαφορετικής άποψης που δικαιούνται να έχουν, για το δεύτερο δεν σηκώνουμε συζήτηση. Η αυξανόμενη έκθεση σε ασθένειες και ο .. βιασμός του περιβάλλοντός μας αυξάνουν γεωμετρικά στο χρόνο, μέσα από την παροιμιώδη αδιαφορία των κατοίκων για την πόλη και όχι μόνο - είναι και η ύπαιθρος που υποφέρει από τις εξορμήσεις των βαρβάρων.
Η κλασσική κουτοπόνηρη σκέψη του νεοέλληνα:
- Μα δεν έχουμε παιδεία, ο ένας.
- Ας καθαρίσει ο δήμος που τον πληρώνω, ο άλλος
- Ας πάψει πρώτα να ρυπαίνει ο βιομήχανος, τα δικά μου σκουπίδια δεν είναι τίποτα, θα ακούσεις παραδίπλα.
Αδιαφορία, ηλιθιότητα ή ανικανότητα; Θα λέγαμε πως είναι μία σύνθεση αρνητικών και ότι η λέξη κουτοπονηριά αποδίδει καλύτερα το φαινόμενο. Στο μεταξύ σχεδόν όλοι αδυνατούν να σκεφτούν και να εφαρμόσουν τις απλοϊκές λύσεις:
1. Τοποθετώ τα σκουπίδια μου μέσα στον κάδο το πολύ μισή ώρα πριν έρθει το απορριμματοφόρο και όχι από το πρωί ή ώρες πριν – διαφορετικά τα σκουπίδια μένουν στον δρόμο για ώρες.
2. Ποτέ δεν ανοίγω τον κάδο για να αφήσω σκουπίδια χωρίς στην συνέχεια να τον κλείσω.
3. Αν ο κάδος έχει γεμίσει ψάχνω έναν άλλον και δεν αφήνω τα σκουπίδια έξω από αυτόν.
4. Σε περιπτώσεις απεργίας των καθαριστών, κρατώ τα σκουπίδια στο σπίτι μου.
5. Προσπαθώ να ανακυκλώνω, ξεχωρίζοντας τα απορρίμματα με προσοχή.
6. Ειδοποιώ εγκαίρως την υπηρεσία καθαριότητας όταν πρόκειται να αποθέσω ένα ογκώδες αντικείμενο (π.χ. ηλεκτρική συσκευή) και το αφήνω σε κατάλληλο σημείο λίγο πριν την αποκομιδή του.
7. Σε περιπτώσεις σκύλων μας, πάντα μαζεύω όλες τις ακαθαρσίες του από το χώμα και ποτέ από πεζοδρόμια ή δρόμους.
Σας παρακαλώ αν μου ξεφεύγει κάτι, ας το προσθέσετε εδώ.
Η κύρια ευθύνη είναι των κατοίκων της πόλης και όχι των υπαλλήλων της καθαριότητας που προσωπικά εργάζονται ικανοποιητικά και με αρκετή συνέπεια.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος του ανεγξέλεκτου σκορπίσματος σκουπιδιών στο περιβάλλον μας και πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπισή του – ξέχωρα από τις πόλεις και την αισθητική εικόνα τους, να σας γράψω παρακάτω κάποια στοιχεία. Ελπίζοντας ότι η απλή ανάγνωσή τους θα μας βοηθήσει ελάχιστα να αποκτήσουμε μία συνείδηση του αγαθού να ζούμε σε μία φύση που μας περιβάλλει.
Χρόνος ζωής απορριμμάτων
Πλαστικό μπουκάλι: 450 χρόνια
Το 11% των απορριμμάτων ενός νοικοκυριού αποτελείται από πλαστικό, από το οποίο το 40% είναι πλαστικά μπουκάλια.
Πλαστικό ποτήρι: 50 χρόνια
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της Ε.Ε. με το χαμηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης πλαστικού (περίπου 1%).
Πλαστική σακούλα: 10-20 χρόνια
Στις πλαστικές σακούλες συχνά παγιδεύονται πουλιά, ενώ μπορεί να αποτελέσουν αιτία θανάτου και για περισσότερα από 200 είδη θαλάσσιων οργανισμών, μεταξύ των οποίων φάλαινες, δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες.
