Αρκετές φορές έχουμε βρεθεί ανάμεσα σε αυτά για να διαλέξουμε, διλήμματα αληθινά ή κατά συνθήκη. Πράγματα που είναι έτσι ή απλώς τα νομίσαμε. Ή πάλι που ο χρόνος τα έχει ξεπεράσει ως τέτοια.
Πολιτικοποίηση ή κομματικοποίηση
Είμαι πολιτικοποιημένος αλλά όχι κομματικοποιημένος έλεγε κάποιος. Σωστό για τη μη ταύτιση με τις κατευθυντήριες γραμμές ενός κόμματος. Από την άλλη βέβαια οι πολιτικές απόψεις εκφράζονται συνήθως μέσα από το φάσμα των κομμάτων, επομένως το πιο πιθανό είναι πως ο πολιτικοποιημένος υποστηρίζει ένα κόμμα. Και το διαζευκτικό αφορά τους λίγους.
Λογική ή συναίσθημα
Άπειρες φορές το ακούσαμε. Σαν να μην σκέφτεται αυτός που έχει αισθήματα ή ο λογικός να είναι αναίσθητος. Ετυμολογικά, το συναίσθημα είναι η λογική συν το αίσθημα. Ένα οργανωτικός νους που έρχεται εδώ να επεξεργαστεί τις αισθήσεις μας. Αλλιώς θα ήταν συγκίνηση, κάτι το ωραίο βέβαια, αλλά μάλλον μία μικρή παρόρμηση με ελάχιστη σκέψη. Πολλοί συγκινούνται, λίγοι έχουν συναισθήματα.

Εργάτες ή πωλητές
Η αιώνια κόντρα και η μάχη μεταξύ των επινοητών, αυτών που φτιάχνουν τα αγαθά και εκείνων που τα προωθούν στην αγορά. Είναι δυνατόν να πληρώνεται καλύτερα αυτός που πουλάει το προϊόν από εκείνον που το έχει φτιάξει; θα ακούσεις. Οι παραγωγοί λένε πως χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαν αγαθά. Οι πωλητές πως χωρίς τον πελάτη δεν θα φτιάχνονταν παρά λίγα προϊόντα.
Παραγωγή ή δημιουργικότητα
Απόρροια της βιομηχανικής εποχής και της συστηματοποίησης της παραγωγής. Ο εργάτης στη γραμμή παραγωγής, υπεύθυνος μεν, αλλά μόνο για να εκτελεί προκαθορισμένα βήματα ενεργειών. Σε αντίθεση με τον τεχνίτη που βάζει όλη τη φαντασία και δημιουργικότητά του να φτιάξει κάτι για τους λίγους. Βέβαια χωρίς μαζική παραγωγή δεν θα είχαμε πράγματα για τους πολλούς.
Αναλογικά ή ψηφιακά
Ο κόσμος μας είναι αναλογικός και η ψηφιακή του εκδοχή μία προσομοίωση του για καλύτερη αποθήκευση και επεξεργασία πολλών δεδομένων. Η καλύτερη αναλογική μηχανή είναι υπέρτερη της καλύτερης ψηφιακής. Βέβαια η μέση ψηφιακή είναι παρασάγγες ανώτερη της μηχανής της κλασσικής εποχής. Όμως είναι και αναλώσιμη όπως θέλει το πνεύμα της εποχής.

Βουνό ή θάλασσα
Το ερώτημα αφορά δύο τρεις δεκαετίες πίσω όταν το βουνό ήταν καλή εναλλακτική λύση καλοκαιρινών διακοπών και ‘έπαιζε’ δυνατά στα σχέδια. Σήμερα δεν υφίσταται καν τέτοιο δίλημμα. Η θάλασσα είναι κυρίαρχη, μα και το βουνό ελκύει πολλούς λάτρεις του στο καταχείμωνο. Το διαζευκτικό μάλλον θα έπρεπε να αλλάξει με το συνθετικό.
Μπάσκετ ή ποδόσφαιρο
Πέσαμε εδώ στην περίπτωση, πολλοί ξέρουν την τρέλα που κουβαλάω με την πορτοκαλιά μπάλα. Το ένα παίζεται στον αέρα, το άλλο στο έδαφος, το ένα έχει λεπτομέρεια, το άλλο κίνηση σε μεγάλο χώρο, στο πρώτο η μπάλα μεταφέρεται, στο άλλο λακτίζεται. Τελείως διαφορετικά πράγματα κι αφήνεται στην αισθητική του καθενός να διαλέξει.
Χειμώνας ή καλοκαίρι
Όπως λέμε, αυτό το χρώμα μου αρέσει περισσότερο ή το δικό μου .. ποδήλατο είναι καλύτερο από το δικό σου. Όσα καλά κι αν έχουν οι δύο εποχές, παρόλο που το καλοκαίρι είναι πιο γλυκό γιατί συνδυάζεται με την άδεια από τη δουλειά, εγώ δεν θα πάρω. Προτιμώ φθινόπωρο και άνοιξη, τα όρια των εποχών - γνωρίζουν οι παλαιότεροι αναγνώστες.

Αεροπλάνο ή πλοίο
Το ένα αστραπιαίο, σε ταξιδεύει από άκρη σε άκρη της γης, το άλλο αργότερο, σου διώχνει το άγχος: ότι και να κάνεις, σε είκοσι ώρες θα φτάσεις. Όταν βέβαια έχει αναταράξεις ή ανέμους και τα δύο είναι βάσανο. Έχω και μία φοβία για τα αεροπλάνα παρόλο που είναι ασφαλή. Οι πιο πολλοί τα διαλέγουν βέβαια λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου κι επιλογών προορισμών.
Εφημερίδα ή διαδίκτυο
Σαν παιδί της τεχνολογίας ας μεροληπτήσω υπέρ του νέου μέσου. Η αφή του λείπει θα πείτε; Μα τυπώνω το κείμενο. Το δέσιμο των σελίδων; Ψιλοπράγματα. Μόλις γίνει συνείδηση το διαδίκτυο, τα έντυπα μέσα θα ‘μικρύνουν’. Το βιβλίο βέβαια είναι μία άλλη ιστορία. Με επιμέλεια, ιστορία με αρχή μέση και τέλος, θα παραμείνει κλασσικό.
_