Γόπα τσιγάρου: 1-5 χρόνια
Περίπου 5 τρισεκατομμύρια τσιγάρα κατασκευάζονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, αλλά τα 4,3 τρισεκατομμύρια δεν καταλήγουν σε τασάκια και κάδους.
Πακέτο τσιγάρα: 5 χρόνια
Τα πακέτα τσιγάρων, που συχνά μολύνουν τις ελληνικές ακτές, χρειάζονται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να διασπαστούν, επειδή αποτελούν ένα συνδυασμό χαρτιού με επίστρωση πλαστικού.
Κουτί αναψυκτικού: 80-500 χρόνια
Ανακυκλώνοντας μόνο ένα αλουμινένιο κουτάκι αναψυκτικού, μπορείτε να εξοικονομήσετε αρκετή ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να λειτουργεί η τηλεόρασή σας για 3 ώρες.
Γυάλινο μπουκάλι: 500-1.000.000 χρόνια
Η ανακύκλωση ενός γυάλινου μπουκαλιού εξοικονομεί αρκετή ενέργεια, ώστε να κρατά αναμμένη μια λάμπα των 100W για 4 ώρες.
Εισιτήριο λεωφορείου: 2-4 εβδομάδες
Κάθε τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού σώζει 17 δέντρα και εξοικονομεί αρκετή ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να ηλεκτροδοτηθεί ένα 4άρι-5άρι σπίτι για ένα χρόνο.
Πηγή: http://www.vita.gr/html/ent/079/ent.7079.asp
_
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
11 σχόλια:
Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας είναι η καθαρή πόλη και οι ακτές μας. Δεν υπάρχει περίπτωση γιατί έτσι είναι φτιαγμένη η ράτσα μας και δεν μπορεί να αλλάξει στον αιώνα τον άπαντα. Η μόνη λύση είναι να αποκτήσουμε και οι υπόλοιποι αναλγησία για να μην μας επηρεάζουν αυτές οι καταστάσεις.
Καλησπέρα museum! Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου. Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι τα πράγματα βελτιώνονται σίγουρα στις πόλεις. Εγώ σήμερα ανακυκλώνω, κάτι που δεν έκανα πριν χρόνια. Επίσης παίρνω και χάρτινες ή υφασμάτινες σακούλες στα σούπερ μάρκετ που είναι πιο οικολογικές. Κάποτε τα σκουπίδια αφήνονταν έξω στους δρόμους χωρίς κάδους. Σήμερα χώροι και πλατείες διαμορφώνονται, ακόμα και στη ύπαιθρο προχωρούν οι βιολογικοί καθαρισμοί. Παρόλο που δεν είμαστε σε ένα επιθυμητό επίπεδο, προσπαθώ να κρατώ μία αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα βελτιώνονται διαρκώς.
Καλό σου απόγευμα.
koutoponiria, adiaforia,oxaderfismos. Dystyxos Museum den prokeite na allaxei tipota kai se afti tin poli kai se oli tin ellada.Dipla stin porta tou kathenos mas na ginotan na ypirxe atomikos kados skoupidion, pali exo, xyma tha isan ta skoupidia.....
Teleftaia me exoun eknevrisei oi idioktites ton symbathon tetrapodon, pou nomizoun oti ta pezodromia, exoun tin ikanotita tou AFTOKATHARISMOU kai einai ok na koprizoun ekei ta zoakia tous. Einai sigouro oti me tin proti efkaireia tha tsakotho poly asxima me tetoious vlakes pou einai oi xeiroteroi afton pou perigrafeis....
@ Christos
Καλωσήρθες Χρήστο από τα μέρη μου! Η απαισιόδοξη άποψη που εκφράζεις δεν είναι παράλογη και ακόμα, αν δεν περιμένουμε τίποτα ότι και αν έρθει στη συνέχεια είναι καλοδεχούμενο. Παρόλα τα στραβά του Έλληνα, υπάρχει ελπίδα για, αργή βέβαια, βελτίωση.
@ Dimitra
Αγαπητή Δήμητρα, θα συμμεριστώ την αισιόδοξη ματιά σου και θα συμφωνήσω πως πολλά έχουν αλλάξει, με μία διαφορά. Σήμερα παράγουμε περισσότερα αγαθά από παλιότερα κι επομένως σκουπίδια που χρειάζεται να διαχειριστούν με πιο σύγχρονο και έξυπνο τρόπο. Είναι μέσα και ο καταναλωτισμός μας που συντείνει σε αυτό. Προσωπικά χρειάζεται να αποκτήσουμε όλοι μας κατά το δυνατόν γνώση και συνείδηση του προβλήματος, ο καθένας ξεχωριστά. Τότε σίγουρα το πρόβλημα θα λυθεί.
Καλημέρα!
@ kentavreas
Φίλε και συναγωνιστή Κενταυρέα, τι θέμα έπιασες τώρα; Ξέρες πόσες φορές έχω καθαρίσει κόπρανα από σκύλους στη γειτονιά μου; Με γάντια και κάτι μακρόστενα ξύλα προσεκτικά από τις άκρες τους τα έπαιρνα και τα απομάκρυνα. Για τους ιδιοκτήτες τους τι να πω; Ας το καλύτερα γιατί θα με .. συλλάβουν για ανάρμοστη συμπεριφορά. Θα ήθελα όμως να πετύχω το .. παλικάρι που ο κάνει αυτό και να μου εξηγούσε το γιατί;
Η Αθήνα μας πνίγεται στα σκουπίδια. Δεν θυμάμαι ,στα τελευταία 15 χρόνια Χριστούγεννα χωρίς σκουπίδια. Ζούμε σε μία Αθήνα που πολλά της λείπουνε και πολλά περιττεύουν. Η τρομολαγνεία είναι η δοκιμασμένη συνταγή αύξησης της τηλεθέασης και τα κανάλια μας έχουν επιδοθεί στην γριπολαγνεία που "πουλάει". Βολεύει άλλωστε να σκέφτεται ο κόσμος την γρίπη και όχι ότι τα οικονομικά μέτρα που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμοστούν μόνο στους μικρομεσαίους και προβληματικούς πολίτες. Πριν να μας σκοτώσει η γρίπη θα μας σκοτώσουν τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στους δρόμους της Αθήνας.
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
@ Ανώνυμος – ΕΥΓΕΝΙΑ
Η Αθήνα μου φαίνεται σχετικά καθαρή, έλα πιο δυτικά 220 χιλιόμετρα να δεις την δική μου πόλη. Μου άρεσε αυτό που είπες ότι πολλά λείπουνε και πολλά περιττεύουν. Δυστυχώς το κακό διαχέεται περισσότερο από το καλό. Τα media μας αποκοιμίζουν με το να παρουσιάζουν διαφορετικά θέματα και να εστιάζουν εκεί την προσοχή μας. Ο κόσμος έτσι αποπροσανατολίζεται, αποκοιμιέται. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις ατομικές ευθύνες του καθενός.
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο!
Αν και υπάρχει καλή θέληση (την βλέπω γύρω μου) δυστυχώς είναι λίγοι ακόμα αυτοί που τη διαθέτουν.
Θα περάσουν χρόνια μέχρι ν' αλλάξει η κατάσταση. Ακόμα υπάρχουν πολλοί που το θεωρούν μαγκιά να πετάξουν το άδειο πακέτο από τα τσιγάρα τους έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου.
Όσο και να αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα όμως, Γερμανία και Σουηδία δε θα γίνει ποτέ!
Χρειάζεται μεταμόσχευση γονιδίων για να γίνει αυτό. :)
Καλημέρα!
@ Lilith
Αγαπητή Λίλιθ, τελικά θα συμφωνήσω μαζί σου στα σοβαρά για τα γονίδια. Δεν μπορώ να βρω καμία άλλη εξήγηση. Πιστεύω τελικά πως θα βελτιωθούμε όχι επειδή το θέλουμε αλλά γιατί θα μας το επιβάλλουν οι άλλοι (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση). Και η βελτίωση θα γίνει με μεγάλη καθυστέρηση όταν ήδη θα έχουν εμφανιστεί άλλες ανάγκες να ‘τρέχουν’.
Καλή βδομάδα να έχεις!
Δημοσίευση σχολίου